Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
11.8°C17.0°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
10.3°C14.5°C
1 BF 62%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
1 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C12.7°C
3 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
10.1°C11.3°C
1 BF 66%
Αποφασιστική απάντηση Τσίπρα στον διχασμό Μητσοτάκη: / Αποφασιστική απάντηση Τσίπρα στον διχασμό Μητσοτάκη: Η στάση μας προστατεύει το πατριωτικό συμφέρον
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αποφασιστική απάντηση Τσίπρα στον διχασμό Μητσοτάκη: / Αποφασιστική απάντηση Τσίπρα στον διχασμό Μητσοτάκη: Η στάση μας προστατεύει το πατριωτικό συμφέρον

Την ώρα που η κυβέρνηση έκλεινε χθες τον μνημονιακό κύκλο και τυπικά με την κατάργηση της περικοπής στις συντάξεις, η νέα αντιπολιτευτική στρατηγική της Ν.Δ. έχει έντονο άρωμα εθνικισμού και διχασμού. Μια εξέλιξη που εκτός των άλλων ανέδειξε την οριστική κατάρρευση του καταστροφολογικού αφηγήματος της Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη, που ενισχύθηκε και αναπαρήχθη από σειρά ψευδών δημοσιευμάτων στον φιλικό της Τύπο. Καθίσταται πλέον σαφές ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, βλέποντας όλες τις εκτιμήσεις του για την αποτυχία του οικονομικού προγράμματος της κυβέρνησης να διαψεύδονται παταγωδώς, υιοθετεί μια εθνικιστική και συνωμοσιολογική λογική.

"Καφενειακός λόγος Γεωργιάδη"

"Δεν περίμενα εσείς από το βήμα της Βουλής να μιλήσετε με τον ίδιο καφενειακό λόγο που ομιλεί ο αντιπρόεδρός σας, ο κ. Γεωργιάδης, στα τηλεπαράθυρα" είπε ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Νωρίτερα ο αρχηγός της Ν.Δ. είχε καταγγείλει από το βήμα του Κοινοβουλίου ότι η κυβέρνηση προχώρησε με τους Ευρωπαίους εταίρους σε ανταλλαγή της συμφωνίας των Πρεσπών με την περικοπή των συντάξεων. Απέφυγε ωστόσο να καταγγείλει το σύνθημα της Χρυσής Αυγής στα σχολεία ότι "Η δημοκρατία ξεπούλησε τη Μακεδονία", υποστηρίζοντας πως "ο ΣΥΡΙΖΑ ξεπούλησε τη Μακεδονία".

"Πόσο πιο χαμηλά θα πέσετε;"

"Δεν ντρέπεστε λιγάκι να τα λέτε αυτά τα πράγματα στο ελληνικό Κοινοβούλιο; Πόσο πιο χαμηλά θα πέσετε επιτέλους;" υπογράμμισε σε έντονο ύφος ο πρωθυπουργός, καλώντας τον πρόεδρο της Ν.Δ. να άρει την ψήφο από τη μη περικοπή των συντάξεων "αν νομίζετε ότι είναι προϊόν συναλλαγής για ένα τόσο κρίσιμο εθνικό θέμα". Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός προτίθεται να θέσει στους εταίρους του στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα όσα ισχυρίστηκε ο Κ. Μητσοτάκης περί "συναλλαγής".

"Ντροπή σας!"

"Εμείς δεν τσουβαλιάσαμε τους πολίτες που διαμαρτυρήθηκαν ή έχουν διαφορετική άποψη και να τους πούμε ότι είναι φασίστες ή να τους πούμε ότι είναι μειοδότες, γιατί εμείς θεωρούμε ότι η δική μας στάση προστατεύει το πατριωτικό συμφέρον και το πατριωτικό καθήκον. Όμως, δεν είπαμε κανέναν μειοδότη και προδότη" πρόσθεσε και επανέλαβε: "Δεν σας επιτρέπω να μας ονομάζετε προδότες και μειοδότες! Είναι ντροπή σας!". Παράλληλα ρώτησε τον κ. Μητσοτάκη αν επικροτεί αντισυγκεντρώσεις, τις οποίες προαναγγέλλουν αφίσες ενόψει της ομιλίας του Αλ. Τσίπρα σε πολιτική συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη την Παρασκευή υπενθυμίζοντας πως ο Κ. Μητσοτάκης το καλοκαίρι στη Βουλή προειδοποιούσε τον πρωθυπουργό ότι "δεν θα μπορεί να ανέβει στη Θεσσαλονίκη".

Η Ν.Δ. δημιουργεί εικόνα εθνικού διχασμού

Καταλογίζοντάς του προσπάθεια δημιουργίας εικόνας εθνικού διχασμού και πόλωσης, υποστήριξε ότι ο αρχηγός της Ν.Δ. υιοθετεί αυτή τη στρατηγική μετά την αποτυχία του αφηγήματος στην οικονομία. "Δεν βρίσκει άλλον τρόπο σήμερα προκειμένου να αποσταθεροποιήσει την πορεία της χώρας από την έξοδο από την κρίση, την πορεία της χώρας προς την ανάκαμψη" σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Η συμφωνία των Πρεσπών βάζει τέλος σε ζητήματα μειονότητας

Επιπλέον επισήμανε ότι ο Κ. Μητσοτάκης είχε ανοίξει πρώτος ζήτημα μειονότητας με συνέντευξή του στο Ρolitico, με τον ίδιο να διαψεύδει ότι έχει χρησιμοποιήσει τη φράση που του αποδίδεται από περιοδικό. Βέβαια η δημοσίευση της ιστοσελίδας Politico αναιρεί τα λεγόμενα του Κ. Μητσοτάκη. "Αν υπάρχει μια σύμβαση, μια συμφωνία που μας προστατεύει πλήρως από το ενδεχόμενο στο μέλλον να εγερθεί ζήτημα τέτοιο μειονοτικό στη χώρα μας, είναι η συμφωνία των Πρεσπών" εξήγησε ο πρωθυπουργος διαβάζοντας το άρθρο 4 παρ. 3 της συμφωνίας.

Καμία αναγνώριση έθνους και εθνότητας

Απαντώντας στα περί εκχώρησης έθνους και εθνότητας ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η συμφωνία δεν αναγνωρίζει κανένα έθνος και καμία εθνότητα. "Ως προς το ζήτημα της ιθαγένειας", εξήγησε, "διορθώνουν κάτι το οποίο συνέβαινε μέχρι σήμερα στα διαβατήρια, όπου βεβαίως οι πολίτες της γειτονικής χώρας έρχονται σήμερα, την ώρα που μιλάμε, στη χώρα μας να την επισκεφθούν αναγράφοντας στα διαβατήριά τους 'Μακεδόνες'".

Ο Αβέρωφ για τη "μακεδονική γλώσσα"

Ως προς τη γλώσσα τόνισε ότι αυτή είχε αναγνωριστεί από την κυβέρνηση της Ν.Δ. σε διεθνή διάσκεψη στην Αθήνα το 1977. "Σε σχέση με την επικράτεια της νυν Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας το αναφερόμενο στη χώρα αυτή λήμμα του καταλόγου του ΟΗΕ από πολλών ετών αναφέρει τη γλώσσα αυτή με τον γνωστό όρο" ανέφερε υπογραμμίζοντας πως η συμφωνία των Πρεσπών λέει σαφώς ότι η γλώσσα αυτή ουδεμία σχέση έχει με την ελληνική Μακεδονία και την αρχαία ελληνική κληρονομιά και ανήκει στην ομάδα των νότιων σλαβικών γλωσσών. Σε αυτό το πλαίσιο διάβασε την τοποθέτηση του Ευ. Αβέρωφ το 1959 που αναφέρεται σε "μακεδονική γλώσσα".

"Και βεβαίως αυτά ισχύουν, επαναλαμβάνω, αναφορικά με τη γείτονα χώρα και τους πολίτες της" πρόσθεσε, ενώ ξεκαθάρισε ότι σχετικά με το ποιες γλώσσες διδάσκονται στη δική μας χώρα είναι θέμα που διέπεται αποκλειστικά από τους δικούς μας νόμους.

Σαφές μήνυμα στην ΠΓΔΜ

Ταυτόχρονα όμως ο Έλληνας πρωθυπουργός έστειλε και ένα σαφές μήνυμα προς τη γειτονική μας χώρα. "Η ΠΓΔΜ οφείλει τόσο με τις συνταγματικές τροπολογίες της όσο και με τις δηλώσεις των αξιωματούχων της να τηρεί το πνεύμα και το γράμμα της συμφωνίας των Πρεσπών" τόνισε ο Αλ. Τσίπρας στον απόηχο των επαναλαμβανόμενων δηλώσεων του Ζόραν Ζάεφ. Προειδοποίησε μάλιστα ότι, αν αυτό δεν γίνει, δεν θα προχωρήσει ούτε η συμφωνία ούτε η ένταξη της ΠΓΔΜ σε διεθνείς οργανισμούς.

"Περιμένουμε", είπε, "με πολύ μεγάλη προσοχή την ολοκλήρωση της συνταγματικής διαδικασίας έχοντας δώσει σαφώς μηνύματα που απαιτούνται και εκεί που πρέπει να δοθούν και όχι στον δημόσιο διάλογο για εντυπωσιασμό". Όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, ο Αλ. Τσίπρας κατέστησε σαφές ότι χειρίζεται αποκλειστικά ο ίδιος όλες τις πτυχές της συμφωνίας ως πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών.

Ο Κ. Μητσοτάκης πρώτος είχε ανοίξει ζήτημα μειονότητας με συνέντευξή του στο Politico

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL