Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
15.9°C18.5°C
4 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.3°C21.0°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.9°C
3 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.8°C19.8°C
6 BF 51%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
2 BF 45%
Ο Νάσος Ηλιόπουλος στη μάχη για μια πραγματικά Ανοιχτή Πόλη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Νάσος Ηλιόπουλος στη μάχη για μια πραγματικά Ανοιχτή Πόλη

Σε κλίμα συγκίνησης και αποφασιστικότητας για την εκλογική νίκη η ολομέλεια της "Ανοιχτής Πόλης" ξεκίνησε τη μάχη για τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές εγκρίνοντας την υποψηφιότητα του Νάσου Ηλιόπουλου. “Όλα αυτά τα χρόνια, οι δημοτικές αρχές ήταν πάρα πολύ κοντά στην πλατεία Συντάγματος και στο πολιτικό σύστημα, όμως την ίδια στιγμή ήταν πολύ μακριά από τις γειτονιές της Αθήνας. Τόσο μακριά που μερικές φορές έφτανες να αναρωτιέσαι αν είσαι κομμάτι του δήμου ή ενός τυφλού σημείου της πόλης που δεν το θυμάται κανείς ούτε καν στις εκλογές” είπε στο ξεκίνημα της παρέμβασής του ο υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας, καταχειροκροτούμενος από την ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηνών.

"Να οριοθετήσουμε τι είναι μικρό και τι μεγάλο"

Φανερά συγκινημένος, ο Ν. Ηλιόπουλος έδωσε το στίγμα της υποψηφιότητάς του, υπογραμμίζοντας τον σημαντικό ρόλο της "Ανοιχτής Πόλης" με τη μακρά ιστορική παρουσία και διαδρομή από την πρώτη της κάθοδο με επικεφαλής τον νυν πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα. "Πρέπει να οριοθετήσουμε τι είναι μικρό και τι είναι μεγάλο" είπε χαρακτηριστικά υπογραμμίζοντας πως χρειάζεται μια δημοτική αρχή που θα ασχοληθεί με όλα αυτά που μπορεί να φαίνονται μικρά, όπως η αναβάθμιση των ελεύθερων χώρων, το πράσινο και η καθαριότητα, "που είναι όροι αξιοπρέπειας για χιλιάδες πολίτες της πόλης". "Μια δημοτική αρχή", πρόσθεσε, "που θα υπερασπιστεί το δικαίωμα στην κατοικία των ανθρώπων της και δεν θα την αφήσει να γίνει μια πόλη real estate και Airbnb". Ταυτόχρονα ψηλά στην ατζέντα έθεσε την ανάγκη υπεράσπισης της Δημοκρατίας στην πόλη. "Μια δημοτική αρχή, που θα γίνει ασπίδα στην άνοδο της Ακροδεξιάς και των νεοναζί. Δεν θα συνομιλεί με τη δική τους πολιτική ατζέντα" υπογράμμισε.

Μέρος του πλούτου της πόλης οι μεταναστευτικές κοινότητες

Επισήμανε δε πως οι μεταναστευτικές κοινότητες αποτελούν μέρος του πλούτου της πόλης. "Δεν αρκεί να τους υπερασπιστούμε, αλλά πρέπει να είμαστε περήφανοι για αυτό τον πλούτο. Για τα παιδιά που έχουμε μεγαλώσει μαζί, που είναι δεύτερης γενιάς μετανάστες και είναι κομμάτι της ταυτότητας της πόλης" υπογράμμισε. Επιπλέον, σημείωσε ότι στους επόμενους πέντε μήνες θα τεθούν όλα τα μεγάλα ερωτήματα, από τα οποία "κανείς δεν θα μπορεί να κρυφτεί".

Με τους εργαζόμενους ή με τους εργολάβους;

Θέτοντας μερικά από αυτά, ανέφερε: Με τους εργαζόμενους του δήμου ή με τους εργολάβους; Με το 1 προς 1 στο Δημόσιο ή με την επαναφορά του 5 προς 1; Με την κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης και τη μεταφορα του ΕΝΦΙΑ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση; Κάτι τέτοιο, όπως τόνισε, θα φέρει τεράστια έκρηξη των ανισοτήτων και θα διαλύσει τις κοινωνικές υπηρεσίες.

Με τον φόβο ή με την αλληλεγγύη;

Παράλληλα, φωτογραφίζοντας τον Κώστα Μπακογιάννη, τόνισε πως στηρίζεται στα ένστικτα του φόβου και του μίσους και πως έχει "αγοράσει όλο το αφήγημα της Ν.Δ., αυτό της ανομίας και της ασφάλειας, που στην πραγματικότητα είναι η αστυνόμευση", τονίζοντας πως η αντιπαράθεση θα έχει να κάνει με το αν η Αθήνα θέλει μια δημοτική αρχή που θα στηρίζεται στον φόβο ή στην αλληλεγγύη. "Πέντε μήνες είναι πολλοί για να πιστεύει κάποιος ότι μπορεί να πλασάρεται ως αυτόνομος και υπερκομματικός για να κρυφτεί" είπε μεταξύ άλλων ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Οι καλύτεροι μαθητές των μνημονιακών λογικών οι δημοτικές αρχές Καμίνη

Επισημαίνοντας πως η Αθήνα είναι μια πόλη που "βλέπει κάποιος ξεκάθαρα το αποτύπωμα της κρίσης, βλέπει ξεκάθαρα την έκρηξη των πολιτικών ανισοτήτων", άσκησε δριμεία κριτική στην περίοδο Καμίνη τονίζοντας ότι αποδείχθηκε πως η δημοτική του αρχή ήταν "από τους καλύτερους μαθητές των μνημονιακών λογικων". Μίλησε συγκεκριμένα για μία πόλη στην οποία οι δημοτικές αρχές είχαν παραδοθεί στην αυστηρή μνημονιακή πειθαρχία και είχαν εγκαταλείψει την κοινωνική πολιτική.

Μεταξύ άλλων, δίπλα στον Νάσο Ηλιόπουλο έδωσαν το παρών ο υπουργός Επικρατείας Δ. Τζανακόπουλος, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Π. Πολάκης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Ξυδάκης, ο βουλευτής Α' Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Κ. Πουλάκης, η αντιπεριφερειάρχης Ερμ. Κυπριανίδου, ο υποψήφιος δήμαρχος Ιλίου Κώστας Κάβουρας, ο Ρήγας Αξελός, που άνοιξε την εκδήλωση, η Ε. Αγγελοπούλου, μέλη και στελέχη της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ που απηύθυναν χαιρετισμό.

Πάνος Σκουρλέτης: Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις να είναι ο αγώνας νικηφόρος

"Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις, ο συλλογικός αυτός αγώνας μας να είναι νικηφόρος" επισήμανε κατά τον χαιρετισμό του ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρλέτης. Αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στην ιστορική διαδρομή της "Ανοιχτής Πόλης", μιας παράταξης που, όπως τόνισε, είναι δικτυωμένη γύρω από τα προβλήματα και την κοινωνία της Αθήνας. Ταυτόχρονα, υπογράμμισε πως αυτές οι εκλογές θα γίνουν με την εφαρμογή της απλής αναλογικής, "πάγιο αίτημα των ανθρώπων που υπηρέτησαν την Αυτοδιοίκηση", ενώ τόνισε πως αυτή η εκλογική μάχη θα είναι "συναρπαστική" σημειώνοντας πως διεξάγεται σε μια "εξαιρετική συγκυρία". Επίσης άσκησε δριμεία κριτική στον Κώστα Μπακογιάννη, καταλογίζοντάς του πως είναι θιασώτης του "one man show" στην Αυτοδιοίκηση υπερασπιζόμενος με πάθος το δημαρχοκεντρικό μοντέλο, ενώ την ίδια στιγμή τον κατηγόρησε πως επιθυμεί την πλήρη ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών στην Αυτοδιοίκηση.

Αλέξης Χαρίτσης: Συμπύκνωση μιας συλλογικής προσπάθειας κι ενός συλλογικού αγώνα

"Η υποψηφιότητα του Νάσου Ηλιόπουλου μπορεί να συμπυκνώσει συλλογική προσπάθεια, έναν συλλογικό αγώνα που έχει όλες τις προϋποθέσεις να είναι νικηφόρος" είπε από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών Αλ. Χαρίτσης, υπογραμμίζοντας πως σε αυτή την εκλογική μάχη "οφείλουμε να δώσουμε το στίγμα της δικής μας Αριστεράς". Υποστήριξε ακόμη πως πρέπει να υπάρχει ευρύτερη απεύθυνση σε νέους ανθρώπους, τονίζοντας ότι αυτή η μάχη πρέπει να έχει και σαφή αντιφασιστικά και αντιρατσιστικά χαρακτηριστικά. Αναφερόμενος δε στη δημοτική αρχή του Γ. Καμίνη την χαρακτήρισε ως την "ακρότατη εκδοχή του ακραίου Κέντρου". "Ξεκίνησε με ένα φιλελεύθερο πρόσωπο και σύντομα ανέδειξε τα μνημονιακά χαρακτηριστικά της λιτότητας και του αυταρχισμού, του νόμου και της τάξης" είπε χαρακτηριστικά ο Αλ. Χαρίτσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL