Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
10.1°C14.6°C
2 BF 80%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C13.8°C
3 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
2 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
12.1°C13.8°C
0 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.1°C10.9°C
3 BF 93%
Μεταφορικό ισοδύναμο και στα καύσιμα σε 33 νησιά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μεταφορικό ισοδύναμο και στα καύσιμα σε 33 νησιά

Την επέκταση του μεταφορικού ισοδύναμου και στον τομέα των υγρών καυσίμων, προκειμένου να αμβλυνθούν περαιτέρω οι ανισότητες που επιφέρει η νησιωτικότητα, επιτρέποντας τόσο στους κατοίκους όσο και στους επισκέπτες των νησιών να επιβαρύνονται το ίδιο με τους καταναλωτές της ηπειρωτικής Ελλάδας, προβλέπει σχετική ρύθμιση-τροπολογία του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σχετική επεξεργασία είχε ξεκινήσει εδώ και αρκετούς μήνες με τη συνεργασία των υπουργείων Ναυτιλίας και Οικονομίας, ώστε να αντιμετωπιστεί ουσιαστικά το θέμα των αποκλίσεων στις τιμές των πετρελαιοειδών με βάση τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν διαχρονικά σε συγκεκριμένες περιοχές, όπως τα νησιά, έναντι αποσπασματικών λύσεων, τύπου επιβολής “πλαφόν” στις λιανικές τιμές.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση, από τον Ιανουάριο 2019 χορηγείται Αντιστάθμισμα Νησιωτικού Κόστους (ΑΝΗΚΟ) σε κατόχους άδειας λειτουργίας πρατηρίου υγρών καυσίμων σε ομάδα νησιών, συνολικού ύψους 6 εκατ. ευρώ για το επόμενο έτος.

Οι δικαιούχοι οφείλουν να μειώσουν τη λιανική τιμή των καυσίμων κίνησης κατά το ποσό του ΑΝΗΚΟ, οι παράμετροι υπολογισμού του οποίου συγκεκριμενοποιούνται με απόφαση που θα εκδοθεί.

Η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής (ΓΓΑΙΝΠ) ελέγχει τη μείωση της λιανικής τιμής βάσει των τελικών τιμών των επιλέξιμων καυσίμων που έχουν αναρτηθεί στο Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων και γι’ αυτό απαιτείται έγκαιρη και ακριβής καταχώρισή τους, με ευθύνη του πρατηριούχου. Σε περίπτωση παράλειψης γνωστοποίησης της τιμής, επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ από τη ΓΓΑΙΝΠ, ενώ για παράλειψη μείωσης τιμής είναι δυνατή η διακοπή της καταβολής ΑΝΗΚΟ, κι αν συμβεί δεύτερη φορά, μπορεί να αποκλειστεί η επιχείρηση από το καθεστώς για το επόμενο έτος.

Το μέτρο θα εφαρμοστεί πιλοτικά για διάστημα έως έξι μηνών, ώστε να ελεγχθεί η αποτελεσματικότητά του και να βελτιωθούν ενδεχόμενες αστοχίες, σε 33 νησιά (Αγαθονήσι, Αλόννησο, Αμοργό, Ανάφη, Αντίπαρο, Ασυπάλαια, Ίο, Ικαρία, Κάρπαθο, Κάσο, Κέα, Κίμωλο, Κύθηρα, Κύθνο, Λειψούς, Λέρο, Μεγίστη, Μήλο, Νίσυρο, Πάτμο, Σαμοθράκη, Σέριφο, Σίκινο, Σίφνο, Σκιάθο, Σκόπελο, Σκύρο, Σύμη, Τήλο, Φολέγανδρο, Φούρνους, Χάλκη και Ψαρά), με κριτήριο τον αριθμό κατοίκων και την απόσταση από τον πλησιέστερο ηπειρωτικό λιμένα.

Τα ζητήματα των παραγόντων και του τύπου υπολογισμού του ΑΝΗΚΟ, του είδους των υγρών καυσίμων που εντάσσεται στο μέτρο, της διαδικασίας πληρωμής των δικαιούχων και των απαραίτητων δικαιολογητικών, της διαδικασίας επιβολής / βεβαίωσης προστίμου και του χρόνου έναρξης της πλήρους εφαρμογής του μέτρου, ρυθμίζονται με απόφαση των υπουργών Ναυτιλίας και Οικονομίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL