Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.2°C18.1°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.6°C16.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.4°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
9 °C
8.9°C14.6°C
0 BF 81%
Η κυβέρνηση προχωρά για την υλοποίηση όλων των στόχων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η κυβέρνηση προχωρά για την υλοποίηση όλων των στόχων

Μπορεί ο χιονιάς των τελευταίων ημερών να έχει δημιουργήσει ένα παγωμένο σκηνικό σχεδόν σε όλη τη χώρα, ωστόσο το πολιτικό θερμόμετρο βρίσκεται σε... υψηλά για την εποχή επίπεδα. Σαφές μήνυμα πως η πλειοψηφία των 151 υπάρχει τόσο για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών όσο και για κάθε άλλη κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή έστειλε χθες η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ. "Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα" απαντούν στελέχη του κυβερνώντος κόμματος στο αίτημα της Ν.Δ. να ζητήσει ο πρωθυπουργός ψήφο εμπιστοσύνης. "Αν έχουν ειλικρινείς απορίες για τη στήριξη της Βουλής στην κυβέρνηση, δεν έχουν παρά να δοκιμάσουν, καταθέτοντας πρόταση δυσπιστίας", τόνιζε χαρακτηριστικά χθες το Μέγαρο Μαξίμου.

Εφικτή η πλειοψηφία για τις Πρέσπες

Η Π.Γ. συνεδρίασε χθες στην Κουμουνδούρου υπό τον Αλέξη Τσίπρα με φόντο φυσικά τη συμφωνία των Πρεσπών και όλες τις πολιτικές προεκτάσεις που φέρνει μαζί της αυτή η διαδικασία. "Για την υπερψήφιση της ιστορικής συμφωνίας των Πρεσπών υπάρχει ευθύνη σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις και τους βουλευτές ώστε να λυθεί ένα ζήτημα που έχει ταλανίσει τη χώρα επί δεκαετίες", σημείωναν μετά το πέρας της συνεδρίασης μιλώντας σε δημοσιογράφους κομματικά στελέχη. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα στελέχη του κόμματος εκτιμούν πως η πλειοψηφία για τη συμφωνία των Πρεσπών είναι εφικτή, όπως και σε κάθε άλλη κρίσιμη ψηφοφορία, συνεπώς η κυβέρνηση θα προχωρήσει έως τη λήξη της τετραετίας.

Οι σημαντικοί σταθμοί της επόμενης περιόδου

Όπως σημείωναν πηγές της Κουμουνδούρου, η κυβέρνηση έχει πετύχει σε πολύ σημαντικούς στόχους, όπως η έξοδος από τα Μνημόνια και η σταθεροποίηση της οικονομίας, και η επόμενη περίοδος θα είναι ιδιαίτερα σημαντική πολιτικά και κοινοβουλευτικά, καθώς, εκτός από το ζήτημα της συμφωνίας των Πρεσπών, θα τεθούν θέματα, όπως η συνταγματική αναθεώρηση, η συμφωνία με την Εκκλησία, η αύξηση του κατώτατου μισθού, η προστασία της πρώτης κατοικίας και η επιδότηση του ενοικίου.

"Να είστε βέβαιοι ότι ο υπάρχων κοινοβουλευτικός συσχετισμός εγγυάται πως η κυβέρνηση θα ανταποκριθεί σε αυτές τις προκλήσεις και θα επιτύχει τους στόχους της με ορίζοντα την εξάντληση της τετραετίας" ανέφερε σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ την Κυριακή ο Δ. Τζανακόπουλος, αποτυπώνοντας τη γενικότερη εκτίμηση της κυβέρνησης. Ό,τι δηλαδή, ακόμη και με αποχώρηση του Π. Καμμένου από το κυβερνητικό σχήμα, αυτό δεν θα σημάνει πως ο ίδιος και όσα στελέχη τον ακολουθήσουν στην έξοδο δεν θα στηρίζουν τις θετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποχής.

Όπως διευκρινίζεται μάλιστα, η θετική ψήφος σε επιμέρους νομοσχέδια και, κυρίως, στη συμφωνία των Πρεσπών δεν θα μεταφραστεί σε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, με κομματικά στελέχη να αναφέρουν ως παράδειγμα τη στάση του Ποταμιού, όπου ο Σταύρος Θεοδωράκης έχει δηλώσει ότι θα δοθεί θετική ψήφος στη συμφωνία αλλά αυτό δεν σημαίνει ψήφο εμπιστοσύνης.

Το γάντι στη Ν.Δ.

Άλλωστε, κατά τη συνεδρίαση της Π.Γ., όπως έγινε γνωστό, δεν τέθηκε θέμα να ζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας ψήφο εμπιστοσύνης. Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ ρίχνει το γάντι στη Ν.Δ. υπογραμμίζοντας πως μπορεί να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας προκειμένου να διαπιστώσει αν τίθεται ζήτημα κυβερνητικής σταθερότητας. "Ο κ. Τσίπρας έχει δύο επιλογές: Είτε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή είτε να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Κυβέρνηση μειοψηφίας δεν υπήρξε ποτέ στη Μεταπολίτευση και δεν νοείται να υπάρξει και τώρα" σημείωνε νωρίτερα η αξιωματική αντιπολίτευση.

"Η Ν.Δ. και ο κύριος Μητσοτάκης, που ζητούν παραίτηση της κυβέρνησης και εκλογές κάθε δεύτερη μέρα εδώ και τρία χρόνια, σήμερα δήθεν ανησυχούν για την πολιτική αστάθεια... Η υποκρισία σ’ όλο το μεγαλείο της" απάντησε το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, καλώντας τη Ν.Δ. να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας: "Αν όμως έχουν ειλικρινείς απορίες για τη στήριξη της Βουλής στην κυβέρνηση, δεν έχουν παρά να δοκιμάσουν, καταθέτοντας πρόταση δυσπιστίας", καταλήγει η ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου.

Προς επικοινωνία με Π. Καμμένο

Βέβαια, τα βλέμματα και το ενδιαφέρον στρέφονται στην αυριανή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Εκτελεστικής Επιτροπής των ΑΝ.ΕΛΛ. όπου αναμένεται να ληφθούν οι αποφάσεις για τις επόμενες κινήσεις του κόμματος ή έστω να δοθεί μια σαφής κατεύθυνση. Ο Πάνος Καμμένος σε κάθε τόνο έχει ξεκαθαρίσει πως από τη στιγμή που η συμφωνία των Πρεσπών έρθει προς κύρωση στη Βουλή, αυτό θα ανοίξει την πόρτα της εξόδου των ΑΝ.ΕΛΛ. από την κυβέρνηση και την κυβερνητική πλειοψηφία. Αναμένεται μάλιστα απόψε, με την επιστροφή του υπουργού Εθνικής Άμυνας από το εξωτερικό, να υπάρξει επικοινωνία με τον Αλ. Τσίπρα, ενώ πληροφορίες για κανονισμένη συνάντηση διαψεύδονταν από συνεργάτες του Π. Καμμένου.

Κόντρα Καμμένου - Κοτζιά

Έτσι, μένει να διαφανεί εάν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας θα εφαρμόσει τις αποφάσεις του, ενώ παραμένει ζητούμενο ποια κυβερνητικά κοινοβουλευτικά στελέχη των ΑΝ.ΕΛΛ. θα τον ακολουθήσουν. Μάλιστα, τις προηγούμενες ημέρες, υψώθηκαν οι τόνοι, με τον Π. Καμμένο να στρέφει τα βέλη του κατά του Ν. Κοτζιά αποκαλώντας τον "ολετήρα της χώρας και της κυβέρνησης" κάνοντας λόγο για "αποστασία" αλλά και "ανένδοτο". "Ο κ. Καμμένος σταμάτησε να λέει ότι θα ρίξει την κυβέρνηση, όταν κατάλαβε ότι δεν θα τον ακολουθήσουν πολλοί δικοί του" είχε αναφέρει το Σάββατο στον News 247 ο Ν. Κοτζιάς. "Η κυβέρνηση που φτιάχτηκε το 2015 ήταν μια κυβέρνηση σωτηρίας, μας έβγαλε από τα Μνημόνια. Θα μπορούσαν μετά να αλλάξουν οι ισορροπίες μέσα σε αυτήν και να μην μπει σε αυτή την κατάσταση φθοράς, που την έχει βάλει ο κ. Καμμένος" πρόσθεσε. "Δεν εκβιαζόμαστε, δεν απειλούμαστε, δεν εξαγοραζόμαστε ποτέ" απάντησε ο αρχηγός των ΑΝ.ΕΛΛ.

Αλ. Τσίπρας: Δεν θα δειλιάσω μπροστά στο κόστος

"Μπροστά σε αυτό που εγώ τουλάχιστον αντιλαμβάνομαι, και πιστεύω η πλειοψηφία των Ελλήνων, ως εθνικά ωφέλιμο για τη χώρα δεν πρόκειται, ούτε το έκανα τα 3,5 αυτά χρόνια ούτε θα το κάνω ποτέ ως πρωθυπουργός, να δειλιάσω μπροστά στο κόστος ή στο ρίσκο. Θα υπερασπιστώ και θα υπερασπιστούμε αυτό που θεωρούμε και που είναι εθνικά ωφέλιμο για τη χώρα", ήταν το μήνυμα που έστειλε από τη Σαμοθράκη την Κυριακή ο πρωθυπουργός.

Π. Σκουρλέτης: Αποστασία από τι και για ποιο λόγο;

Σε πιο οξύ τόνο σχολίασε την τοποθέτηση του Π. Καμμένου ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρλέτης. "Κατανοώ τις μεγάλες ενστάσεις, τις σέβομαι, ήταν γνωστές οι απόψεις του κ. Καμμένου" επισήμανε, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως δεν δέχεται "τους παραλληλισμούς του είδους, ότι εάν τελικά αυτή η συμφωνία ψηφιστεί και από κάποιους από τους βουλευτές των ΑΝ.ΕΛΛ., αυτό ισοδυναμεί με μια νέα αποστασία". "Αυτό το θεωρώ εντελώς λάθος", πρόσθεσε, εξηγώντας ότι οι συγκεκριμένοι βουλευτές ανήκουν στην κυβερνητική πλειοψηφία, στηρίζουν αυτή την κυβέρνηση, "άρα να αποστατήσουν από τι και για ποιο λόγο;".

Παράλληλα, έκανε λόγο για το δικαίωμα στον καθένα να αναλαμβάνει την ατομική του ευθύνη μπροστά σε κορυφαία εθνικά ζητήματα, ενώ αρνήθηκε να πάρει ίσες αποστάσεις μεταξύ Π. Καμμένου και Ν. Κοτζιά, λέγοντας πως στον πρώην υπουργό Εξωτερικών αναγνωρίζεται η επίτευξη της συμφωνίας των Πρεσπών "και το πιστώνεται και ο ίδιος και συνολικά βέβαια η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός". Για τον υπουργό Εθνικής Άμυνας ωστόσο, υπογράμμισε ότι: "ενώ εξαρχής της συγκρότησης αυτής της κυβέρνησης γνώριζε ποια είναι η προγραμματική της δέσμευση και η κατεύθυνσή της", έρχεται "σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή για την πορεία της χώρας" να κάνει δηλώσεις "οι οποίες προσθέτουν κάποια καινούργια στοιχεία, τα οποία προφανώς και δημιουργούν πρόβλημα στην πολιτική συνοχή της κυβέρνησης".

Δ. Παπαδημούλης: "Διαζύγιο" με πολιτισμένο τρόπο

Την ανάγκη το πολιτικό "διαζύγιο" ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ. να ολοκληρωθεί με έναν "ήρεμο, ώριμο και πολιτισμένο τρόπο" επισήμανε ‘Στο Κόκκινο’ ο Δ. Παπαδημούλης. Παράλληλα, χαρακτήρισε σεβαστή τη γνωστή διαφωνία Καμμένου με τη συμφωνία των Πρεσπών, υπογραμμίζοντας πως οι υψηλοί τόνοι και οι χαρακτηρισμοί περί "αποστασίας" "αδικούν και τον ίδιο τον Π. Καμμένο".

"Η διαφωνία μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛΛ. για τη συμφωνία των Πρεσπών είναι γνωστή, αλλά δεν κατανοώ τις διατυπώσεις περί ‘αποστασίας’, διότι στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης Τσίπρα, που πήρε ψήφο εμπιστοσύνης το 2015, υπήρχε γραπτώς και η πρόταση για επιδίωξη επίλυσης αυτού του προβλήματος με σύνθετη ονομασία, με γεωγραφικό προσδιορισμό erga omnes, όπερ και εγένετο", είπε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL