Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
13.1°C18.0°C
0 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.6°C17.3°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.0°C14.4°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.1°C
2 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.4°C
1 BF 81%
"Μακεδονία" με γεωγραφικό προσδιορισμό, erga omnes και αλλαγές στο σύνταγμα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Μακεδονία" με γεωγραφικό προσδιορισμό, erga omnes και αλλαγές στο σύνταγμα

Καραμανλής και Μεϊμαράκης στην παρουσίαση του βιβλίου

Με την ηχώ της θεατρικά επιθετικής φωνής του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Πολιτική Επιτροπή της Ν.Δ. να επαναλαμβάνει για πολλοστή φορά χθες ότι θέλει πρόωρες εκλογές με αφορμή το "Μακεδονικό", διαβάζω το βιβλίο του δημοσιογράφου Νίκου Στέφου "Ώρα Ελλάδος, Βουκουρέστι". Το βιβλίο περιγράφει πώς η κυβέρνηση Καραμανλή διαμόρφωσε την "εθνική γραμμή" στο "Μακεδονικό" με τη σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις - θέση που απορρίπτει τώρα η Ν.Δ. μετά την ακραία δεξιά στροφή που έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αυτό που ήθελε να προλάβει ο Κώστας Καραμανλής ήταν η ένταξή τους στο ΝΑΤΟ υπό την αιγίδα των ΗΠΑ και μάλιστα με το όνομα που τους αναγνώριζε όλος ο κόσμος: "Μακεδονία". Μάλιστα η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη φοβόταν ότι "αν τα Σκόπια μπουν στο ΝΑΤΟ με την προσωρινή τους ονομασία, τίποτα μετά δεν θα τα εμποδίζει να κάνουν αμέσως αίτηση στα Ηνωμένα Έθνη για να είναι μέλη με τη συνταγματική τους ονομασία. Οπότε μετά το παιχνίδι χάθηκε". Πρόκειται για ένα κίνδυνο που προβάλλει και πάλι αν η Ν.Δ. καταφέρει να μην ψηφιστεί η συμφωνία των Πρεσπών...

Ως στόχος της κυβέρνησης Καραμανλή τέθηκε η σύνθετη ονομασία (ει δυνατόν με γεωγραφικό προσδιορισμό) και οι αλλαγές στο σύνταγμα της ΠΓΔΜ - διαδικασία που ολοκληρώνεται εντός των ημερών στα Σκόπια. Η απόφαση ελήφθη μέσα σε ένα αεροπλάνο σε ύψος 33.000 ποδών!

Στις 18 Μαΐου 2007 ο Κ. Καραμανλής επισκέπτεται τη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία. Κατά την πτήση προς την Ωκεανία ο πρωθυπουργός καλεί την Ντ. Μπακογιάννη και αναφερόμενος στο "Μακεδονικό" της λέει: "Νομίζω ότι πρέπει να αναλάβουμε πρωτοβουλίες που θα ξεπαγώσουν το πρόβλημα". Η Ντ. Μπακογιάννη συμφώνησε φοβούμενη ότι η ΠΓΔΜ θα μπει στο ΝΑΤΟ ως FYROM και "στο τέλος η ένταξή τους θα μετατραπεί σε 'Δημοκρατία της Μακεδονίας'".

Καραμανλής: "Τι προτείνεις λοιπόν;".

Μπακογιάννη: "Θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε σε μία συμφωνία που θα περιλαμβάνει σύνθετη ονομασία, κατά βάση με γεωγραφικό προσδιορισμό, και αυτή η συμφωνία να είναι ισχυρή έναντι όλων. Και στο εξωτερικό και στο εσωτερικό".

Καραμανλής: "Δεν είναι απαραίτητο να θέσουμε μόνο το γεωγραφικό κριτήριο από την αρχή. Γενικά, μπορεί να βρεθεί ένα όνομα που θα μας ικανοποιεί χωρίς να περιέχει γεωγραφικό προσδιορισμό. Να είναι αμοιβαία αποδεκτό".

Μπακογιάννη: "Ναι, δεν διαφωνώ σε αυτό. Θεωρώ επίσης πολύ σημαντικό το να απαλείψουν από το σύνταγμά τους όλες τις αλυτρωτικές διατάξεις, να αναγνωρίσουν ότι δεν υπάρχουν δικές τους μειονότητες στην Ελλάδα ή ότι δεν αποτελούν μακεδονικό έθνος...".

Και ο Κ. Καραμανλής συμφώνησε ότι τα Σκόπια πρέπει να εγκαταλείψουν τις "εθνικιστικές τους ανοησίες" για να μπουν στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. Επίσης είπε ότι "εγώ, προσωπικά, ως Μακεδόνας και ως πρωθυπουργός δεν είναι διατεθειμένος να δεχθώ την υιοθέτηση διπλής ονομασίας".

Το βιβλίο παρουσιάστηκε χθες και μίλησαν ο πρώην υπουργός της Ν.Δ. Θόδωρος Ρουσόπουλος, o οποίος προλογίζει το βιβλίο, ο τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ. Γιώργος Κουμουτσάκος, η βουλευτής της Ν.Δ. Σοφία Βούλτεψη και ο πρέσβης ε.τ. Αλέξανδρος Μαλλιάς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL