Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.2°C18.1°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.6°C16.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.4°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
9 °C
8.9°C14.6°C
0 BF 81%
Το Ποτάμι στηρίζει τις Πρέσπες, όχι την κυβέρνηση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το Ποτάμι στηρίζει τις Πρέσπες, όχι την κυβέρνηση

Σε μια από τις πιο κρίσιμες συνεδριάσεις τους συνέρχονται σήμερα το απόγευμα από κοινού η Κ.Ο. και το Π.Σ. του Ποταμιού ενόψει της συμφωνίας των Πρεσπών, στη σκιά της συνεδρίασης των ΑΝ.ΕΛΛ. και της προοπτικής της συγκυβέρνησης. Η Σεβαστουπόλεως επανέλαβε από χθες δύο κεντρικές θέσεις της: Στηρίζουμε τη συμφωνία, όχι όμως και την κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση, ως προς τις υπόλοιπες παραμέτρους των εξελίξεων παρέπεμψε για “μετά τις συνεδριάσεις” των οργάνων, σχολιάζοντας: “Οι μέρες είναι γκαστρωμένες» θα λέγαμε παραφράζοντας τον Χαρίλαο Φλωράκη”.

Το Ποτάμι στην ανακοίνωσή του δηλώνει κατηγορηματικά πως “ναι”, στηρίζει τη συμφωνία των Πρεσπών, καθώς συμβαδίζει με την ιδρυτική αρχή του για το ονοματολογικό. Σημειώνει ότι “η διαιώνιση του προβλήματος για δεκαετίες είναι επιζήμια για την Ελλάδα”, ότι η ένταξη των χωρών των δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε. “θα συμβάλει στην ανάπτυξη και τη σταθερότητα της περιοχής” και ότι “για τους ίδιους λόγους είμαστε θετικοί στην είσοδο της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ”.

Αναφέρει παράλληλα πως “έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση”. “Είμαστε στην αντιπολίτευση και αυτό δεν αλλάζει. Η χώρα έχει ανάγκη από μια νέα αρχή, χωρίς λαϊκισμούς, χωρίς ιδεοληψίες, χωρίς κομματικό κράτος”. Προαναγγέλλει ότι θα ψηφίσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης και ότι, “αν οι ΑΝ.ΕΛΛ. αποχωρήσουν από την κυβερνητική πλειοψηφία, τότε η χώρα πρέπει να οδηγηθεί σε εκλογές”.

Ο αντιπρόεδρος Γ. Μαυρωτάς πάντως απέφυγε να ξεκαθαρίσει εάν το κόμμα θα συνδέσει τη θετική του ψήφο στη συμφωνία με διενέργεια εθνικών εκλογών, εφόσον έχουν αποχωρήσει οι ΑΝ.ΕΛΛ. Χαρακτήρισε (ρ/σ Θέμα) ως “εκβιασμό” ενδεχόμενη μετατροπή της ψηφοφορίας της συμφωνίας σε ψήφο εμπιστοσύνης. Ο Σπ. Λυκούδης είπε (ρ/σ News 24/7) ότι “δύσκολα θα φτάσω σε αρνητική ψήφο στη συμφωνία. Εκτός αν είναι συνδεδεμένη με ωμό τρόπο με άλλες επιλογές. Πρέπει να έρθουν τα πάνω κάτω". Είπε ότι είναι διαφορετικό αν η Ν.Δ. πει ότι η θετική ψήφος στη συμφωνία ισοδυναμεί με ψήφο στήριξης στην κυβέρνηση και διαφορετικό αν το πει η κυβέρνηση. Απέρριψε σύμπραξη με τη Ν.Δ. λέγοντας ότι η πορεία του στην Αριστερά θα καθορίσει και τις μελλοντικές επιλογές του. "Υπάρχει προφανώς και συνταγματική και κοινοβουλευτική δυνατότητα να βρει μια κυβέρνηση το κομμάτι της πλειοψηφίας που χάνει και να συνεχίσει με τη νέα πλειοψηφία. Το πρόβλημα θα είναι πολιτικού χαρακτήρα" συμπλήρωσε.

Αναμφισβήτητα, πρόκειται για μια κατάσταση που πιέζει ασφυκτικά και το Ποτάμι. Πηγές της Σεβαστουπόλεως σχολίαζαν στην “Α” ότι εάν είχε υλοποιηθεί η πρόταση του Στ. Θεοδωράκη για σύσταση συμβουλίου εξωτερικής πολιτικής, τα πράγματα δεν θα είχαν φτάσει εδώ, θα είχαν συζητηθεί όλα μεταξύ των κομμάτων και όλοι θα είχαν έρθει προ των ευθυνών τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL