Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.4°C28.0°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
21.9°C28.1°C
2 BF 50%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
21 °C
20.0°C21.0°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
26 °C
22.7°C27.8°C
5 BF 29%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
25 °C
24.9°C24.9°C
1 BF 39%
Μ. Πομπέο: Ηγέτιδα δύναμη περιφερειακής σταθερότητας η Ελλάδα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μ. Πομπέο: Ηγέτιδα δύναμη περιφερειακής σταθερότητας η Ελλάδα

Για "ιστορική πρόοδο" στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις έκανε λόγο ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στη συνάντησή του με τον αν, υπουργό Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλο όπου σημείωσε ότι η Ελλάδα "αναδύεται ξανά ως ηγέτιδα δύναμη της περιφερειακής σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο".

"Οι σχέσεις μας ίσως βρίσκονται στο καλύτερο σημείο και αυτό αντικατοπτρίζει την ευθυγράμμιση των συμφερόντων στην περιοχή, τις κοινές αξίες, την αναγνώριση των προσπαθειών σταθεροποίησης που καταβάλλει η Ελλάδα σε ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων, αλλά και στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή" σημείωσε από την πλευρά του ο Γ. Κατρούγκαλος.

Στήριξη στη συμφωνία των Πρεσπών

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο Αμερικανός υπουργός "επανέλαβε την ισχυρή υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών για τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας στην επίτευξη της ιστορικής συμφωνίας των Πρεσπών". Στις δηλώσεις του μάλιστα ο κ. Πομπέο είπε ότι θα ενισχύσει τη θέση της Ελλάδας στα Βαλκάνια και πως θα συμβάλει στη μείωση της «κακόβουλης ρωσικής επιρροής» στην περιοχή. Παράλληλα συνεχάρη την Ελλάδα "για την έξοδο από τα Μνημόνια διάσωσης και προσέφερε συνεχή στήριξη για την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας».

Στο κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε, αφού επισημαίνεται πως "η Ελλάδα συζήτησε τις τριμερείς συμπράξεις της στην ανατολική Μεσόγειο" τονίζεται πως οι ΗΠΑ "εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους για την αύξηση της υποστήριξής τους στον τριμερή διάλογο Ελλάδας - Ισραήλ - Κύπρου, όπου έχουν προσκληθεί" -πρωτοβουλία που "χαιρέτισε θερμά" ο Γ. Κατρούγκαλος.

Σκιαγραφώντας την Ελλάδα ως μια χώρα που μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο ως πυλώνας ενεργειακής σταθερότητας για την Ευρώπη, ο κ. Πομπέο τόνισε πως "υπάρχουν οι προσπάθειες της Ελλάδας να διαφοροποιήσει ενεργειακά τις πηγές και τη μεταφορά. Ο αγωγός TAP που διασχίζει τη βόρεια Ελλάδα θα επιτρέψει στην Ευρώπη για πρώτη φορά στην ιστορία να δεχθεί σημαντικούς όγκους φυσικού αερίου από την Κασπία Θάλασσα.

Θα επέτρεπε επίσης σε χώρες όπως η Βουλγαρία να μειώσουν την ενεργειακή τους εξάρτηση από τη Ρωσία. Και όπως είδαμε αυτή την εβδομάδα, η πρώτη αγορά στην Ελλάδα αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου αποδεικνύει περαιτέρω τη δέσμευσή της να διαφοροποιήσει τις προμήθειες και να ενισχύσει τους κοινούς οικονομικούς δεσμούς».

Επιπλέον στο κοινό ανακοινωθέν οι ΗΠΑ εξέφρασαν τη στήριξη τους στην ενίσχυση του τερματικού σταθμού φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη και στον αγωγό EastMed με έναν εμπορικά εφικτό τρόπο. Οι δύο πλευρές εξέτασαν επίσης τις επενδύσεις και την ανάπτυξη υποδομών στα δυτικά Βαλκάνια, καθώς και τις συνεχείς προκλήσεις που έχει δημιουργήσει η προσφυγική κρίση στην Ευρώπη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL