Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
9.6°C12.6°C
3 BF 77%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.5°C13.2°C
3 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.6°C12.6°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.3°C14.9°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.3°C
4 BF 82%
Γ. Κατρούγκαλος: Καμία αμφιβολία για την Συμφωνία των Πρεσπών, ελπίζω και για την αξιοπιστία του Ποταμιού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γ. Κατρούγκαλος: Καμία αμφιβολία για την Συμφωνία των Πρεσπών, ελπίζω και για την αξιοπιστία του Ποταμιού

Ό,τι έπρεπε να ξεκαθαριστεί, ξεκαθαρίστηκε για την Συμφωνία των Πρεσπών, που δεν άλλαξε, έχει το ίδιο γράμμα και πνεύμα που πρέπει να προστατέψουμε, ελπίζω και το Ποτάμι για την δική του πολιτική αξιοπιστία θα επανέλθει στις αρχικές του δηλώσεις και θέσεις, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Γιώργος Κατρούγκαλος μιλώντας Στο Κόκκινο.

«Είναι προφανές ότι στο διάστημα μέχρι και την κύρωση και κυρίως την εφαρμογή» της Συμφωνίας των Πρεσπών, «και οι δύο πλευρές πρέπει να τηρούν και το γράμμα και το πνεύμα της. Αυτό επισημαίνουμε με κάθε τρόπο στις επαφές μας με την άλλη πλευρά ... και στις συναντήσεις με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ  και την επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Φ. Μογκερίνι επεσήμανα την ανάγκη οι δηλώσεις που γίνονται να μην είναι διαφορετικές από αυτά που απορρέουν από την Συμφωνία», τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος, προσθέτοντας ότι «η συμφωνία είναι δεδομένη και ίσως να είναι χρήσιμο που έγινε αυτή η συζήτηση, επ' ευκαιρία των δηλώσεων Ζάεφ, να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία αλυτρωτισμού στην συμφωνία, αντιθέτως αυτή είναι το εργαλείο ώστε να εξαφανιστούν για πάντα».

«Μου κάνει εντύπωση», είπε επίσης, «η αμφιταλάντευση σε κάποιες πολιτικές δυνάμεις το τελευταίο διάστημα», αλλά δήλωσε ότι δεν έχει «καμία αμφιβολία ότι θα "περάσει" η συμφωνία, ελπίζω για την δική τους πολιτική αξιοπιστία ... να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, το Ποτάμι ... θα επανέλθει στις αρχικές του δηλώσεις και θέσεις, ακριβώς γιατί δεν υπάρχει πεδίο διαφοροποίησης που να έχει προκύψει από την επικαιρότητα».

«Ό,τι έπρεπε να ξεκαθαριστεί, ξεκαθαρίστηκε. Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν άλλαξε ... το ίδιο γράμμα και πνεύμα είχε και έχει και τώρα, αυτό πρέπει να προστατέψουμε», όπως τόνισε ο ίδιος.

Εξάλλου, αναφερόμενος στις συναντήσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και της ελληνικής αντιπροσωπείας στη Μόσχα είπε ότι «ήταν απόλυτα επιτυχείς, τόσο σε επίπεδο κορυφής (του πρωθυπουργού με τον ομόλογό του και τον Ρώσο πρόεδρο) όσο και σε επίπεδο μεικτής διακυβερνητικής επιτροπής (για τον προσδιορισμό των οικονομικών στόχων της συνεργασίας). Αναθέρμανε τις καλές σχέσεις που είχαν σκιαστεί από το γνωστό επεισόδιο του Καλοκαιριού και δρομολόγησε την συνεργασία, ιδιαίτερα στην οικονομία και τον πολιτισμό, σε νέες, καλύτερες βάσεις», είπε ο κ. Κατρούγκαλος.

Για στην προγραμματισμένη συνάντηση των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών, με μία εκτενή ατζέντα (μεταξύ τους, Ιράν, Βενεζουέλα, Ουκρανία), ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι «για να μπορέσουμε να έχουμε πυξίδα, έχουμε δύο βασικές σταθερές: τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και την πεποίθηση ότι μόνο μέσω διαλόγου μπορούν να λυθούν οι διαφορές. Το "σπίτι" μας είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά προσπαθούμε να είμαστε μία γέφυρα με χώρες που οι σχέσεις μας, επιτρέπουν να παίξουμε ρόλο μεσολαβητή».

Ειδικά σε σχέση με το πρόσφατο επεισόδιο Ρωσίας-Ουκρανίας στην είσοδο της Θάλασσας του Αζόφ, ο ίδιος σημείωσε ότι «η Ουκρανία είναι ένα διαρκές πρόβλημα για το ευρωπαϊκό σύστημα ασφάλειας. Επιμένουμε ότι πρέπει να τηρηθεί η Συνθήκη του Μινσκ που προβλέπει τα πολιτικά βήματα για την επιστροφή στην κανονικότητα. Θέλουμε να αποκλιμακωθεί η ένταση».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL