Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Βιώσιμη ανάπτυξη με κοινωνικά μέτρα "βλέπει" στην Ελλάδα ο Π. Μοσκοβισί

"Το τρένο έφτασε στην ώρα του" - Μήνυμα από το βήμα της γαλλικής Γερουσίας: "Η Κομισιόν και εγώ πάντα πιστεύαμε ότι οι περικοπές στις συντάξεις δεν ήταν απαραίτητες τόσο για τη βιωσιμότητα του ελληνικού συνταξιοδοτικού συστήματος όσο και για τη χρηματοδότηση του προγράμματος"

Την πεποίθηση, και μάλιστα "χωρίς αμφιβολία", ότι η Ελλάδα "συνεχίζει στη σωστή πορεία, στον δρόμο της βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης, που επίσης επιτρέπει κοινωνικά μέτρα" εξέφρασε στη γαλλική Γερουσία ο Ευρωπαίος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, με την ευκαιρία ακρόασης υπό μορφήν απολογισμού.

"Έχουμε μιλήσει πολύ για την Ελλάδα τη στιγμή που τα πράγματα ήταν άσχημα ή και πολύ άσχημα. Και συχνά ξεχνάμε το τρένο που φτάνει στην ώρα του" είπε χαρακτηριστικά ενώπιον της Ολομέλειας των γερουσιαστών για να συμπληρώσει με νόημα:

"Το τρένο της Ελλάδας έχει φτάσει στην ώρα του, το σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2019 προβλέπει πλεόνασμα ίσο με 3,5% του ΑΕΠ και κρίθηκε σύμφωνο με τους κανονισμούς. Η ανάπτυξη επανέρχεται σε ένα επίπεδο που αυτό το έτος πιθανότατα θα αγγίξει το 2,3%. Δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας και το γεγονός ότι κατάφερε αυτό το εξαιρετικό πρωτογενές πλεόνασμα επιτρέπει να αποφύγουμε περικοπές στις συντάξεις που προβλέπονταν για το 2019, οι οποίες θα ισοδυναμούσαν με μείωση ίση με το 14% του εισοδήματος για 1,4 εκατομμύρια Έλληνες συνταξιούχους".

Σε αυτό το πλαίσιο, μάλιστα, και με δεδομένη τη συζήτηση που προκαλούν οι συνωμοσιολογικοί ισχυρισμοί Μητσοτάκη, ο επίτροπος διαμήνυσε: "Η Κομισιόν και εγώ πάντα πιστεύαμε ότι αυτές οι περικοπές δεν ήταν απαραίτητες τόσο για τη βιωσιμότητα του ελληνικού συνταξιοδοτικού συστήματος όσο και για τη χρηματοδότηση του προγράμματος. Τώρα το διαπιστώνουμε. Η Ελλάδα έχει κάνει μια εντελώς επιτυχημένη είσοδο στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο".

Επισήμανε πάντως ότι τα θετικά αυτά στοιχεία "δεν σημαίνουν ότι λύθηκε εντελώς το θέμα της χώρας. Η Ελλάδα οφείλει να συνεχίσει κυρίως τις διαρθρωτικές προσπάθειές της και καμία χαλάρωση δεν είναι δυνατή. Χωρίς αμφιβολία όμως συνεχίζει στη σωστή πορεία, στον δρόμο της βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης, που επίσης επιτρέπει κοινωνικά μέτρα".

Και κατέληξε: "Νομίζω ότι πρέπει όλοι να είμαστε ικανοποιημένοι, καθώς έχουμε παρακολουθήσει με στοργή -διότι όλοι αγαπούμε την Ελλάδα- τα δεινά του ελληνικού λαού τα τελευταία περίπου δέκα χρόνια. Πλέον έχει βγει από αυτήν την περίοδο του προγράμματος και ανακτά μια δυναμική προς τα εμπρός".

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Έχει δίκιο η Ν.Δ.

Ναι, φυσικά. Έχει δίκιο η Ν.Δ. Ο Τσίπρας φταίει που ακυρώθηκε το ντιμπέιτ. Βρήκε μια αστεία δικαιολογία, τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε., η οποία θα αποφασίσει για τα πρόσωπα που θα ηγηθούν των ευρωπαϊκών μηχανισμών.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο