Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Διπλό θεσμικό εκβιασμό Βενιζέλου καταγγέλλει ο Κ. Δουζίνας

Επιτροπή αναθεώρησης του συντάγματος - Ο πρ. πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ουσιαστικά λέει πως, αν δεν δεχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ την αλλαγή του άρθρου 16, δεν θα δεχθούν αλλαγή του άρθρου για την ευθύνη υπουργών και του άρθρου για την εκλογή Προέδρου - "Στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα υπάρξει. Δεν θα υπάρξει δεύτερη ΠΑΣΟΚοποίηση", απάντησε ο βουλευτής

«Διπλό θεσμικό πραξικόπημα, διπλό θεσμικό εκβιασμό» χαρακτήρισε ο Κώστας Δουζίνας τις απειλές του Βαγγέλη Βενιζέλου ότι η συνταγματική αναθεώρηση θα ναυαγήσει αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συναινέσει στην αναθεώρηση του άρθρου 16.

Επισήμανε ότι ο Β. Βενιζέλος ουσιαστικά λέει πως «αν δεν δεχθείτε να μπει και στο άρθρο 16, δεν θα αλλάξουμε και τα δύο άρθρα στα οποία έχουμε συμφωνήσει όλοι ότι μπορούν να αλλάξουν», το 86 για την ευθύνη των υπουργών και το 32 για την αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από πρόωρες εκλογές.

Ο Κ. Δουζίνας θύμισε ότι η αντίθεση της Αριστεράς στην αναθεώρηση του άρθρου 16 είναι γνωστή από εικοσαετίας. «Γιατί, λοιπόν, λέγεται ότι πρέπει να αλλάξει το άρθρο 16, ενώ ξέρει ότι εμείς θα πούμε ''Όχι';» αναρωτήθηκε τονίζοντας ότι «είναι μια προσπάθεια να χρησιμοποιήσουμε το άρθρο 16 για να προχωρήσουμε στη στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ». Εξέφρασε δε την ελπίδα η Ν.Δ. και τα άλλα κόμματα να μην υιοθετήσουν αυτή την άποψη, γιατί «στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα υπάρξει. Δεν θα υπάρξει δεύτερη ΠΑΣΟΚοποίηση».

Ισχυρότερο αντίβαρο η απλή αναλογική

«Οι ισχυρές δημοκρατίες εμπιστεύονται και δεν φοβούνται τη λαϊκή κρίση» τόνισε ο Κ. Δουζίνας κάνοντας αναφορά στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για δημοψηφίσματα με λαϊκή πρωτοβουλία για κρίσιμο εθνικό θέμα ή ψηφισμένο νομοσχέδιο και τη θεσμοθέτηση της λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας. Επισήμανε ότι το Κίνημα των Πλατειών «μας υπενθύμισε πως στη δημοκρατία ο λαός μπορεί και πρέπει να παίρνει τις τύχες στα χέρια του σε ορισμένες περιπτώσεις».

Αναφέρθηκε ακόμα στις συνεχείς εκκλήσεις για θεσμικά αντίβαρα στο πρωθυπουργοκεντρικό μοντέλο παρατηρώντας ότι «στη δημοκρατία δεν υπάρχει μεγαλύτερο αντίβαρο που να σέβεται τη λαϊκή κυριαρχία από την απλή αναλογική».

Επιπλέον σημείωσε ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για καθιέρωση της απλής αναλογικής ως πάγιου εκλογικού συστήματος συμπληρώνεται με την καθιέρωση της εποικοδομητικής ψήφου δυσπιστίας, την αποσύνδεση της διάλυσης της Βουλής από την αδυναμία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και την υποχρέωση ο πρωθυπουργός να είναι εκλεγμένος βουλευτής.

Κατά των δημοψηφισμάτων με λαϊκή πρωτοβουλία η ΔΗ.ΣΥ.

Σε σχέση με τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τα δημοψηφίσματα με λαϊκή πρωτοβουλία ο γενικός εισηγητής της ΔΗ.ΣΥ. Ανδρέας Λοβέρδος υποστήριξε ότι «αυτά τα άρθρα δεν χρειάζονται καμία αλλαγή. Είναι πάρα πολύ καλή αυτή η πρακτική που ακολουθείται 40 χρόνια». Μάλιστα εξέφρασε την αντίθεσή του με την προσφυγή στη άμεση εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, καθώς «η άμεση εκλογή του θα τον καθιστούσε το ισχυρότερο πολιτικά όργανο της Ελληνικής Δημοκρατίας».

Ο γενικός εισηγητής των ΑΝ.ΕΛΛ. Κώστας Κατσίκης τάχθηκε υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 16 μιλώντας για «εναρμόνιση με την παγκόσμια εκπαιδευτική πραγματικότητα».

Δείτε όλα τα σχόλια