Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Χρ. Βερναρδάκης: “Οργανικός διανοούμενος” της ΝΔ ο Βενιζέλος

Eurokinissi

«Θα αναγκαστούν υπό την κοινωνική πίεση, την πίεση του αυτονόητου, να συναινέσουν στην αναθεώρηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών και της συνταγματικής του κάλυψης»

Με τις απειλές για ακύρωση της συνταγματικής αναθεώρησης αν δεν περιληφθεί στη συζήτηση το άρθρο 16 και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, Η ΝΔ και το μέρος του ΚΙΝΑΛ που επηρεάζεται από τον Ευ. Βενιζέλο επιχειρούν να ανταλλάξουν το υπερώριμο αίτημα να μην αθωώνονται υπουργοί με εξωφρενικό τρόπο με την δική μας υποχώρηση στην προμετωπίδα του νεοφιλελευθερισμού, προφανώς δεν πρόκειται να γίνει, θα αναγκαστούν υπό την κοινωνική πίεση να συναινέσουν στην αναθεώρηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών και της συνταγματικής του κάλυψης, είπε ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Νίκο Σβέρκο. Το γιατί δεν χρειάζεται αναθεώρηση το άρθρο 16, θύμισε, έχει τεκμηριωθεί πολύ επαρκώς στην προηγούμενη αναθεώρηση... από τον Ευ. Βενιζέλο!

Αναφερόμενος στην «απειλή» ακύρωσης όλης της διαδικασίας για την συνταγματική αναθεώρηση από ΝΔ και ΚΙΝΑΛ εάν ο ΣΥΡΙΖΑ αρνηθεί να συμπεριλάβει το άρθρο 16, όπως διατυπώθηκε από τον Ευ. Βενιζέλο την Τετάρτη, ο κ. Βερναρδάκης είπε ότι «η λογική της ΝΔ και δυστυχώς του μέρους του ΚΙΝΑΛ που επηρεάζεται από τον κ. Βενιζέλο -και στην ουσία αποτελεί τον "οργανικό διανοούμενο" της ΝΔ στα θέματα της συνταγματικής αναθεώρησης, είναι να επιχειρούν ένα είδος θεσμικού παζαριού, "δώστε μας αυτό, να σας δώσουμε το άλλο". Αυτή η συζήτηση δεν υπόκειται σε καμία θεσμική σοβαρότητα. Κανείς δεν δίνει σε κανέναν τίποτα. Αν υπάρχουν συναινέσεις και ώριμα ζητήματα, θα πρέπει να προχωρήσουν, αυτή είναι η στάση της υπευθυνότητας, η θέση ευθύνης».

«Τι ανταλλάσσουν; Στην πραγματικότητα μας λένε "θα συναινέσουμε σε αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, αν συναινέσετε σε αλλαγή του άρθρου 16 για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια"», είπε ο κ. Βερναρδάκης, «θεωρούν ότι θα ανταλλάξουν ένα υπερώριμο θεσμικό αίτημα, που προκαλεί την κοινωνία, την αθώωση υπουργών με αυτόν τον εξωφρενικό νόμο και την συνταγματική κάλυψη, εάν εμείς υποχωρήσουμε στην προμετωπίδα του νεοφιλελευθερισμού, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Προφανώς, δεν πρόκειται να γίνει ... Θα αναγκαστούν υπό την κοινωνική πίεση, την πίεση του αυτονόητου, να συναινέσουν στην αναθεώρηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών και της συνταγματικής του κάλυψης».

«Με έκπληξη παρατηρώ», είπε χαρακτηριστικά, «ότι ο Β. Βενιζέλος θέτει ζήτημα αναθεώρησης του άρθρου 16. Είναι αυτός που εισηγήθηκε και τεκμηρίωσε -και μάλιστα πολύ επαρκώς- στην προηγούμενη αναθεώρηση το γιατί δεν χρειάζεται αναθεώρηση. Καλώ οποιονδήποτε να ανατρέξει στις αγορεύσεις του στη Βουλή, στις παρεμβάσεις του, στις τότε επίσημες θέσεις του ΠΑΣΟΚ, γιατί ήταν και εισηγητής της συνταγματικής αναθεώρησης. Θα μείνει έκπληκτος, από την οβιδιακή μεταμόρφωση που επιχειρεί αυτή την στιγμή ... για να δικαιολογήσει την σύμπλευσή του με τον πιο ακραίο νεοφιλελεύθερο κομμάτι της ΝΔ...».

Το χρονικό της κρίσης της... αντιπολίτευσης

Νωρίτερα και σχολιάζοντας τις συνεχείς αιτιάσεις της αντιπολίτευσης περί «παροχολογίας» για τα θετικά μέτρα που ψηφίζονται, ο κ. Βερναρδάκης είπε ότι «η αντιπολίτευση -και κυρίως η Νέα Δημοκρατία, χαρακτηρίζεται από τεράστια αμηχανία και πολύ μεγάλη κρίση πολιτικής γραμμής. Θα τους καθησυχάσουμε, θυμίζοντας ότι ποτέ εκλογές δεν κερδήθηκαν μέσω "παροχών", το ξέρουν πολύ καλά, έκαναν πάρα πολλές εκλογές, απίστευτες παροχές και ρουσφέτια, αλλά όταν ερχόταν η ώρα να αλλάξει η κυβέρνηση, άλλαζε. Οπότε, γιατί ανησυχούν;», αναρωτήθηκε.

«Είναι πολύ άδικο, τη στιγμή που η κοινωνία έχει υποστεί τέτοια συμπίεση σε δικαιώματα, οικονομικά, ασφαλιστικά, κοινωνικά, οποιαδήποτε προσπάθεια ανάκαμψης να χαρακτηρίζεται ως παροχολογία ή παροχές», όπως τόνισε, αλλά «ζουν σε άλλη εποχή, άλλο κόσμο, δεν αντιλαμβάνονται. Μέχρι πριν λίγο καιρό, έλεγαν ότι θα έχουμε τέταρτο μνημόνιο, συνέχιση της πολιτικής ακραίας λιτότητας, συμφωνίες "κάτω από το τραπέζι". Μετά τις 20 Αυγούστου αποσύρεται σιγά-σιγά αυτό το σενάριο και κάθε προσπάθεια να ανακτήσει η κοινωνία τα βασικά της δικαιώματα χαρακτηρίζονται παροχές. Είναι αδιέξοδη γι' αυτούς πολιτική. Εμείς πρέπει να συνεχίσουμε συνεπείς στο σχέδιο μας και για όλη την ατζέντα θεσμικών αλλαγών, της συνταγματικής αναθεώρησης, της αποκατάστασης αδικιών, σε αυτή την γραμμή να πορευτούμε αταλάντευτα ... αυτή θα είναι η μεγαλύτερη "παροχή", στα δικαιώματα του ελληνικού λαού».

Θύμισε επίσης ότι «το 2016, όταν αποφασίστηκαν τα μέτρα ενίσχυσης των 615 εκατ. ευρώ στους συνταξιούχους, τότε καταγγέλθηκαν όχι ως παροχολογία, αλλά ως λόγος να μην κλείσει η αξιολόγηση ... τότε στη Βουλή το ερώτημα ήταν αν έχουμε συμφωνήσει με τους θεσμούς. Το 2017 επιστρέψαμε μέρος από την υπεραπόδοση ... λέγοντας ότι θέλουμε να γίνεται κάθε χρόνο, να κερδίζει η κοινωνία από αυτά που οι πολιτικές λιτότητας της έχουν στερήσει. Ούτε τότε ακούστηκε τίποτε για παροχολογία. Το 2018 μπήκαμε στη λογική "θα κοπούν οι συντάξεις το 2019". Επί ένα χρόνο κυριολεκτικά, κανάλια, τηλεδημοσιογράφοι, τηλεαναλυτές, τηλεργατολόγοι, "έχουν σκίσει τα ρούχα τους" για το πότε και ποιες συντάξεις θα κοπούν ... Βγαίνουμε από τα μνημόνια; Θεωρείται ότι υπάρχει τέταρτο μνημόνιο "κάτω από το τραπέζι", με δεσμευτικούς όρους, λιτότητες. Δεν κόβονται οι συντάξεις; Αμηχανία πλήρης. Τώρα, το τελευταίο σκαλοπάτι της πολιτικής ένδειας είναι η φιλολογία περί παροχών. Τι να πει κανείς...».

Κοινωνικό Μέρισμα: Aν χρειαστεί, συμπληρωματικές πληρωμές ως τα Χριστούγεννα

Εξάλλου, ο κ. Βερναρδάκης αναφερόμενος στην έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας για το Κοινωνικό Μέρισμα, που είναι «είναι σήμερα προγραμματισμένο», σημείωσε ότι «υπάρχει πια η εμπειρία, εφαρμόστηκε και πέρυσι, λειτουργεί. Τεχνικά, είναι ακόμη πιο αξιόπιστο. Σε κάθε περίπτωση, εάν υπάρξουν αδικίες, έχουμε και δεύτερη φάση μέχρι το τέλος της χρονιάς, είτε για να υπάρξουν καινούργιες εγγραφές, είτε να ξανανοίξει για μερικές ημέρες. Ακόμη και αν υπάρξει κάποια δυσλειτουργία θα διορθωθεί, πάντα μέσα στον Δεκέμβριο. Η πρώτη φάση θα ολοκληρωθεί στις 14 Δεκεμβρίου και αν χρειαστεί να γίνουν συμπληρωματικές πληρωμές, μέχρι τις 25 Δεκεμβρίου θα προβούμε σε αυτή την ενέργεια».

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

ΑΜΚΑ μόνο για Έλληνες

Δεν είχαν πει φυσικά πριν τις εκλογές ότι θα καταργήσουν τον ΑΜΚΑ για τους μετανάστες και τους αιτούντες άσυλο. Πρώτον, για να μην αποξενωθούν από μια ομάδα φιλελεύθερων ψηφοφόρων.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο