Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
13.6°C18.5°C
1 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
12.6°C16.7°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.4°C
2 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
9.9°C14.6°C
0 BF 87%
Παρατηρητήριο ισχυρό ανάχωμα στη φασιστική και ρατσιστική βία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Παρατηρητήριο ισχυρό ανάχωμα στη φασιστική και ρατσιστική βία

Από τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου της προσωρινής συντονιστικής επιτροπής

Θεσσαλονίκη: Ισχυρό ανάχωμα στον εκφασισμό της κοινωνίας φιλοδοξεί να αποτελέσει το Παρατηρητήριο ενάντια στη φασιστική βία και τον ρατσισμό, μια πρωτοβουλία στην οποία συμμετέχουν προσωπικότητες από όλο το δημοκρατικό φάσμα, συνομολογώντας την ανάγκη υπεράσπισης της ίδιας της δημοκρατίας μετά την έξαρση τέτοιων φαινομένων στη Θεσσαλονίκη και στη χώρα γενικότερα.

Χθες τα επτά μέλη της προσωρινής συντονιστικής επιτροπής, οι Άρις Καζάκος (καθηγητής ΑΠΘ), Σάκης Παπαθανασίου (οικονομολόγος), Τάσος Παπαντωνίου (πρώην δημοτικός σύμβουλος), Νίκος Παρασκευόπουλος (καθηγητής ΑΠΘ, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης), Μιχάλης Τρεμόπουλος (δικηγόρος, πρώην ευρωβουλευτής), Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης (πρόεδρος ΕΚΘ), και Θέμης Χαρίσης (υποστράτηγος ΕΛ.ΑΣ. ε.α), παρουσίασαν τη διακήρυξη για τη δημιουργία του Παρατηρητηρίου, την οποία συνυπέγραψαν ήδη περίπου εκατό προσωπικότητες του δημόσιου βίου. Σε αυτήν τονίζεται ότι «η πρωτοβουλία αυτή φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα ισχυρό ανάχωμα απέναντι στην αντιδημοκρατική δράση ομάδων, φορέων ή μεμονωμένων ατόμων που προσβάλλουν βάναυσα το κράτος δικαίου, την κοινωνική συνοχή, την ειρηνική και αρμονική συνύπαρξη. Η ενδυνάμωση της φωνής των πολιτών είναι αναγκαία, καθώς συχνά η δημόσια καταγγελία, αλλά και η καταγραφή των περιστατικών ρατσιστικής βίας, καθίστανται κοινωνικά δύσκολες ή ανέφικτες». Στόχος της «δεν θα είναι απλά και μόνο η καταγραφή των περιστατικών. Κυρίως θα επιδιώκεται η έμπρακτη προσπάθεια υπεράσπισης και διαφύλαξης του κράτους δικαίου, από κοινού με όλους τους προοδευτικούς φορείς της πόλης και τους πολίτες που είναι ενεργοί και αλληλέγγυοι προς τα συνήθη ή μη θύματα αυτών των επιθέσεων», αλλά και η δημιουργία ενός δικτύου συνεργασίας με όλους τους αρμόδιους κοινωνικούς και θεσμικούς φορείς σε Ελλάδα και Ευρώπη, που θα συμβάλει στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων.

Μια ελπιδοφόρα σύμπραξη

Παρουσιάζοντας την πρωτοβουλία, οι επτά τόνισαν ότι η βία είναι αποκρουστική από όπου κι αν προέρχεται, όμως κάποιες μορφές της λαμβάνουν πλέον ανησυχητικές διαστάσεις. Όλοι χαρακτήρισαν ελπιδοφόρο και σημαντικό το γεγονός ότι συμμετέχουν προσωπικότητες από όλο το δημοκρατικό πολιτικό και κοινωνικό φάσμα. Αναφέρθηκαν στην άνοδο του φασισμού σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, όπως και στη χώρα μας, ενώ τονίστηκε ότι το Παρατηρητήριο θα μελετήσει και θα αναλύσει τους τόπους, τις μεθόδους και τις ιδέες που χρησιμοποιεί ο φασισμός για να πλησιάσει τους ανθρώπους και θα επιδιώξει να αναπτύξει δράση σε χώρους όπως το σχολείο, το πανεπιστήμιο, η γειτονιά, το σπίτι, ο τόπος δουλειάς, οι σύνδεσμοι οπαδών. Επισημάνθηκε επίσης ότι, πέρα από την καταγραφή και καταγγελία περιστατικών ρατσιστικής και φασιστικής βίας, το Παρατηρητήριο θα εκφράζει έμπρακτα την αλληλεγγύη του στα θύματα τέτοιων επιθέσεων, όπως για παράδειγμα προσφέροντας νομική υποστήριξη και με δράσεις του θα δίνει έμφαση στην κατανόηση και συνύπαρξη με άλλους πολιτισμούς.

Να βγει μπροστά η κοινωνία

Οι ομιλητές διαπίστωσαν, επίσης, ότι η αντιμετώπιση της φασιστικής, εθνικιστικής και ρατσιστικής βίας αλλά και της διείσδυσης αυτών των ιδεών στα μυαλά των ανθρώπων καθιστά αναγκαία μια καθολική στράτευση της κοινωνίας. Το Παρατηρητήριο θα μελετήσει και θα αναλύσει τους τόπους, τις μεθόδους και τις ιδέες που χρησιμοποιεί ο φασισμός για να πλησιάσει τους ανθρώπους και θα επιδιώξει να αναπτύξει δράση σε χώρους όπως το σχολείο, το πανεπιστήμιο, η γειτονιά, το σπίτι, ο τόπος δουλειάς, οι σύνδεσμοι οπαδών. «Όταν η σιωπηλή ανοχή και η απουσία δημοσίου διαλόγου εκτρέφουν και γιγαντώνουν τα φαινόμενα αυτά, η συντονισμένη δράση όλων γίνεται αναγκαία και επιβεβλημένη. Όταν απειλείται η ίδια η δημοκρατία, η σιωπή και η απραξία γίνονται συνενοχή. Όταν τα «φαντάσματα» του παρελθόντος ζωντανεύουν, ορθώνουμε τη δική μας δημοκρατική άμυνα» τονίζεται στη διακήρυξη, την οποία συνυπογράφουν, μεταξύ άλλων, οι παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές Γιώργος Κούδας, Κούις Ντίνος και Λάκης Παπαϊωάννου, ο ολυμπιονίκης Αλέξανδρος Νικολαΐδης, ο Ευάγγελος Αντώναρος, ο δήμαρχος Καλαμαριάς Θεοδόσης Μπακογλίδης και πολλοί πανεπιστημιακοί, δημοσιογράφοι, γιατροί, συγγραφείς, συνδικαλιστές, επιχειρηματίες, νομικοί κ.ά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL