Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.0°C23.4°C
3 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.0°C21.0°C
2 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.2°C21.0°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
21 °C
19.8°C22.7°C
2 BF 79%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.4°C20.7°C
0 BF 72%
Υπέρ του προϋπολογισμού ο Γ. Σαρίδης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υπέρ του προϋπολογισμού ο Γ. Σαρίδης

Αλλάζει τα πολιτικά δεδομένα η πρόθεση του βουλευτή της Ένωσης Κεντρώων Γιάννη Σαρίδη να μην καταψηφίσει τον προϋπολογισμό του 2019. Ουσιαστικά ο βουλευτής έκανε ένα βήμα προς τον ΣΥΡΙΖΑ σε μία περίοδο που τους επόμενους μήνες υπάρχουν τρεις σημαντικές διαδικασίες που αφορούν τη διασφάλιση της πλειοψηφίας των 151 ψήφων:

Η ψήφιση του προϋπολογισμού του 2019 που ισοδυναμεί με ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, η κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή και οι σχετιζόμενες με αυτήν πολιτικές εξελίξεις (από πρόταση μομφής και ψήφο εμπιστοσύνης έως τα εκλογικά σενάρια που καλλιεργούν η Ν.Δ. και τα προσκείμενα σε αυτήν ΜΜΕ).

Είναι ενδεικτικό του πολιτικού κλίματος πως βουλευτής του ΠΑΣΟΚ μετέφερε σε συνάδελφό του την εικόνα από την Ολομέλεια την ώρα που μιλούσε ο Γ. Σαρίδης: "Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τον χειροκροτούσαν και μας έλεγαν 'όλοι οι δρόμοι οδηγούν στον ΣΥΡΙΖΑ'"!

Η στάση του Γ. Σαρίδη είναι σημαντική και ως προς τη συμφωνία των Πρεσπών. Ο ίδιος έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα την ψηφίσει. Όμως η ενδεχόμενη στήριξή του προς την κυβερνητική πλειοψηφία εκτιμάται ότι μπορεί να ανεβάσει το εύρος της κυβερνητικής πλειοψηφίας πάνω από τους 150 βουλευτές ακόμη και αν αποχωρήσει ο Πάνος Καμμένος.

Αν διαγραφεί, δεν θα θεωρείται κόμμα η Ένωση Κεντρώων!

Παράλληλα εγκλωβισμένη είναι και η Ένωση Κεντρώων, καθώς, αν διαγράψει τον Γ. Σαρίδη, δεν θα έχει πέντε βουλευτές και δεν θα αναγνωρίζεται ως Κοινοβουλευτική Ομάδα. Αυτό σημαίνει ότι ο Βασίλης Λεβέντης δεν θα μιλά ως πρόεδρος κόμματος στη Βουλή! Έτσι από την Ένωση Κεντρώων διέρρεαν χθες πως ο Β. Λεβέντης δεν κάνει διαγραφές, ότι δεν θα υπάρξει καμία αντίδραση για τον Γ. Σαρίδη και θα τον αφήσουν να κινηθεί μόνος του…

Τρεις λόγοι και μια πρόταση

Από την πλευρά του ο Γ. Σαρίδης εξήγησε στη Βουλή τους τρεις λόγους για τους οποίους δεν θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό:

"Υπάρχουν τρεις λόγοι που με εμποδίζουν να καταψηφίσω τον προϋπολογισμό σας, τρία πράγματα που άλλαξαν σε σχέση με τους προηγούμενους που έχω καταψηφίσει: Πρώτον, μετά από χρόνια γράφτηκε στην Ελλάδα, από Έλληνες. Δεύτερον, όσο λίγα και αν δίνει, 'ψίχουλα' τα έχω χαρακτηρίσει πολλές φορές, δίνει τα περισσότερα εδώ και πολλά χρόνια. Τρίτον, ξεκινά να αποκαθιστά αδικίες και βάζει ένα τέλος στην κατρακύλα της ελληνικής οικονομίας".

Ακόμη ο Γ. Σαρίδης κάλεσε τον πρωθυπουργό και τον ΣΥΡΙΖΑ να δηλώσουν έως την Τρίτη που θα ψηφιστεί ο προϋπολογισμός του 2019 αν υιοθετούν νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί στις 9 Σεπτεμβρίου για την παροχή νομικής βοήθειας σε δανειολήπτες με χαμηλό εισόδημα.

"Δώστε έναν λόγο για να πιστέψω το άνοιγμά σας προς το Κέντρο, στο Κέντρο που ονειρεύτηκα, στο Κέντρο που υπηρέτησα και υπηρετώ. Πάντα πρώτοι, πάντα πρωταγωνιστές η δημοκρατία μας, η Ελλάδα μας, οι άνθρωποι και όχι οι αριθμοί, με σεβασμό απέναντι στις θυσίες του ελληνικού λαού. Θα συνεχίσω να αγωνίζομαι και να βρίσκομαι δίπλα του. Πάντα δίπλα του ήμουν, νομίζω. Εκεί ανήκω" είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Σαρίδης.

Λίγο αργότερα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αντώνης Μπαλωμενάκης είπε ότι πρέπει να συζητηθούν το νομοσχέδιο και οι προτάσεις του βουλευτή...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL