Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.2°C21.3°C
3 BF 73%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ομίχλη
15 °C
12.6°C18.2°C
1 BF 90%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.5°C18.3°C
3 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
19 °C
18.8°C19.7°C
2 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Ασθενής ομίχλη
13 °C
12.9°C16.3°C
0 BF 100%
"Ο πρώτος που δεν επιβλήθηκε από πρόγραμμα προσαρμογής"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Ο πρώτος που δεν επιβλήθηκε από πρόγραμμα προσαρμογής"

Στην οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας αλλά και στο θέμα της ευρωπαϊκή πορείας των δυτικών Βαλκανίων, συμπεριλαμβανομένης της ΠΓΔΜ, αναφέρθηκαν στις κοινές δηλώσεις τους ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, μετά τη συνάντηση που είχαν χθες στις Βρυξέλλες και τη συμμετοχή του Έλληνα Προέδρου στο γεύμα εργασίας του Κολεγίου των Επιτρόπων.

«Είμαι υπέρ της ένταξης των χωρών των δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε. Αυτό φυσικά δεν είναι κάτι που θα γίνει από τη μία μέρα στην άλλη», ανέφερε ο Ζ.Κ. Γιούνκερ, τονίζοντας ότι πριν ξεκινήσει η ενταξιακή διαδικασία των χωρών αυτών θα πρέπει προηγουμένως να έχουν επιλυθεί όλες οι διαμάχες και ιδιαίτερα αυτές που αφορούν συνοριακές διαφορές.  Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι η Ευρώπη είναι ανοιχτή στους ευρωπαϊκούς λαούς των χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης, όμως η συμμετοχή στην ευρωπαϊκή οικογένεια έχει κανόνες. “Κανένα κράτος δεν μπορεί να γίνει μέλος της Ε.Ε. αν δεν σέβεται στο ακέραιο το ευρωπαϊκό δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, μέρος του οποίου είναι το διεθνές δίκαιο”, είπε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά την οικονομία, ο Ζ.Κ. Γιούνκερ ανέφερε ότι η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε έναν προϋπολογισμό που, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, δεν επιβλήθηκε από το πρόγραμμα προσαρμογής και εξέφρασε την ικανοποίησή του που η Ελλάδα μπόρεσε να επωφεληθεί από επενδύσεις ύψους 11 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του επενδυτικού προγράμματος Γιούνκερ. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στον καθοριστικό ρόλο του Ζ. Κ. Γιούνκερ στις κρίσιμες στιγμές, λέγοντας: «Δεν ξεχνάμε ότι είχατε το θάρρος να αναγνωρίσετε τις τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού για να ευοδωθεί η όλη προσπάθεια, καθώς και το ότι ο ελληνικός λαός κατέβαλε το αντίστοιχο βαρύ τίμημα, ακόμη και για λάθη που δεν θα μπορούσαν να του αποδοθούν».

Τέλος, ο Π. Παυλόπουλος τόνισε ότι με τη στάση του αυτή ο Ζ. Κ. Γιούνκερ ανέδειξε τη διαχρονική φιλία του προς την Ελλάδα και την ευρωπαϊκή ηγετική του φυσιογνωμία, καθώς σήμερα όλοι αναγνωρίζουν ότι η τότε υπεράσπιση της ευρωπαϊκής πορείας της Ελλάδας ήταν και υπεράσπιση, γενικότερα, της συνοχής της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL