Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
15.9°C18.5°C
4 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.3°C21.0°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.9°C
3 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.8°C19.8°C
6 BF 51%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
2 BF 45%
Ρ. Σβίγκου: Ο κόσμος της βόρειας Ελλάδας θέλει να δώσει ένα μήνυμα δημοκρατίας και συμμετοχής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ρ. Σβίγκου: Ο κόσμος της βόρειας Ελλάδας θέλει να δώσει ένα μήνυμα δημοκρατίας και συμμετοχής

Στη μεγάλη σημασία της πολιτικής συγκέντρωσης του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη με ομιλητή του πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, αναφέρθηκε μιλώντας στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Ράνια Σβίγκου εκτιμώντας πως «θα έχει μεγάλη συμμετοχή ακριβώς επειδή ο κόσμος της Θεσσαλονίκης και γενικότερα της βόρειας Ελλάδας θέλει να δώσει ένα μήνυμα και δημοκρατίας και συμμετοχής, ένα μήνυμα ότι η Θεσσαλονίκη έχει ανοιχτές τις κεραίες της σε αυτά που συμβαίνουν, με αυτοπεποίθηση κοιτάζει το μέλλον, και όχι με τη φοβικότητα στην οποία θέλουν να την καταδικάσουν οι δυνάμεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

«Λέμε όχι σε μία φοβική Μακεδονία, λέμε όχι στην ακροδεξιά που και με αντισυγκεντρώσεις προσπαθεί να δημιουργήσει ένα κλίμα ενάντια στη συγκέντρωση», σημείωσε, υπογραμμίζοντας πως «χρειάζεται συστράτευση των προοδευτικών δυνάμεων για μια Θεσσαλονίκη η οποία θα είναι κέντρο της οικονομίας και του εμπορίου των Βαλκανίων και μέσα από τη μαζική συμμετοχή στη πολιτική συγκέντρωση της Παρασκευής θα δοθεί ένα τέτοιο μήνυμα για την πόλη». Ενώ απαντώντας στις αναφορές περί προεκλογικής συγκέντρωσης, η κα Σβίγκου σχολίασε πως «συνεχώς βλέπουν εκλογές, δεν είναι όμως στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης οι εκλογές, αυτοί είναι ευσεβείς πόθοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης και των ΜΜΕ που την στηρίζουν».

Σε σχέση με τη στάση του Ποταμιού στη συμφωνία των Πρεσπών, η κα Σβίγκου επισήμανε πως «αυτό που θέλω να πιστεύω είναι ότι με τη στάση του το Ποτάμι θα δείξει ότι θα συνεχίσει στην ίδια γραμμή που από την αρχή χάραξε, δηλαδή της στήριξης της συμφωνίας των Πρεσπών. Αυτό περιμένω, αυτή είναι η μόνη στάση η οποία και είναι συμβατή με την πορεία του Ποταμιού αλλά και είναι συμβατή με τα εθνικά συμφέροντα κι αυτό θέλω να πιστεύω ότι θα γίνει».

Παράλληλα, η κα Σβίγκου σημείωσε πως η συμφωνία των Πρεσπών είναι μία συμφωνία που «δίνει τέλος στον αλυτρωτισμό, επιλύει ένα χρόνιο εθνικό πρόβλημα με δίκαιο και βιώσιμο τρόπο και αυτό είναι κάτι το οποίο νομίζω ότι μπορεί να το αντιληφθεί και ο Στ. Θεοδωράκης». Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση πως «υπάρχουν οι προϋποθέσεις και η συμφωνία των Πρεσπών θα έχει ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία και όσο αφορά την πολιτική σταθερότητα, δεν θεωρώ ότι αυτή σε καμία περίπτωση θα διαταραχθεί».

Για τη στάση του ΚΚΕ στο θέμα, έκανε λόγο για προσχήματα που προσπαθεί να βρει το κόμμα «για να στηρίξει αυτή τη νέα στάση του, η οποία δεν έχει καμία σχέση με την παραδοσιακή θέση του» για σύνθετη ονομασία. Επίσης, σχολίασε πως «το εάν ή όχι θα μπει στο ΝΑΤΟ η χώρα αυτή εξαρτάται από το ίδιο τον λαό και την ίδια την πολιτική ηγεσία και δεν μπορεί να χρησιμοποιούμε την ονομασία ως έναν λόγο για να μην στηριχτεί αυτή η απόφαση», και ανέφερε πως το ΚΚΕ εκτός από το ζήτημα του ΝΑΤΟ, θέτει και τα ζητήματα της γλώσσας και της εθνικότητας, «δηλαδή χρησιμοποιεί τη φρασεολογία που χρησιμοποιεί και η ΝΔ, κι αυτό το θεωρώ ιδιαίτερα επικίνδυνο και λάθος».

Απαντώντας στα περί «παροχολογίας», η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε πως «θα περίμενα από τη ΝΔ να κρατήσει μια πιο ειλικρινή στάση και από τη στιγμή που θεωρεί ότι είναι παροχολογία όλα αυτά τα θετικά μέτρα τα οποία ψηφίζει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, να τα καταψηφίσει η ίδια, να εμφανιστεί επιτέλους ο κ. Μητσοτάκης στη Βουλή να πει ότι αυτά τα μέτρα υπονομεύουν την εθνική οικονομία, όπως λένε διάφορα στελέχη και με θάρρος να πει αυτά τα οποία πραγματικά εννοεί. Δεν συμβαίνει όμως αυτό, ο κ. Μητσοτάκης ψηφίζει τα μέτρα αυτά ακριβώς επειδή δεν μπορεί να κάνει τίποτα άλλο».

«Πρόκειται να ψηφιστούν κι άλλα θετικά μέτρα και για την δίκαιη ανάπτυξη και για τα μεσαία και ασθενέστερα στρώματα αλλά και για τη στήριξη του κοινωνικού κράτους και θεωρούμε ότι τα θετικά αυτά μέτρα είναι το αυτονόητο αποτέλεσμα της εξόδου από τα μνημόνια και της δυνατότητας της χώρας πλέον να ασκεί την οικονομική της πολιτική πάντα στο πλαίσιο των συμφωνημένων στόχων του 3,5%», συνέχισε, κάνοντας λόγο για μία «διαφορετική εποχή για τη χώρα» με την αποκατάσταση των αδικιών που υπέστησαν οι πολίτες τα προηγούμενα χρόνια και  της ανάπτυξης της χώρας μέσα από θετικές παρεμβάσεις υπέρ των εργαζομένων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL