Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
Ψήφισμα ΣΥΡΙΖΑ για τη δολοφονία Τοπαλούδη στη Ρόδο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ψήφισμα ΣΥΡΙΖΑ για τη δολοφονία Τοπαλούδη στη Ρόδο

Ψήφισμα εναντίον της έμφυλης βίας συνέταξε στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ και το κατέθεσε με τη συνυπογραφή του ΠΑΣΟΚ. Αφορμή για την πρωτοβουλία, η οποία απευθύνεται στα κόμματα του δημοκρατικού τόξου, αποτέλεσαν η δολοφονία της φοιτήτριας Έλενας Τοπαλούδη στη Ρόδο και οι συγκεντρώσεις και οι διαμαρτυρίες που διοργανώνουν οι φεμινιστικές και γυναικείες οργανώσεις.

Το ψήφισμα παρουσιάστηκε στην Ολομέλεια από τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μαρία Θελερίτη και υπογράφεται από όλα τα μέλη της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ έχει συμφωνήσει και το ΠΑΣΟΚ μέσω της Εύης Χριστοφιλοπούλου. "Αφορά τη μηδενική ανοχή που πρέπει να έχουμε και ως μέλη του κοινοβουλίου απέναντι στη βία κατά των γυναικών, στην έμφυλη βία και στις γυναικοκτονίες, υπογράμμισε η Μ. Θελερίτη, υπενθυμίζοντας ότι η Βουλή το 2018 κύρωσε τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας. "Ως προεδρείο καταδικάζουμε κάθε είδους μορφή βίας. Είναι πάρα πολύ σημαντικό το θέμα που θίξατε" σημείωσε ο προεδρεύων Μάριος Γεωργιάδης.

"Να μη χαθεί ξανά άλλη ζωή, για να μπορούν οι γυναίκες να ζουν ελεύθερες, ανεξάρτητες και χωρίς φόβο" τονίζεται στο ψήφισμα. "Επειδή η βία κατά των γυναικών συνιστά παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι μορφή διάκρισης κατά των γυναικών και περιλαβάνει όλες τις πράξεις βίας που βασίζονται στο φύλο και οι οποίες έχουν ή ενδέχεται να έχουν ως αποτέλεσμα τη σωματική, ψυχολογική, σεξουαλική, οικονομική βλάβη ή πόνο για τις γυναίκες, είτε συμβαίνει στον δημόσιο είτε στον ιδιωτικό χώρο και επειδή η βία κατά των γυναικών συνιστά έναν από τους σημαντικότερους κοινωνικούς μηχανισμούς μέσω των οποίων οι γυναίκες οδηγούνται σε ανισότιμη θέση και οι γυναικοκτονίες συνιστούν ακραία μορφή σεξιστικής και πατριαρχική βίας, εκφράζουμε την οργή μας και καταδικάζουμε τον βιασμό και τη δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη, όλους τους βιασμούς και όλες τις γενοκτονίες γυναικών και νεαρών κοριτσιών στη χώρα μας και διεθνώς. Εκφράζουμε την οργή μας και καταδικάζουμε την κουλτούρα ανοχής της έμφυλης βίας, την πατριαρχία, τον σεξισμό που κακοποιούν, τραυματίζουν, βασανίζουν, βιάζουν και δολοφονούν γυναίκες και κορίτσια επειδή είναι γυναίκες και κορίτσια" αναφέρεται.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL