Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Στ. Θεοδωράκης: Το Ποτάμι δεν αλλάζει την άποψή του
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στ. Θεοδωράκης: Το Ποτάμι δεν αλλάζει την άποψή του

“Το Ποτάμι δεν αλλάζει την άποψή του, το Ποτάμι πιστεύει ότι πρέπει να υπάρχει λύση, γιατί, αν παρατείνεται το πρόβλημα, δεν βλέπουμε τι θα κερδίσουμε. Όμως δεν στερούμαστε το δικαίωμα να κρίνουμε δηλώσεις που προσβάλλουν τον λαό η τους Μακεδόνες μας. Περιμένουμε τα τελικά κείμενα και θα τα πούμε στη Βουλή”.

"Όχι" σε άλλο κόμμα

Από την αίθουσα κεντρικού ξενοδοχείου, όπου συμμετείχε σε πάνελ μαζί με τον Κυρ. Μητσοτάκη για το βιβλίο του Κ. Χατζηδάκη “Μεταρρυθμίσεων ανάβασις”, ο Στ. Θεοδωράκης έδωσε αποστομωτική απάντηση στις πιέσεις που δέχεται και από τη Ν.Δ. για να μην ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών.

Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι δεν θα πάει στη Ν.Δ. λέγοντας ότι “ένας άνθρωπος που ίδρυσε ένα κόμμα δεν θα πρέπει να προσχωρεί σε άλλο κόμμα, γιατί δίνει κακό σήμα στην κοινωνία”. Υπενθυμίζεται ότι ο Στ. Θεοδωράκης, αποχωρώντας από το ΚΙΝ.ΑΛΛ. λόγω του "Μακεδονικού", δήλωνε στη Βουλή: "Εγώ δεν θα γίνω κατσαρίδα της πολιτικής".

Με αυτόν τον τρόπο -μπροστά σε ένα κατά τα άλλα “μεταρρυθμιστικό” κοινό, που καταχειροκρότησε τον Κυρ. Μητσοτάκη μόλις είπε ότι η Ν.Δ. θα καταψηφίσει τη συμφωνία όταν έρθει στη Βουλή- ο επικεφαλής του Ποταμιού έκλεισε εμφατικά τη σχετική συζήτηση που είχε ανοίξει τα τελευταία εικοσιτετράωρα με αφορμή δημοσιεύματα περί συνεννόησής του με τον Κυρ. Μητσοτάκη για καταψήφιση της συμφωνίας και εκλογής του με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Ν.Δ.

Μάλιστα, ενόψει της κοινής παρουσίας τους με τον πρόεδρο της Ν.Δ. για το βιβλίο του αντιπροέδρου του κόμματος, η σχετική παραφιλολογία περί μεταξύ τους συνεννόησης για καταψήφιση φούντωσε ακόμα περισσότερο. Με αυτόν τον τρόπο, όμως, απέκτησε ακόμα πιο μεγάλο ειδικό βάρος και η ίδια η απάντηση του Στ. Θεοδωράκη.

“Θέλουμε λύση, η Ελλάδα δεν κινδυνεύει από τους βόρειους γείτονές μας και το συμφέρον των παιδιών μας είναι να λήξει αυτή η εκκρεμότητα” υπογράμμισε μιλώντας για “ξεκάθαρη θέση”. Πρόσθεσε ότι από την αρχή είπε στη Βουλή πως “αυτή η συμφωνία δεν ήταν η καλύτερη, υπάρχουν σημεία που διαφωνεί το Ποτάμι, αλλά από την άλλη αναλογιζόμαστε τι κερδίσαμε όλα αυτά τα χρόνια”.

“Τον Μάρτιο οι Έλληνες θα πρέπει να πάρουν μια μεγάλη απόφαση, που δεν θα είναι εύκολη είτε θα πουν όχι σε κάτι που στηρίζουν και όλοι οι σύμμαχοί μας είτε θα πρέπει να βαδίσουν έναν δύσκολο δρόμο, μιας συμφωνίας που πολλά πράγματα θα κριθούν στην πράξη”. “Τολμάμε και λέμε ότι πολλά προβλήματα δεν πρέπει να παρατείνονται και να βρίσκουμε τις λύσεις όταν πρέπει” κατέληξε.

Στον απόηχο της δημόσιας συζήτησης που άνοιξε, πηγές της Σεβαστουπόλεως ανέφεραν στην “Α” ως προς τη στάση του Ποταμιού και της ηγεσίας του ότι ισχύει η θέση του κόμματος πως η συμφωνία είναι ένα πρώτο βήμα, ότι η συγκυρία για λύση είναι η κατάλληλη και πρέπει να λύνονται οι εκκρεμότητες, αλλά πρέπει να περιμένουν τι ακριβώς θα ψηφιστεί στην ΠΓΔΜ και εάν αυτά είναι τα προβλεπόμενα της συμφωνίας, δεδομένου ότι δηλώσεις όπως οι πρόσφατες του Ζ. Ζάεφ περιπλέκουν τα πράγματα.

Απαντήσεις και επικρίσεις

Την κουβέντα είχε κλείσει ήδη από την Κυριακή το απόγευμα ο Στ. Θεοδωράκης, άσχετα εάν οι εν λόγω δηλώσεις του πέρασαν στα ψιλά ή δεν συμπεριλήφθηκαν καν στα ρεπορτάζ του φιλικού προς τη Ν.Δ. Τύπου. Είχε προηγηθεί σχόλιο του γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, που τον καλούσε να απαντήσει επί της ουσίας αν έχει αλλάξει στάση για τη συμφωνία.

“Γιατί, αν η αφορμή για τη μεταστροφή είναι τα περί εγέρσεως ζητήματος σλαβομακεδονικής μειονότητας, τότε οι δικαιολογίες θα είναι ακόμη πιο αστείες, ιδίως για όποιον έχει διαβάσει τη συμφωνία των Πρεσπών και γνωρίζει ότι αυτή είναι που τελειώνει οριστικά οποιαδήποτε συζήτηση περί μειονότητας” επισήμανε το Μαξίμου.

“Να σκεφτούμε όχι κομματικά, όχι ιδεοληπτικά, αλλά κυρίως πατριωτικά. Η στάση μας λοιπόν στη Βουλή, για όσους αναρωτιούνται, θα καθοριστεί όχι από το προσωπικό συμφέρον, όχι από το κομματικό συμφέρον, αλλά μόνο από το πώς βλέπουμε το μέλλον του τόπου, το μέλλον των παιδιών μας” δήλωνε αργότερα ο Στ. Θεοδωράκης από τη Θεσσαλονίκη. Την επομένη της παρουσίασης του βιβλίου κατηγόρησε το Μαξίμου ότι “προσπαθεί να κάνει κουμάντο στο Ποτάμι”.

Πίεση από Σπυράκη - Χατζηδάκη

Μπορεί ο Κυρ. Μητσοτάκης να σχολίασε απ’ το ίδιο τραπέζι ότι τα περί ανταλλαγμάτων “είναι σενάρια επιστημονικής φαντασίας”, ότι “η Ν.Δ. μιλάει μόνο για τον εαυτό της”, ότι “το Ποτάμι είναι ένα άλλο κόμμα” και πως το κάθε κόμμα θα τοποθετηθεί αυτόνομα στη Βουλή, ωστόσο κεντρικά στελέχη της Ν.Δ. έχουν αναλάβει να στείλουν τα μηνύματα προς το Ποτάμι, όπως ήδη κάνουν εδώ και καιρό.

"Εξαρχής έχουμε επισημάνει ότι είμαστε κατά συμφωνίας των Πρεσπών γιατί βλάπτει τα εθνικά συμφέροντα και, εφόσον έρθει στη Βουλή, ο κάθε βουλευτής αναμετράται με τη συνείδησή του” είπε η Μ. Σπυράκη. Ο Κ. Χατζηδάκης ούτε λίγο ούτε πολύ “επισήμανε” στους βουλευτές του Ποταμιού ότι το κόμμα τους δεν θα μπει στη Βουλή και ότι πρέπει να σκεφτούν το μέλλον τους: “Εμείς σεβόμαστε την αυτοδυναμία του Ποταμιού. Όμως το Ποτάμι έχει πολλά καλά στελέχη, δυσανάλογα με την εκλογική του δύναμη, και είναι κρίμα για την Ελλάδα αυτά τα στελέχη να μην βοηθήσουν για την ανάταξη του τόπου”.

Ο Γ. Κουμουτσάκος, ερωτηθείς αν η ψήφος του Ποταμιού θα επηρεάσει μια ενδεχόμενη σύμπλευση με τη Ν.Δ., σχολίασε ότι τις αποφάσεις αυτές τις παίρνει ο Κυρ. Μητσοτάκης, ωστόσο πρόσθεσε ότι θα αξιολογηθεί η διαφοροποίηση σε ένα τόσο σοβαρό θέμα. Είπε ότι πάντως μετά τις δηλώσες Ζάεφ οι βουλευτές του Ποταμιού που “φλέρταραν” με στήριξη της συμφωνίας “δεν μπορούν πλέον να πουν ότι δεν γνωρίζουν”.

Έντονη αντίδραση Δανέλλη - Κύρκου

Μπροστά στις πιέσεις και τη σεναριολογία που αναπτύχθηκε ο βουλευτής Σπ. Δανέλλης και ο ευρωβουλευτής Μ. Κύρκος αντέδρασαν έντονα. Με δηλώσεις τους στην “Α” σημειώνουν ότι η θετική θέση του Ποταμιού για τη συμφωνία των Πρεσπών δεν αλλάζει, ότι δεν επηρεάζεται από “δήθεν τελεσίγραφα της Ν.Δ.” και ότι και αυτό το ζήτημα σχετίζεται με την επιλογή ανάμεσα στο προοδευτικό ή το συντηρητικό στρατόπεδο.

Από τον ρ/σ Στο Κόκκινο ο Μ. Κύρκος δήλωσε ότι “εμείς ποτέ δεν κρύψαμε ότι και τη συμφωνία στηρίζουμε ακριβώς επειδή ενταφιάζει τους αλυτρωτισμούς και μιλάει για μια μακεδονική γλώσσα η οποία είναι σλάβικη και ξεκαθαρίζουμε μια για πάντα το τοπίο περί Μακεδονίας, Αλεξάνδρου κ.λπ.”, ότι οι διαφωνίες κάποιων βουλευτών του κόμματος είναι γνωστές απ’ την αρχή, όπως και ότι “ήταν καθαρή από την αρχή και η στάση του Σταύρου Θεοδωράκη ότι το Ποτάμι ψηφίζει τη συμφωνία των Πρεσπών”.

Από την ίδια συχνότητα ο Σπ. Δανέλλης σημείωσε ότι “η αλλαγή κλίματος τις τελευταίες ημέρες είναι ένα κατασκεύασμα 'πολιορκητικός κριός' για κλιμάκωση της πίεσης στο Ποτάμι, που έχει εκφραστεί θετικά για τη συμφωνία των Πρεσπών”. “Κάποιοι υποκύπτουν στις πιέσεις, αλλά οι δηλώσεις Θεοδωράκη στη Θεσσαλονίκη ξεκαθαρίζουν το τοπίο” σχολίασε.

Υπογράμμισε ότι ο ίδιος θα ψηφίσει τη συμφωνία και πως “αν το Ποτάμι κρατήσει άλλη στάση, βέβαια θα φύγω”. “Φύγαμε από το ΚΙΝ.ΑΛΛ. επειδή εκεί διαφωνήσαμε στο "Μακεδονικό". Τι θα κάνουμε τώρα, θα δικαιώσουμε τη Φώφη; Αν υπάρξει συμπόρευση με τη Νέα Δημοκρατία, όχι, δεν θα κατέβω φυσικά” ξεκαθάρισε.

Γ. Μαυρωτάς: Υπάρχει θετική προδιάθεση

Την επίσημη θέση της ηγεσίας ανέλαβε να μεταφέρει ο βουλευτής και αντιπρόεδρος του Ποταμιού Γ. Μαυρωτάς. “Υπάρχει θετική προδιάθεση, θα περιμένουμε να δούμε όλα τα δεδομένα εκείνη τη στιγμή που θα έρθει η συμφωνία των Πρεσπών στην ελληνική Βουλή”, είπε στο Πρακτορείο FM 104,9.

Πρόσθεσε ότι το κείμενο της συμφωνίας “έχει τις πρόνοιες που κατά τη γνώμη μας είναι επαρκείς” και πως οι δηλώσεις Ζάεφ, αν και αντιλαμβάνεται ότι γίνονται για “εσωτερική κατανάλωση”, δημιουργούν έναν κίνδυνο. Σχολίασε πως δεν ισχύουν τα περί “παζαριού” με τη Ν.Δ.: “Γιατί, όσο και αν έχει αγωνία η παρούσα κυβέρνηση για να περάσει η συμφωνία, νομίζω ότι άλλο τόσο έχει αγωνία και η επόμενη κυβέρνηση για το αν θα περάσει αυτή η συμφωνία ώστε να μην την έχει μπροστά της”.

Σπ. Λυκούδης: “Θετική η συμφωνία, αλλά...”

Σε παρόμοιο κλίμα, θετικός και συνάμα επιφυλακτικός για το “πώς μια θετική συμφωνία μπορεί να εξελιχθεί αρνητικά”, εμφανίζεται ο βουλευτής του Ποταμιού -συνεργαζόμενος μέσω των ΜΕΤΑρρυθμιστών- Σπ. Λυκούδης.

“Η δική μου στάση δεν έχει αλλάξει. Η συμφωνία είναι θετική αλλά τα δυο αυτά αγκάθια της συμφωνίας ανάλογα με το πώς τα διαχειρίζεται κάποιος, ή περνάνε στο περιθώριο και δεν έχουν σημασία ή γίνονται εξαιρετικά επικίνδυνα. Οι τελευταίες δηλώσεις του Ζάεφ έχουν καταστήσει αυτά τα σημεία προβληματικά και άρα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όλοι” είπε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL