Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.6°C19.1°C
1 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.6°C15.0°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.0°C
1 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.2°C18.6°C
3 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.9°C15.7°C
0 BF 67%
Τη Δευτέρα ψηφίζει η Βουλή για τη Λόκχηντ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τη Δευτέρα ψηφίζει η Βουλή για τη Λόκχηντ

Τη Δευτέρα αναμένεται να ψηφιστεί η τροπολογία για τα αντισταθμιστικά των F16, όπως αποφάσισε η Βουλή. Την Παρασκευή θα έχει προηγηθεί συνεδρίαση της Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας προκειμένου να ενημερωθούν τα κόμματα παρουσία και των φορέων τους οποίους αφορά η τροπολογία (ΕΑΒ κ.α.).

Ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος εξήγησε ότι η τροπολογία δεν αφορά την αναβάθμιση των F16 που αποφασίστηκε το 2017, αλλά αφορά 230 εκατ. ευρώ που οφείλει η Λόκχηντ από το 2005, όταν αγοράσθηκαν τα αεροπλάνα. Τα 50 εκατ. θα κατευθυνθούν σε ιδιωτικές εταιρείες (με τη σχετική λίστα να δίδεται στα κόμματα) και τα 180 εκατ. θα πάνε στην ΕΑΒ ώστε να διασφαλιστεί η συνέχιση της λειτουργίας της.

"Η ΕΑΒ θα κλείσει και αμαρτίαν ουκ έχω"

Μάλιστα ευθέως ο Π. Καμμένος προειδοποίησε την αντιπολίτευση ότι θα κλείσει η ΕΑΒ αν δεν αναλάβει αυτό το έργο. "Να απεμπολήσουμε 230 ή 260 εκατομμύρια και να κλείσει και η ΕΑΒ;" ήταν το ερώτημα του υπουργού, που ξεκαθάρισε ότι "πάμε να καθαρίσουμε έναν λογαριασμό που μας χρωστάνε, να πάρουμε λεφτά -δεν θα δώσουμε λεφτά- και να μην κλείσει η ΕΑΒ".

"Η ΕΑΒ όχι μόνο αποδέχεται την τροπολογία αλλά επιθυμεί διακαώς την προσφορά της Λόκχηντ. Θα καταρρεύσει η ΕΑΒ αν δεν ψηφιστεί η τροπολογία και 1.300 εργαζόμενοι θα μείνουν στον δρόμο. Αν αποφασίσετε να μη δοθούν τα χρήματα, τα ΕΑΒ τέλος. Η ΕΑΒ θα κλείσει και θα πουληθούν όλα. Το λέω στη Βουλή και αμαρτίαν ουκ έχω" τόνισε ο Π. Καμμένος.

ΝΔ - ΠΑΣΟΚ: Απόσυρση

Η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ ζήτησαν την απόσυρση της τροπολογίας, αλλά ο υπουργός ήταν απολύτως αρνητικός στις πιέσεις των Άδωνι Γεωργιάδη, Νίκου Δένδια, Ντόρας Μπακογιάννη, Κωστή Χατζηδάκη, Βασίλη Κικίλια και Ευάγγελου Βενιζέλου.

"Η τροπολογία είναι ντροπή και πρέπει να αποσυρθεί" ισχυρίστηκε ο Αδ. Γεωργιάδης, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Ν. Δένδια να συμπληρώνει: "Ψηφίζοντας τέτοιες διατάξεις δεν διαφυλάσσετε ούτε κατ' ελάχιστον την πολιτική σας αξοπρέπεια, όση σας έχει μείνει προ της αποχώρησής σας από την εξουσία".

"Ανοίγει τον δρόμο να μετατραπούν οι δημόσιες προμήθειες σε ιδιωτικές επιλογές της Λόκχηντ στην Ελλάδα με λεφτά του Δημοσίου που τα πληρώνει στην κύρια σύμβαση" είπε ο Ευ. Βενιζέλος.

Ο υπουργός Άμυνας επεσήμανε ότι ορθώς ο νόμος Βενιζέλου κατήργησε το 2011 τα αντισταθμιστικά, αλλά δεν προέβλεψε πως το Ελληνικό Δημόσιο θα μπορούσε να εισπράξει εκκρεμότητες από αντισταθμιστικά που ήταν σε εκκρεμότητα. "Η συγκεκριμένη τροπολογία αναφέρεται στην υποχρέωσή μας στις 15 Μαρτίου 2019 να κλείσουμε τελειωτικά τη Σύμβαση ΑΩ των F16 του 2005, που είχε την υπογραφή του Σπήλιου Σπηλιωτόπουλου", είπε ο Π. Καμμένος. Ο Β. Κικίλιας υποστήριξε ότι την υπογραφή είχε βάλει ο Α. Τσοχατζόπουλος και η Ν.Δ. άφησε αιχμές ότι συγκεκριμένος επιχειρηματίας θα αναλάβει εκ μέρους της Λόκχηντ τη διαχείριση των χρημάτων στους ιδιώτες.

"Δεν υπάρχει αντιπρόσωπος της Λόκχηντ"

"Δεν υπάρχει αντιπρόσωπος στην Ελλάδα. Έχει εταιρεία στην Ελλάδα η ίδια η Λόκχηντ" απάντησε ο Π. Καμμένος και πρόσθεσε υπαινικτικά για τη στάση της Ν.Δ.: "Να δω ποιοι θα πάνε το απόγευμα στον Αμερικανό πρέσβη να ζητήσουν συγγνώμη".

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Ν. ΦΙΛΗ

"Αυτή η κυβέρνηση θα κυρώσει τις Πρέσπες"

"Θα το πιείτε το ποτήρι αυτό, κύριοι της Ν.Δ., όσοι από σας συμμερίζεστε τη λογική, την ορθολογική κριτική ότι πρέπει να περάσει η σύμβαση και όχι την άλλη η οποία παρεκκλίνει προς την Ακροδεξιά"

Ερωτήματα για την τροπολογία έθεσαν και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ όπως οι Νίκος Φίλης, Νίκος Ξυδάκης και Νίκος Τόσκας. Ο Ν. Φίλης επεσήμανε με νόημα ότι "αυτή η κυβέρνηση, όπως φαίνεται και από τις ανακοινώσεις άλλων κομμάτων, όπως του Ποταμιού, θα περάσει από τη Βουλή, θα κυρώσει τη σύμβαση για τις Πρέσπες. Άρα, όλη η φιλολογία επί τόσους μήνες ότι δεν θα περάσει από τη Βουλή έχει καταρρεύσει. Θα περάσει η σύμβαση για τις Πρέσπες. Αυτό είναι δεδομένο. Θα το πιείτε το ποτήρι αυτό, κύριοι της Ν.Δ., όσοι από σας συμμερίζεστε τη λογική, την ορθολογική κριτική ότι πρέπει να περάσει η σύμβαση και όχι την άλλη η οποία παρεκκλίνει προς την Ακροδεξιά". "Φέρτε πρόταση δυσπιστίας στη Βουλή, για να καταλάβετε -και αυτό θα το δείτε- ότι αυτή η κυβέρνηση είναι ισχυρή και θα παραμείνει μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2019" κατέληξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ομιλία Φίλη σηματοδοτεί την επόμενη ημέρα στις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ. και η επόμενη ημέρα είναι ήδη εδώ, σχολίασε η Ντ. Μπακογιάννη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL