Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
16.2°C19.8°C
2 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
13.2°C18.2°C
1 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
12.0°C14.9°C
2 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
15.4°C17.8°C
2 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C14.5°C
0 BF 62%
Δ. Τζανακόπουλος για τη υμφωνία των Πρεσπών: / Δ. Τζανακόπουλος για τη συμφωνία των Πρεσπών: Οι προοδευτικές δυνάμεις να μην αφήσουν την ευκαιρία να πάει χαμένη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δ. Τζανακόπουλος για τη υμφωνία των Πρεσπών: / Δ. Τζανακόπουλος για τη συμφωνία των Πρεσπών: Οι προοδευτικές δυνάμεις να μην αφήσουν την ευκαιρία να πάει χαμένη

Τη βεβαιότητα πως η ΠΓΔΜ θα προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες κινήσεις προκειμένου να γίνει απολύτως σεβαστή η συμφωνία των Πρεσπών ("Θα δοθούν όλες οι απαραίτητες διευκρινίσεις, ώστε να γίνει σεβαστό το γράμμα και το πνεύμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, χωρίς αποκλίσεις από τα όσα έχουν συμφωνηθεί") επισήμανε μιλώντας χθες στο ραδιόφωνο News 24/7 ο Δ. Τζανακόπουλος. Εκτίμησε δε πως ο Ζόραν Ζάεφ, "εξαιτίας του γεγονότος ότι δίνει μια πολιτική μάχη", πολλές φορές μπορεί να υπερβάλλει ως προς τις ερμηνείες, υπογραμμίζοντας όμως ότι θα γίνουν από την πλευρά της γείτονος "όλες οι απαραίτητες κινήσεις για να εξασφαλιστεί ο απόλυτος σεβασμός της συμφωνίας των Πρεσπών".

Διάψευση δημοσιεύματος

Ωστόσο δημοσιεύματα που ανέφεραν πως είναι υπό επεξεργασία ερμνηνευτική δήλωση σε σχέση με τη συμφωνία των Πρεσπών διαψεύδονται από την κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους στη Μόσχα, ο προϊστάμενος του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Βαγγέλης Καλπαδάκης διέψευσε τα σχετικά δημοσιεύματα και παρέπεμψε στις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου που τονίζουν ότι η προσοχή της κυβέρνησης εστιάζεται στη διαδικασία των συνταγματικών τροπολογιών.

Ζάεφ: "Υποτιμητικό το FYROM"

Την ίδια στιγμή ο πρωθυπουργος της ΠΓΔΜ επιχειρεί να κερδίσει πόντους στο εσωτερικό ακροατήριο, παίρνοντας όμως αποστάσεις από αλυτρωτικές διεκδικήσεις. "Μοναδική μας φιλοδοξία είναι να ανοίξουμε τα σύνορα, να τείνουμε το χέρι, να χτίσουμε φιλίες, κάτι που θα φέρει οικονομική ευημερία και ένα σωρό άλλες δυνατότητες για τις σημερινές και τις επόμενες γενιές" ανέφερε ο Ζόραν Ζάεφ την Πέμπτη σε ανοιχτή συζήτηση στα Σκόπια, στο πλαίσιο της διαδικασίας δημόσιας διαβούλευσης για την τροποποίηση του συντάγματος της ΠΓΔΜ. Όπως επισήμανε, προκαλεί "δυσάρεστα συναισθήματα στους πολίτες της Μακεδονίας" το γεγονός ότι "εμείς είμαστε το βόρειο τμήμα αυτής της ιστορικής περιοχής" υπογραμμίζοντας ότι η γειτονική χώρα δεν έχει φιλοδοξία να προσαρτήσει την Ελλάδα, την Αλβανία, τη Βουλγαρία ή την όποια άλλη γειτονική χώρα.

Επανέλαβε ωστόσο ότι: "Δεν γινόμαστε Βορειομακεδόνες, διότι είναι σαφώς καθορισμένο ότι είμαστε Μακεδόνες, που μιλάμε μακεδονική γλώσσα". Σημείωσε ακόμη ότι δεν πρόκειται να χρησιμοποιείται άλλο η "υποτιμητική για εμάς" ονομασία FYROM. "Ναι, είναι ακριβές ότι θα είμαστε Βόρεια Μακεδονία. Όμως θα είμαστε Μακεδόνες, θα μιλάμε μακεδονική γλώσσα" είπε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.

Αποσαφηνίσεις ζητούν βουλευτές του Ποταμιού

Έντονο προβληματισμό έχουν προκαλέσει και στους βουλευτές του Ποταμιού οι δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ, με τον αντιπρόεδρο του κόμματος, Γ. Μαυρωτά να επισημαίνει ότι υπάρχει μεν η θετική προδιάθεση έναντι της συμφωνίας των Πρεσπών -"με τα σημερινά δεδομένα θα τη στηρίξουμε"-, ωστόσο, όπως τόνισε, "οι πρόσφατες δηλώσεις Ζάεφ ήταν εκτός του πλαισίου της συμφωνίας". "Θα πρέπει να αποσαφηνιστούν τα πράγματα, οι διαφορές στην ερμηνεία της συμφωνίας θα εμποδίσουν τη βιωσιμότητά της" συμπλήρωσε τονίζοντας πως το Ποτάμι θα "τα σταθμίσει όλα" όταν έρθει η ώρα της κύρωσης.

Και ο Σπ. Λυκούδης είχε επισημάνει την Τετάρτη ότι τα δυο ζητήματα, της ιθαγένειας και της γλώσσας, "ανάλογα με τη διαχείριση που θα κάνουν οι γείτονες, θα καταστούν ή όχι επικίνδυνο πρόβλημα". "Είναι καλή η συμφωνία, πρέπει να τη στηρίξουμε, αλλά υπάρχει ένα ζήτημα που φοβάμαι πώς θα το διαχειριστούν οι γείτονες και αφορά το θέμα της γλώσσας και της ιθαγένειας" είχε πει χαρακτηριστικά ο  συνεργαζόμενος με το Ποτάμι βουλευτής.

Την εκτίμησή του ότι θα υπάρξουν δεύτερες σκέψεις στο Ποτάμι εξέφρασε ο κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος Γιώργος Αμυράς σημειώνοντας ότι θα θέσει το θέμα στον Στ. Θεοδωράκη κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Υπενθυμίζεται ότι ο Γ. Αμυράς είναι στην πλευρά εκείνων που έχουν τοποθετηθεί κατά της συμφωνίας: "Ψήφος στη συμφωνία των Πρεσπών σημαίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση" τόνισε στο News 24/7.

Κάλεσμα στο Ποτάμι

"Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση οι προοδευτικές δυνάμεις στο σημερινό Κοινοβούλιο να αφήσουν μια τεράστια ευκαιρία να πάει χαμένη, να αφήσουν αναξιοποίητη αυτή τη δυνατότητα που έχουμε σήμερα να επιλύσουμε ένα ζήτημα διπλωματικό, πολιτικό, ταυτοτικό, που αποτελεί μια από τις τελευταίες εστίες έντασης στα Βαλκάνια" είπε ο Δ. Τζανακόπουλος σχετικά με τις επιφυλάξεις που εκφράζονται. Κάλεσε μάλιστα το Ποτάμι "να ζυγίσει πάρα πολύ καλά όλα τα δεδομένα, να μην λειτουργήσει με όρους κοντόφθαλμους, με όρους βραχυπρόθεσμων πολιτικών σχεδιασμών, αλλά, αντιθέτως, να συνεχίσει στην ίδια γραμμή, την οποία χάραξε από την πρώτη στιγμή ο κύριος Θεοδωράκης".

ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ Π. ΚΑΜΜΕΝΟΥ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΖΑΕΦ

Έχει λήξει κάθε συζήτηση για επιβίωση της λεγόμενης «συμφωνίας των Πρεσπών»

Αντιπαράθεση με τη Ν.Δ.: "Να θυμάται πάντα ότι εμπνευστής του όρου 'Βόρεια Μακεδονία' είναι η εν αποστρατεία αδελφή του"

Την έντονη αντίδραση του Π. Καμμένου προκάλεσαν οι δηλώσεις Ζάεφ. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έκανε λόγο για εγκλωβισμό των "Σκοπιανών" στην προπαγάνδα... "του Μουσολίνι και του Τίτο" ανοίγοντας ταυτόχρονα νέο κύκλο αντιπαράθεσης με τη Ν.Δ. "Μετά τις τελευταίες δηλώσεις Ζάεφ είναι πλέον προφανές ότι έχει λήξει κάθε συζήτηση για επιβίωση της λεγόμενης 'συμφωνίας των Πρεσπών'" δήλωσε ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛΛ. κάνοντας λόγο για "αλυτρωτισμό και προκλητική συμπεριφορά".

Την εκτίμηση ότι πλέον όλοι οι Έλληνες συνειδητοποιούν ότι είχε δίκιο πρόβαλε η Νέα Δημοκρατία λέγοντας πως "από την αρχή κατήγγειλε την κυβέρνηση πως, παραχωρώντας τη δήθεν 'μακεδονική εθνότητα' και γλώσσα, θα αποθρασύνει τις αλυτρωτικές διεκδικήσεις των Σκοπίων". "Ο τελευταίος που δικαιούται να καμώνεται τώρα ότι το κατάλαβε είναι εκείνος που έδωσε το στυλό στον κ. Τσίπρα για να υπογράψει τη υμφωνία των Πρεσπών" τονίζει η Πειραιώς καταλήγοντας: "Αλλά ποιος έχασε την ντροπή του για να τη βρει ο Πάνος Καμμένος".

"Θα πρέπει ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας να θυμάται πάντα ότι εμπνευστής του όρου 'Βόρεια Μακεδονία' είναι η εν αποστρατεία αδελφή του" απάντησαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL