Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Διαβουλεύσεις Ζάεφ ενόψει της ψήφισης των συνταγματικών τροπολογιών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Διαβουλεύσεις Ζάεφ ενόψει της ψήφισης των συνταγματικών τροπολογιών

Οι διαβουλεύσεις του Ζ. Ζάεφ με τους βουλευτές του αλβανικού κόμματος συνεχίζονταν χθες με αποτέλεσμα την αναβολή της χθεσινής συνεδρίασης για την ψήφιση των συνταγματικών τροπολογιών. Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ - ΜΠΕ, μετά την αρχική μετάθεση κατά δυο ώρες, η συνεδρίαση, που ξεκίνησε προχθές, θα συνεχιστεί σήμερα το μεσημέρι. Η κάθε μία από τις τέσσερις τροπολογίες που κατέθεσε η κυβέρνηση θα τεθεί σε ψηφοφορία ξεχωριστά και στη συνέχεια θα υπάρξει ακόμη μία ψηφοφορία για όλες μαζί, καθώς και μία ψηφοφορία για τον εφαρμοστικό νόμο του συντάγματος.

Η αναβολή οφείλεται σε διαβουλεύσεις που έχει ο πρωθυπουργός της χώρας Ζόραν Ζάεφ με ορισμένους βουλευτές της αντιπολίτευσης, προκειμένου να εξασφαλίσει τη στήριξή τους και την επίτευξη της απαιτούμενης πλειοψηφίας των δύο τρίτων (80 στους 120 βουλευτές) στις ψηφοφορίες που θα ακολουθήσουν στη Βουλή.

Ο Ζόραν Ζάεφ ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ότι συνεχίζονται οι συνομιλίες με το αντιπολιτευόμενο αλβανικό κόμμα BESA του Μπιλιάλ Κασάμι, που διαθέτει δύο βουλευτές, για την εξεύρεση μίας τεχνικής διατύπωσης σε ό,τι αφορά την πρόβλεψη του συνταγματικού νόμου για την υπηκοότητα. «Αυτό που ζητά το BESA είναι μέσα από τη διατύπωση για την υπηκοότητα, 'μακεδονική / πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας', να μην δημιουργείται η εντύπωση πως οι Αλβανοί, οι Τούρκοι, οι Σέρβοι, οι Βλάχοι, οι Ρομά και οι άλλοι στη χώρα θα γίνουν Μακεδόνες. Αυτή είναι η ουσία. Εξετάζονται οι τεχνικές πτυχές για την εξεύρεση λύσης" εξήγησε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ διαβεβαιώνοντας πως "εργαζόμαστε για την εξεύρεση μίας λύσης σε ό,τι αφορά την τεχνική διατύπωση, με ποιον τρόπο η υπηκοότητα θα είναι 'μακεδονική / πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας' χωρίς οι Αλβανοί και οι άλλες εθνοτικές ομάδες να είναι Μακεδόνες».

Προσδοκία άλλης μιας ψήφου

Ο κ. Ζάεφ σημείωσε ότι η ύπαρξη ή μη κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας δύο τρίτων για την έγκριση των συνταγματικών αλλαγών θα φανεί κατά τη διάρκεια των ψηφοφοριών, ενώ εξέφρασε την προσδοκία ότι ο βουλευτής της σλαβικής αντιπολίτευσης Πάντσο Μίνοφ, που ανήκει στο μικρό GROM και εξελέγη με τα ψηφοδέλτια του αντιπολιτευόμενου VMRO - DPMNE, θα ψηφίσει υπέρ των συνταγματικών τροπολογιών. Ο Μίνοφ δεν περιλαμβάνεται μεταξύ των 80 βουλευτών που είχαν ψηφίσει υπέρ της έναρξης της διαδικασίας τροποποίησης του συντάγματος στην κρίσιμη ψηφοφορία της 19ης Οκτωβρίου 2018.

"Θα βρεθεί λύση"

"Η ευθύνη ανήκει εν τέλει στους βουλευτές. Πιστεύω ότι θα συγκεντρωθεί πλειοψηφία δύο τρίτων για την υιοθέτηση των συνταγματικών τροπολογιών" είπε ο Ζάεφ εκφράζοντας την πεποίθηση ότι "αν είμαστε δημιουργικοί, θα βρεθεί λύση". Αν δεν υπάρξει πλειοψηφία δύο τρίτων, ο Ζ. Ζάεφ προανήγγειλε ότι θα συγκαλέσει την Κ.Ε. του κυβερνώντος κόμματος Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM) και θα αναλάβει την ευθύνη.

Ρουμανία: "Σημαντικό βήμα" για τα Βαλκάνια

Την αισιοδοξία του ότι η "ιστορική" συμφωνία των Πρεσπών θα κυρωθεί από την ΠΓΔΜ εξέφρασε ο Ρουμάνος υπουργός Εξωτερικών Τεοντόρ Μελεσκάνου με αφορμή την ανάληψη της προεδρίας της Ε.Ε. από τη Ρουμανία το πρώτο εξάμηνο του 2019. "Από τη δική μας οπτική γωνία δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την κύρωση της συμφωνίας" είπε τονίζοντας ότι η συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί ένα "σημαντικό βήμα" για ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL