Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.5°C17.6°C
2 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
12 °C
10.8°C13.7°C
3 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
10.9°C15.5°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.8°C17.5°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.0°C
0 BF 81%
Αλέξης Τσίπρας στη συνάντηση με την Ανγκελα Μέρκελ: / Αλέξης Τσίπρας στη συνάντηση με την Ανγκελα Μέρκελ: Είμαστε περήφανοι που από μέρος του προβλήματος η Ελλάδα έγινε μέρος της λύσης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αλέξης Τσίπρας στη συνάντηση με την Ανγκελα Μέρκελ: / Αλέξης Τσίπρας στη συνάντηση με την Ανγκελα Μέρκελ: Είμαστε περήφανοι που από μέρος του προβλήματος η Ελλάδα έγινε μέρος της λύσης

"Ο ελληνικός λαός δοκιμάστηκε σκληρά απέναντι σε μέτρα που ήταν πολλές φορές ακατανόητα, συχνά άδικα, κάποιες φορές αναποτελεσματικά και που δοκίμασαν την κοινωνική συνοχή. Σήμερα εξερχόμαστε από αυτήν την κρίση οριστικά. Με σοβαρές πληγές, που επουλώνουμε σταδιακά κρατώντας την κοινωνία όρθια και προστατεύοντας τους πιο ευάλωτους" ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας στις κοινές δηλώσεις του με την Ά. Μέρκελ, την οποία καλωσόρισε "σε μια Ελλάδα πολύ διαφορετική από την Ελλάδα της προηγούμενης επίσκεψής της".

Εξάλλου η προηγούμενη επίσκεψη της στην Αθήνα έγινε προκειμένου η κυβέρνηση Σαμαρά να αποσπάσει μια καλή κουβέντα από το Βερολίνο, σε συνθήκες χρεοκοπίας και κοινωνικής κατάρρευσης. Σήμερα η Ά. Μέρκελ έρχεται στην Ελλάδα για να πιστωθεί κι εκείνη το μερίδιό της στην επιτυχία της χώρας να εξέλθει των Μνημονίων και να μπει ξανά σε μια κατάσταση ανάκαμψης και επαναφοράς στην κανονικότητα. Το 2014 η Ελλάδα ήταν ο παρίας, στο περιθώριο της Ευρώπης. Σήμερα αποτελούν ένα θετικό παράδειγμα σταθερότητας και αναπτυξιακής προοπτικής, σε ένα απολύτως ασταθές και ευμετάβλητο ευρωπαϊκό περιβάλλον, όπου στα απόνερα της κρίσης η Ακροδεξιά και ο εθνικισμός στήνουν γερά θεμέλια.

Αφήνουμε πίσω την εποχή των Μνημονίων και των ελλειμμάτων

"Τότε η χώρα μας βρισκόταν στο χείλος του γκρεμού" σημείωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός. "Με την οικονομία να παραπαίει και την κοινωνία να υποφέρει και να αγωνιά. Με ένα εκατομμύριο ανέργους, παράλυτο κοινωνικό κράτος, διαλυμένες δομές προστασίας των πιο αδύναμων και κανένα φως ανάκαμψης" υπογράμμισε και πρόσθεσε πως σήμερα βρισκόμαστε σε μια τελείως διαφορετική φάση.

Μέρκελ: Κλείνει ένας κύκλος, μειώνεται η ανεργία

Όπως υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας, η Ελλάδα του 2019 αφήνει πίσω την εποχή των Μνημονίων και των ελλειμμάτων, σημειώνει σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης και αποτελεί "πρωταθλητή της Ευρώπης στη μείωση της ανεργίας αλλά και στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων". Για την αρχή μιας νέας κατάστασης μίλησε η Γερμανίδα καγκελάριος. "Η ανεργία έχει μειωθεί και θα προσπαθούμε να δημιουργούμε θέσεις εργασίας για νέους ανθρώπους" σημείωσε υπογραμμίζοντας τις προσπάθειες προκειμένου να υπάρχει προοπτική για τους νέους.

"Πράγματι κλείνει ένας κύκλος" είπε η Ά. Μέρκελ σημειώνοντας ότι, όταν ο Αλ. Τσίπρας ήρθε την πρώτη φορά στο Βερολίνο, τα πράγματα ήταν διαφορετικά. "Αναπτύχθηκε εμπιστοσύνη ανάμεσά μας, γνωρίζω ότι ο ελληνικός λαός πέρασε μια δύσκολη περίοδο. Οι Έλληνες έπρεπε να υποστούν επώδυνες μεταρρυθμίσεις" τόνισε η καγκελάριος της Γερμανίας. Τόνισε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι σκοπός της επίσκεψής της είναι να αναδείξει ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει να χρηματοδοτήσει την οικονομία από τις αγορές και να μειωθεί η ανεργία. "Η Ελλάδα μας ενδιαφέρει να σταθεί στα πόδια της και εκπονούμε μια ευρωπαϊκή ατζέντα -και οι μεγάλες γερμανικές επενδύσεις στην Ελλάδα δείχνουν εμπιστοσύνη" υπογράμμισε.

Μπορέσαμε να ξεπεράσουμε τα στερεότυπα μεταξύ μας

Ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε βέβαια πως τις δυο πλευρές χωρίζουν σημαντικές ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές, επισημαίνοντας πως "μπορέσαμε να ξεπεράσουμε αυτήν τη μεγάλη δοκιμασία και τα στερεότυπα μεταξύ μας και να βρούμε κοινό τόπο, διότι αυτό που προείχε ήταν η διάσωση της Ελλάδας, αλλά και της ίδιας της Ευρώπης με μια έννοια, γιατί η ελληνική κρίση ήταν και μια ευρωπαϊκή κρίση". "Είμαστε περήφανοι που μετά από αυτήν την περιπέτεια μπορούμε να πούμε ότι η Ελλάδα, από μέρος του προβλήματος της Ευρώπης, έχει γίνει μέρος της λύσης" συμπλήρωσε.

Υπογράμμισε ακόμη τη θέληση και την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να λέει όχι στις φυγόκεντρες δυνάμεις "που προτάσσουν την εθνική περιχαράκωση, τον εθνικισμό και τον ρατσισμό ως απάντηση στις οικονομικές και γεωπολιτικές προκλήσεις της σύγχρονης εποχής". "Έχουμε το θάρρος να λέμε όχι στις φωνές της μισαλλοδοξίας, που επιδιώκουν, μάλιστα, να διαδραματίσουν ενισχυμένο ρόλο και στις επικείμενες ευρωεκλογές" επισήμανε χτυπώντας το καμπανάκι μπροστά στον κίνδυνο της Ακροδεξιάς.

Οι πολίτες της Ευρώπης οφείλουν να ορθώσουν το δημοκρατικό τους ανάστημα

Τσίπρας και Μέρκελ προχώρησαν σε μια μια κοινή διαπίστωση ότι ο μεγάλος κινδυνος στην Ευρώπη σήμερα δεν είναι οι διαφορές μεταξύ των δυνάμεων που πιστεύουν στην Ευρώπη, αλλά η ανάδειξη των αντιευρωπαϊκών δυνάμεων που την αμφισβητούν. "Είχα την ευκαιρία να μιλήσω με την καγκελάριο για αυτούς τους κινδύνους" σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας. "Επεσήμανα τον ρόλο που κατά τη γνώμη μου παίζουν οι κυρίαρχες οικονομικές πολιτικές στη διόγκωση του ακροδεξιού και αντιευρωπαϊκού λαϊκισμού, αλλά και την ανάγκη να απαντηθεί αυτή η πρόκληση με την οικοδόμηση της κοινωνικής Ευρώπης και μιας νέας αρχιτεκτονικής για την Ευρωζώνη" συμπλήρωσε.

Ταυτόχρονα έστειλε ηχηρό μήνυμα προς τους Ευρωπαίους πολίτες: "Οι πολίτες της Ευρώπης, σε όποια γωνιά της και αν ζουν, οφείλουν να ορθώσουν το δημοκρατικό ανάστημά τους για να αποτρέψουν τις δυνάμεις εκείνες που προσπαθούν να γυρίσουν τον τροχό της Ιστορίας πίσω, στη σκοτεινή Ευρώπη του μίσους και του φόβου".

Κοινός μηχανισμός ασύλου, αναθεώρηση του Δουβλίνου, αλληλεγγύη στο προσφυγικό

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε, όπως ήταν αναμενόμενο, και στο προσφυγικό με τον Έλληνα πρωθυπουργό να σημειώνει πως, παρά τις διαφορές στην οικονομική πολιτική για την Ευρώπη, Μέρκελ και Τσίπρας υπερασπίστηκαν την άποψη ότι η Ευρώπη πρέπει να λειτουργήσει με βάση την αλληλεγγύη και τις αρχές του ανθρωπισμού, "αλλιώς δεν θα έχει προοπτική".

"Αυτό που ζητάμε από την Ευρώπη και όχι από τη Γερμανία είναι να προχωρήσουμε σε έναν κοινό ευρωπαϊκό μηχανισμό ασύλου ώστε οι χώρες πρώτης υποδοχής να μην καλούνται να αντιμετωπίσουν μόνες τους του ένα θέμα που δεν αφορά αποκλειστικά αυτές, να προχωρήσουμε και στην αναθεώρηση του Δουβλίνου". Τόνισε μάλιστα ότι, εάν δεν γίνει αυτό εφικτό, τότε η Ευρώπη θα βρεθεί μπροστά σε πολύ σημαντικούς κινδύνους και διαιρέσεις. "Το προσφυγικό και μεταναστευτικό δεν είναι πρόσκαιρο, αλλά το πρόβλημα του μέλλοντος που πρέπει να αντιμετωπίσουμε ως Ευρώπη απέναντι σε έναν Τρίτο Κόσμο γεμάτο ανισότητες και συγκρούσεις" τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Από την πλευρά της η Άνγκελα Μέρκελ σημείωσε ότι η Ελλάδα επλήγη σε περίοδο που αντιμετώπιζε η ίδια μεγάλες οικονομικές δυσκολίες και κατάφερε να προσφέρει "εξαιρετικά αποτελέσματα". "Προσπαθούμε να βρούμε μια ευρωπαϊκή λύση η οποία να μην αφήνει μόνη της καμιά χώρα" δήλωσε, αναγνωρίζοντας ότι η κατάσταση στα ελληνικά νησιά αποτελεί μεγάλη πρόκληση και παραδεχόμενη ότι "απέχουμε" ακόμη από την εξεύρεση ευρωπαϊκής λύσης. "Αλλά θα τα καταφέρουμε" πρόσθεσε.

Με αναφορές σε "Βόρεια Μακεδονία" και άδειασμα Μητσοτάκη η Μέρκελ

Για ένα αποφασιστικό βήμα, από το οποίο δεν θα επωφεληθεί μόνο η "Βόρεια Μακεδονία", αλλά και η Ελλάδα και όλη η Ευρώπη με τις κοινές αξίες, έκανε λόγο η Άνγκελα Μέρκελ αναφερόμενη στη συμφωνία των Πρεσπών τονίζοντας πως "διαμορφώνονται οι σχέσεις και μπορούμε να ολοκληρώσουμε την στρατηγική μας ενότητα". Ιδιαίτερη έκπληξη προκάλεσε το ηχηρό άδειασμα που επεφύλασσε η Γερμανίδα καγκελάριος στις καταγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη περί συναλλαγής της Αθήνας με τους Ευρωπαίους ανταλλάσσοντας το "Μακεδονικό" με τις συντάξεις.

Απαντώντας σε ερώτηση Γερμανίδας, μάλιστα, δημοσιογράφου η Ά. Μέρκελ είπε χαρακτηριστικά: "Δεν υπάρχει καμιά σχέση μεταξύ των δραστηριοτήτων για το ονοματολογικό και των οικονομικών μεταρρυθμίσεων". Υπογράμμισε δε ότι την "αιφνιδιάζει το γεγονός ότι θα έπρεπε να αναφερθούμε σε κάτι τέτοιο. "Φυσικά θα υπάρξουν διαφορετικές απόψεις και φυσικά δεν θα εμπλακώ εγώ στα διαφορετικά σχέδια των πολιτικών κομμάτων στην Ελλάδα. Θέλω απλά να 'διαφημίσω' το τέλος της υπόθεσης του ονοματολογικού" πρόσθεσε.

Συμπλήρωσε ακόμη ότι θα μιλήσει με τον Κ. Μητσοτάκη, χωρίς να θέλει, όπως είπε, να υπερεκτιμήσει τον ρόλο της. "Αλλά υπάρχει και ο κανόνας, σε εποχές κυβέρνησης και αντιπολίτευσης -και η αντιπολίτευση πρέπει να ασκεί κριτική στην κυβέρνηση, αυτό γίνεται παντού στον κόσμο στη δημοκρατία-, ότι σε θέματα πολύ μεγάλης εθνικής σημασίας προσπαθεί κανείς επίσης να βρει μια κοινή θέση" τόνισε η Ά. Μέρκελ.

Ενδεικτική της αμηχανίας που προκάλεσε η δημόσια διάψευση των ισχυρισμών της Ν.Δ. ήταν η διαρροή από πηγές της Πειραιώς, που μεταξύ άλλων εξέφραζε την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι η Ά. Μέρκελ "επιβεβαίωσε ότι κατανοεί την αντίθεση της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού στη συμφωνία των Πρεσπών". Χωρίς να έχει υπάρξει ούτε υπόνοια από την πλευρά της καγκελαρίου. Για την ακρίβεια το αντίθετο.

Περί διαδηλώσεων...

Μπροστά στο στρατηγικό πολιτικό αδιέξοδό της η αντιπολίτευση, με προεξάρχουσα τη Ν.Δ., επικέντρωσε την κριτική της στις διαδηλώσεις στις οποίες συμμετείχαν ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλ. Τσίπρας το 2014 κατά την προηγούμενη επίσκεψη της καγκελαρίου. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Αλ. Τσίπρας υπενθύμισε ότι σε διαδηλώσεις συμμετείχε και το πρώτο διάστημα που ήταν πρωθυπουργός "διεκδικώντας μια προοπτική ενός βιώσιμου προγράμματος που θα έδινε τη δυνατότητα στην Ελλάδα να βγει από την κρίση χωρίς τη βάσανο μιας λιτότητας που δεν θα έδινε ελπίδα και προοπτική".

Επισήμανε ωστόσο ότι από τη θέση του πρωθυπουργού είναι υποχρεωμένος να εκπροσωπεί όλους τους πολίτες. "Είναι μια θέση που σε γεμίζει ευθύνη για να βρεις την καλύτερη δυνατή λύση προς όφελος όλων όσους εκπροσωπείς" σημείωσε, τονίζοντας ότι η ύπαρξη των μεγάλων ιδεολογικών και πολιτικών διαφορών με την Ά. Μέρκελ είναι γεγονός που δίνει μεγαλύτερη αξία στο ότι βρέθηκε ο δρόμος υπέρβασης της κρίσης που αντιμετώπισαν η Ελλάδα και η Ευρώπη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL