Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.3°C24.2°C
3 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C24.7°C
4 BF 37%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C23.8°C
2 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.6°C21.0°C
2 BF 75%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.4°C
3 BF 35%
Απάντηση της κυβέρνησης στον Κ. Μητσοτάκη: / Απάντηση της κυβέρνησης στον Κ. Μητσοτάκη: "Φωνάζει ο κλέφτης να φοβηθεί ο νοικοκύρης"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Απάντηση της κυβέρνησης στον Κ. Μητσοτάκη: / Απάντηση της κυβέρνησης στον Κ. Μητσοτάκη: "Φωνάζει ο κλέφτης να φοβηθεί ο νοικοκύρης"

"Πολύ άγχος, πολλά νεύρα και πολλή ένταση" έχει προκαλέσει στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Ν.Δ. η υπόθεση Novartis, όπως επισημαίνει η κυβέρνηση. "Ίσως γιατί η απόδραση από τη χώρα ενός κρίσιμου εμπλεκόμενου στο σκάνδαλο αποφεύχθηκε στο παρά πέντε και δεν θα έχουμε στην υπόθεση αυτή νέο 'Χριστοφοράκο' και πιθανά επανάληψη της ατιμωρησίας, όπως στην υπόθεση Siemens" αναφέρει σε γραπτή ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

"Ίσως πάλι, γιατί κάτι γνωρίζει και ανησυχεί" προσθέτει το Μέγαρο Μαξίμου, συνιστώντας στην αξιωματική αντιπολίτευση και τον αρχηγό της "ψυχραιμία και εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη". Νωρίτερα ο Κ. Μητσοτάκης μέσω Τwitter, με ανάρτηση του στα αγγλικά, ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως "το κράτος δικαίου στην Ελλάδα απειλείται". "Και επειδή του αρέσει για το θέμα αυτό να βγάζει και δηλώσεις στην αγγλική γλώσσα, θα τον παρακαλέσουμε αν μπορεί να μας μεταφράσει τη λαϊκή παροιμία 'φωνάζει ο κλέφτης να φοβηθεί ο νοικοκύρης'" σημειωσε σκωπτικά το Μαξίμου.

Το άδειο σπίτι επιβεβαίωσε τις υποψίες διαφυγής

Την ώρα που η Πειραιώς υιοθετούσε τους ισχυρισμούς τού μέχρι πρότινος "κουκουλοφόρου ψευδομάρτυρα" κατηγορώντας για παραβίαση του κράτους δικαίου, κλιμάκιο των εισαγγελέων Διαφθοράς και αστυνομικών πραγματοποίησε αιφνιδιαστική έρευνα στην οικία του Ν. Μανιαδάκη, του μέχρι πρότινος προστατευόμενου μάρτυρα "Γιάννη Αναστασίου", αναζητώντας στοιχεία για διακίνηση παράνομων χρημάτων. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, το κλιμάκιο δεν βρήκε στο σπίτι... ούτε καρέκλα, επιβεβαιώνοντας έτσι το συμπέρασμα των αρμόδιων αρχών ότι ο Ν. Μανιαδάκης επρόκειτο να διαφύγει μόνιμα στο εξωτερικό. Σημειώνεται ότι ο ίδιος θα βρεθεί τις επόμενες ημέρες ενώπιον του Δικαστικού Συμβουλίου, το οποίο καλείται να κρίνει αν θα παραμείνει ή όχι σε ισχύ η διάταξη των εισαγγελέων για απαγόρευση εξόδου του από τη χώρα.

Τι κινητοποίησε τις αρχές

Μιλώντας χθες στην ΕΡΤ, η δημοσιογράφος Γ. Παπαδάκου αποκάλυψε πως ο Ν. Μανιαδάκης, λίγο μετά τα δημοσιεύματα που ανέφεραν πως οι εισαγγελείς προσανατολίζονται στην άρση της προστασίας του λόγω στοιχείων που προέκυψαν σε βάρος του, ο ίδιος αιτήθηκε να πάψει πλέον η προστασία και άρα η συνεχής αστυνομική παρακολούθηση. Σύμφωνα πάντα με τη δημοσιογράφο, ο Ν. Μανιαδάκης δεν είχε ενημερώσει πως το ταξίδι στην Ισπανία θα ήταν για τη μόνιμη εγκατάστασή του εκεί. Και ο ίδιος άλλωστε από τον ΣΚΑΪ απέφυγε να απαντήσει σχετικά. Έτσι, η αίτησή του για διακοπή της προστασίας καθώς και η αποστολή της οικοσκευής στη Μαδρίτη κινητοποίησαν τις αρχές.

Όταν ο "Γ. Αναστασίου" κατήγγειλε τον Σαλμά

Οι αντιφάσεις και τα γκρίζα σημεία στους ισχυρισμούς Μανιαδάκη προκαλούν ερωτήματα, ενώ στην Πειραιώς το άγχος και η νευρικότητα είναι παραπάνω από εμφανή. Όπως υπενθύμιζαν χθες κύκλοι της Κουμουνδούρου, σύμφωνα με την κατάθεση που φέρεται να έχει δώσει στις αρχές ο Ν. Μανιαδάκης και έχει διαρρεύσει στον Τύπο, προκύπτει ότι: όταν ο ίδιος βρισκόταν σε καθεστώς προστατευόμενου μάρτυρα, καθώς δεν είχαν προκύψει στοιχεία εναντίον του, είχε πει τα εξής: ότι ο πρώην υφυπουργός Υγείας Μ. Σαλμάς είχε ειδικό ρόλο στην τιμολόγηση φαρμάκων, ξεχωριστό γραφείο στον ΕΟΠΥΥ που έκανε ραντεβού με εκπροσώπους εταιρειών χωρίς παρουσία συμβούλων και ότι είχε δει μεγάλη δεσμίδα χαρτονομισμάτων στην εσωτερική τσέπη του έπειτα από συνάντηση με εκπροσώπους φαρμακευτικής εταιρείας.

Με ποιους άλλους πλην Γεωργιάδη και Στουρνάρα είχε συνεργασία;

Ανέφερε ακόμη ότι υπήρχαν σύμβουλοι υπουργών, τους οποίους μάλιστα κατονομάζει, που λειτουργούσαν ώστε να υπερτιμολογηθούν φάρμακα της Novartis και ότι αυτό είναι αδύνατον να μην το γνώριζε ο Άδωνις Γεωργιάδης. Εμπλέκει επιπλέον συγκεκριμένους συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά τους οποίους, επίσης, κατονομάζει με το αποκαλούμενο "Χάρβαρντ Πρότζεκτ", το οποίο προκάλεσε εισαγωγή νέων φαρμάκων της Novartis στην αγορά και στο σύστημα Υγείας.

Ως "Γιάννης Αναστασίου" καταγγέλλει ότι στελέχη της Novartis συμμετείχαν σε think tank που είχε συγκροτήσει ο τότε πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος βεβαίως εν συνεχεία ισχυρίστηκε ότι καμία σχέση δεν έχει με τη Novartis αποκρύπτοντας την παραπάνω "λεπτομέρεια". Όπως επισημαίνουν κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ, η Ν.Δ. τότε τον χαρακτήριζε κουκουλοφόρο του ΣΥΡΙΖΑ. "Όπως, όμως, δήλωσε ο ίδιος, συμβούλευε τον Άδωνι Γεωργιάδη και είχε σχέσεις με τον κ. Στουρνάρα. Με ποιους, όμως, άλλους υπουργούς της συγκυβέρνησης Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ είχε συνεργασία;" αναφέρουν.

Όπως προέκυψε από την πορεία της έρευνας και από νεότερα στοιχεία, ο Ν. Μανιαδάκης ενδεχομένως έχει τελέσει το έγκλημα της παθητικής δωροδοκίας και γι’ αυτό του ασκήθηκε ποινική δίωξη και του αφαιρέθηκε η ιδιότητα του μάρτυρα και επομένως εξ ορισμού του προστατευόμενου μάρτυρα. Μετά από αυτή την εξέλιξη προσπάθησε να διαφύγει στο εξωτερικό, ενώ δήλωσε ότι είχε την πρόθεση να επιστρέψει αν του το ζητούσε η Εισαγγελία, επισημαίνει η Κουμουνδούρου.

Τι ρόλο διαδραμάτιζε στην τιμολόγηση των φαρμάκων;

Το ερώτημα, λοιπόν, που προκύπτει είναι αν λειτουργούσε ως ενδιάμεσος της εταιρείας με πολιτικά πρόσωπα για να επηρεάζει την τιμολόγηση των φαρμάκων. "Εξάλλου, την τελική ευθύνη της τιμολόγησης την είχαν οι αρμόδιοι υπουργοί και όχι ο κ. Μανιαδάκης. Ποια λοιπόν η σχέση του κ. Μανιαδάκη με τους εμπλεκόμενους πολιτικούς στην υπόθεση Novartis; Τον γνώριζαν; Ήταν σύμβουλός τους; Τι ρόλο ακριβώς διαδραμάτιζε στην τιμολόγηση των φαρμάκων;" είναι τα σοβαρά ερωτήματα που θέτουν κύκλοι του κυβερνώντος κόμματος.

"Επειδή η Ν.Δ. γνωρίζει ότι ο κ. Μανιαδάκης ξέρει πολλά για το τεράστιο αυτό σκάνδαλο και όπως αποδεικνύεται δεν είναι κουκουλοφόρος του ΣΥΡΙΖΑ, έρχεται σήμερα να τον καλύψει -γιατί άραγε;-, ενώ μέχρι πριν λίγες μέρες τον λοιδορούσε για όσα έχει καταθέσει" συμπληρώνουν, ενώ τονίζουν πως η Ν.Δ. έχει αποσιωπήσει το γεγονός ότι προσπάθησε να διαφύγει καθώς πλέον γνώριζε ότι ο ρόλος του στην υπόθεση θα αποκαλυπτόταν.

Γιατι σιωπά η Ν.Δ. για την προσπάθεια διαφυγής του Μανιαδάκη;

Και τα αμείλικτα ερωτήματα τόσο για τον ρόλο του Ν. Μανιαδάκη όσο και τη στάση της Ν.Δ. συνεχίζονται: "Γιατί, αλήθεια, προσπάθησε να διαφύγει ο κ. Μανιαδάκης; Τι θέση παίρνει γι’ αυτό η Ν.Δ.; Θεωρεί ότι κακώς δεν διέφυγε; Θεωρεί ότι κακώς του ασκήθηκε δίωξη; Γιατί η Ν.Δ. απευθύνει δικονομικές ερωτήσεις προς την κυβέρνηση; Αυτό δεν συνιστά παρέμβαση στη Δικαιοσύνη; Ο σεβασμός των θεσμών είναι α λα καρτ και όποτε μας βολεύει; Γιατί η Ν.Δ. στοχοποιεί την κ. Τουλουπάκη για τις ενέργειές της; Μήπως η Ν.Δ. από κεκτημένη ταχύτητα απευθύνει ερωτήσεις προς την κυβέρνηση επειδή εκείνη έχει συνηθίσει να δίνει εντολές για συγκεκριμένους δικονομικούς χειρισμούς;"

Η Ν.Δ. θα κάνει τα πάντα για να μην αποκαλυφθεί η αλήθεια

"Από πού και ως πού οι ερωτήσεις των εισαγγελέων για εμπλεκόμενα πρόσωπα στην υπόθεση συνιστούν πίεση;" σημειώνουν οι ίδιοι κυκλοι. "Γνωρίζουν εκεί στη Ν.Δ. τι είναι μια ένορκη κατάθεση; Γνωρίζουν τι είναι μια ανωμοτί κατάθεση; Στη διάρκεια των καταθέσεων γίνονται ή δεν γίνονται ερωτήσεις προς τους μάρτυρες;" διερωτώνται στην Κουμουνδούρου, υπογραμμίζοντας πως το πρόβλημα της Ν.Δ. δεν είναι ότι γίνονται ερωτήσεις στον Ν. Μανιαδάκη, αλλά ότι δεν θέλει να αποκαλυφθεί η αλήθεια "και θα κάνει τα πάντα σε συνεργασία με τα εντεταλμένα μέσα ενημέρωσης, που έχουν αναλάβει εργολαβία την υπεράσπισή της, ώστε να προκαλέσει σύγχυση στην κοινή γνώμη".

"Η Ν.Δ. δεν θέλει τη διαλεύκανση της υπόθεσης. Θέλει τη σύγχυση και τη συγκάλυψη και αυτό ακριβώς είναι που συνιστά την πραγματική θεσμική εκτροπή στην υπόθεση" προσθέτουν, καταλήγοντας πως ο σεβασμός στην ανεξάρτητη λειτουργία της Δικαιοσύνης είναι η προϋπόθεση ώστε αυτή να ανταποκριθεί στον ρόλο της.

ΓΙΑ "ΘΕΣΜΙΚΗ ΕΚΤΡΟΠΗ" ΜΙΛΑ Η ΕΝΩΣΗ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ

Μ. Καλογήρου: Ανεπίτρεπτη θεσμικά η ταύτιση πολιτικών δυνάμεων με ισχυρισμούς κατηγορουμένων

"Η στάση αυτή προσβάλλει το κύρος της Δικαιοσύνης και κυρίαρχα τη νοημοσύνη των πολιτών",τονίζει ο υπουργός Δικαιοσύνης

Στο μεταξύ, την αντίδραση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων προκάλεσαν τα σχόλια του Παύλου Πολάκη που εγκαλούσε συγκεκριμένους δικαστικούς λειτουργούς και ανακριτές για καθυστέρηση σε σειρά υποθέσεων στον χώρο της Υγείας, μεταξύ αυτών και της Novartis. Για παρεμβάσεις που "υποσκάπτουν το δικαιϊκό οικοδόμημα της χώρας και διακυβεύουν την ομαλή λειτουργία του πολιτεύματος" κάνει λόγο η Ένωση Εισαγγελέων.

Η απάντηση στην Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων ήρθε από τον υπουργό Δικαιοσύνης, αποδίδοντας θεσμική εκτροπή σε συγκεκριμένες οργανωμένες πολιτικές δυνάμεις οι οποίες επικαλούνται "ισχυρισμούς κατηγορουμένων και θέσεις παραγόντων δικαστικών υποθέσεων". Ο Μ. Καλογήρου υπογραμμίζει τον απόλυτο σεβασμό της ελληνικής κυβέρνησης προς την ελληνική Δικαιοσύνη "ως η μόνη υπεύθυνη για την έναρξη, την κίνηση και διεκπεραίωση κάθε δικαστικής υπόθεσης και για την απόδοση των σχετικών ποινικών ευθυνών".

Χαρακτηρίζει μάλιστα αυτονόητο ότι "οι εξελίξεις σε εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις, ακόμη και όσον αφορά εκείνες με μείζον κοινωνικό ενδιαφέρον, δεν μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο σχολιασμού από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων λόγω του κρίσιμου θεσμικά ρόλου που διατηρεί". Επισημαίνει ωστόσο ότι "δεν πρέπει να λησμονείται από όσους μιλούν για 'θεσμική εκτροπή' ότι ανεπίτρεπτη θεσμικά ενέργεια είναι η επιλεκτική ταύτιση συγκεκριμένων οργανωμένων πολιτικών δυνάμεων με ισχυρισμούς κατηγορουμένων και θέσεις παραγόντων δικαστικών υποθέσεων".

Υπογραμμίζει δε ότι αυτή η πολιτική επιλογή εξυπηρετεί τη δημιουργία εντυπώσεων, λειτουργεί παρελκυστικά για τα αποτελέσματα του έργου της Δικαιοσύνης και δημιουργεί σύγχυση με σκοπό την πολιτική συγκάλυψη. "Και ασφαλώς η στάση αυτή προσβάλλει το κύρος της Δικαιοσύνης και κυρίαρχα τη νοημοσύνη των πολιτών" καταλήγει.

Πολάκης: Κατέθεσα τέσσερις αναφορές στον Άρειο Πάγο

"Κάθε φορά που κάποιος θίγει κάτι στη λειτουργία της Δικαιοσύνης μιλάτε για 'θεσμική εκτροπή'" σχολίασε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, κάνοντας γνωστό ότι έχει καταθέσει τέσσερις αναφορές προς την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για καθεμία από τις αναφερθείσες υποθέσεις, ζητώντας να υπάρξει αρμοδίως ο προβλεπόμενος έλεγχος.

"Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, την οποία δεν ελέγχει το παραδικαστικό κύκλωμα του Μαξίμου, καταγγέλλει σήμερα δημοσίως την κυβέρνηση για θεσμική εκτροπή. Καθώς αυτό δεν έχει προηγούμενο στην Μεταπολίτευση, έχει κάτι να πει ο κ. Τσίπρας ή έχει αναθέσει τη διακυβέρνηση στον Παύλο Πολάκη;" υπογραμμίζει με ανακοίνωσή της η Ν.Δ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL