Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
10.9°C16.2°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.7°C13.3°C
2 BF 56%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
9.0°C16.0°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.6°C16.5°C
3 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C12.3°C
0 BF 87%
Κ. Φωτάκης: Σημαντική η τάση επιστροφής Ελλήνων επιστημόνων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κ. Φωτάκης: Σημαντική η τάση επιστροφής Ελλήνων επιστημόνων

Ακόμη 152 θέσεις για ειδικό επιστημονικό προσωπικό στα ερευνητικά κέντρα άνοιξαν πρόσφατα, ενώ αυτές μέσα από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας θα φτάσουν τις 4.000 ως το 2020 και στον ιδιωτικό τομέα μέσω της δεύτερης φάσης του «Ερευνώ, Δημιουργώ, Καινοτομώ» που προκηρύσσεται τώρα με δημόσιους πόρους 250 εκατ. ευρώ ενισχύεται η στελέχωση τμημάτων Έρευνας και Ανάπτυξης καινοτόμων εταιρειών, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Στάθη Σχινά.

«Τόσο ο τακτικός προϋπολογισμός της ΓΓ Έρευνας και Τεχνολογίας (που έχει σχεδόν διπλασιαστεί από το 2015) όσο και οι πόροι από το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων έχουν αυξηθεί σημαντικά. Αυτό δείχνει την πολιτική βούληση για στήριξη της έρευνας, καθώς αποτελεί σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο για την χώρα, μέσα από την "οικονομία της γνώσης"», είπε ο κ. Φωτάκης. Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, οι δαπάνες για την έρευνα το 2017 (οπότε και τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία) έφτασαν το 1,14% του ΑΕΠ, ξεπερνώντας τα 2 δισ. ευρώ ανέφερε ο κ. Φωτάκης και τόνισε την σημασία του «να το συγκρίνουμε αυτό με την εποχή των "παχιών αγελάδων", όταν οι δαπάνες για την έρευνα ήταν π.χ. το 2003 στα 985 εκατ. ευρώ».

Σήμερα, «αυξάνοντας τους προϋπολογισμούς για την έρευνα θέλουμε να αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα του brain drain αλλά και του brain waste (σ.τ.σ. δηλαδή τόσο της μετανάστευσης όσο και της μη αξιοποίησης καταρτισμένων επιστημόνων)», συνέχισε, περιγράφοντας τα τρία ζητούμενα σε αυτή την κατεύθυνση:

- δημιουργία νέων, ποιοτικών θέσεων εργασίας
- κατάλληλα και ελκυστικά περιβάλλοντα για την εκτέλεση ερευνητικού έργου
- προοπτικές που εμπνέουν, ιδιαίτερα για νέους επιστήμονες, είτε για να παραμείνουν στην χώρα είτε για να επιστρέψουν από το εξωτερικό

«Έχουμε ήδη τα πρώτα στοιχεία για την αναστροφή του ρεύματος φυγής, πάντα για πολύ εξειδικευμένα άτομα», όπως υπογράμμισε.

Αναφέρθηκε στη συνέχεια στα προγράμματα του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας, μέσα από τα οποία «βλέπουμε μία σημαντική τάση επιστημόνων που εργάζονται σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, να επιστρέψουν στην χώρα για ερευνητικά έργα που έχουν προτείνει σε ελληνικά πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα», θυμίζοντας ότι «είχαν περάσει περίπου 8 χρόνια για να ανοίξουν στα ελληνικά πανεπιστήμια νέες θέσεις για καθηγητές, ερευνητές και επιστημονικό προσωπικό. Πολύ πρόσφατα εγκρίθηκαν 152 νέες θέσεις για ειδικό επιστημονικό προσωπικό που θα στελεχώσει τα ερευνητικά κέντρα της χώρας, ώστε να καλυφθούν πάγιες ανάγκες ... για αυτή την χρονιά και έπεται και συνέχεια».

«Επίσης, έχουν ανοίγει θέσεις μέσα από τα προγράμματα του ΕΛΙΔΕΚ ... το 2020 περιμένουμε να έχουν φτάσει τις 4.000 περίπου, που αφορούν είτε υποψήφιους διδάκτορες είτε μεταδιδάκτορες είτε μέλη ΔΕΠ σε πανεπιστήμια ... στηρίζουν νέους επιστήμονες για να επιτελέσουν το έργο που έχουν προτείνει σε ελληνικά ιδρύματα, με ελκυστικές συνθήκες. Μπορεί να είναι υπεύθυνοι για να δημιουργήσουν την δική τους ερευνητική ομάδα, να αναδείξουν την δημιουργικότητα και το ταλέντο τους. Έχει αποδειχθεί πολύ ελκυστικό για να έρχονται ακόμη και από πολύ καλά πανεπιστήμια του εξωτερικού», προσέθεσε.

Στον ιδιωτικό τομέα αντίστοιχα, «μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα η στελεχειακή στήριξη τμημάτων Έρευνας και Ανάπτυξης καινοτόμων επιχειρήσεων, είναι ό,τι πιο υγιές υπάρχει. Στην δεύτερη φάση του "Ερευνώ, Δημιουργώ, Καινοτομώ" που προκηρύσσεται τώρα με πόρους 250 εκατ. ευρώ όσον αφορά την δημόσια δαπάνη, υπάρχει πρόνοια ακριβώς γι' αυτή την στήριξη», όπως είπε.

Αναφερόμενος επίσης σε συνεργασίες ή εξαγορές ελληνικών ερευνητικών δομών με κολοσσούς της παγκόσμιας αγοράς όπως η Tesla ή η Samsung τα τελευταία χρόνια, ο κ. Φωτάκης υπογράμμισε την σημασία τα τμήματα αυτά να «παραμένουν στην χώρα. Αυτό θέλουμε, να έχουμε τέτοιους θύλακες, εταιρειών καινοτόμων υψηλής τεχνολογίας που να παραμένουν στην χώρα. Είναι το απτό δείγμα αυτού που λέμε για νέο αναπτυξιακό πρότυπο με βάση την οικονομία της γνώσης ... πολύ μακριά από το παρελθόν των παρασιτικών, κρατικοδίαιτων επιχειρήσεων».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL