Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.4°C14.1°C
4 BF 83%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.4°C14.9°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
14.0°C14.8°C
1 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.5°C17.7°C
2 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.8°C12.4°C
2 BF 87%
Αντ. Ρουπακιώτης: Σχέση ζόφου αυτή του πολίτη με τον ενεχυροδανειστή για ό,τι πιο πολύτιμο διαθέτει
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αντ. Ρουπακιώτης: Σχέση ζόφου αυτή του πολίτη με τον ενεχυροδανειστή για ό,τι πιο πολύτιμο διαθέτει

Κάθε ένας ακουμπάει στην προθήκη του ενεχυροδανειστή στην ύστατη ανάγκη ό,τι πιο πολύτιμο έχει, ό,τι πιο αναγκαίο είχε κρατήσει, κειμήλια από γονείς, σχέσεις αγάπης, πολύτιμα πράγματα που είχε για την τελευταία ανάγκη, είπε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Κώστα Αλατζά. Όπως εκτίμησε, ο πρωθυπουργός ανέδειξε αυτό το κοινωνικό στοιχείο της υπόθεσης, που είναι σε εξέλιξη η διερεύνησή της, την ώρα που η αξιωματική αντιπολίτευση φαίνεται να καταγγέλλει με την πρώτη ευκαιρία Σώματα Ασφαλείας και δικαστικό σύστημα για να πλήξει την κυβέρνηση.

Ο κ. Ρουπακιώτης ξεκινώντας εξήγησε γιατί δεν είναι δυνατόν να εξάγει κανείς ασφαλή συμπεράσματα για την ύπαρξη και την φύση αδικημάτων στην υπόθεση της μεταφοράς χρυσού στην Τουρκία, χωρίς πλήρη γνώση της δικογραφίας και ενώ είναι σε εξέλιξη η έρευνα. Ωστόσο, έκανε τρεις επισημάνσεις, σε κοινωνικό, δικαιικό και πολιτικό επίπεδο.

Σε κοινωνικό επίπεδο, υπογράμμισε πως «και μόνο ότι σηκώθηκε η καταπακτή και όλος αυτός ο σκοτεινός κόσμος των ενεχειροδανειστηρίων αναδείχθηκε, με όλη την αποτρόπαια φάτσα του, είναι πολύ σημαντικό ως γεγονός. Αναδεικνύεται το κατά πόσο το κράτος θα δει εάν πρέπει να συμπληρωθεί η νομοθεσία που προβλέπει την λειτουργία όλων αυτών των ενεχυροδανειστηρίων. Κυρίως, επιπρόσθετα, πώς μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά».

Όπως είπε χαρακτηριστικά, πρόκειται για μία «συναλλακτική σχέση ζόφου, κάθε ένας και κάθε μία ακουμπάει στην προθήκη του ενεχυροδανειστή, την ώρα της ύστατης ανάγκης, ό,τι πιο πολύτιμο έχει ή ό,τι πιο αναγκαίο είχε κρατήσει. Κειμήλια από γονείς, σχέσεις αγάπης... σε κάθε περίπτωση, πολύτιμα πράγματα που θα είχε για την τελευταία ανάγκη. Κρύβεται ένας καημός και πόνος, όπως έχει καταγραφεί και στην παγκόσμια λογοτεχνία αυτή η συναλλαγή».

Σχολίασε επίσης την εξέλιξη της υπόθεσης, σημειώνοντας ότι «είναι εντυπωσιακό ότι επί παρακολουθούντο επί ολόκληρους μήνες, σε συνεργασία με τους εισαγγελείς ... πραγματικά εντυπωσιαζόμαστε αν έγινε κάτι που δεν έπρεπε ... μήπως υπήρχε βιασύνη;», αναρωτήθηκε ο κ. Ρουπακιώτης.

Όπως εκτίμησε, η πράξη της απόκρυψης του χρυσού κατά την διέλευση από τους Κήπους είναι «μόνο για να μην πληρώσεις κάποια τελωνειακά τέλη; Είναι το τελευταίο που θα τους ενδιέφερε, όταν υπάρχει στα χέρια τους ένας τεράστιος πλούτος», ενώ απορία προκαλεί και το «γιατί πήγαν σε κρυφό χώρο να λιώνουν τον χρυσό;».

Είναι τέτοια τα στοιχεία στην δικογραφία που δίνουν δυνατότητα να μιλήσει κανείς «για ενδεχόμενες βιασύνες ... φαίνεται ότι υπήρξε κάποια βιασύνη στην προβολή του θέματος. Δεν ξέρω εάν είναι "δεμένη" η δικογραφία ή όχι», συνέχισε ο ίδιος. Σε κάθε περίπτωση, «είναι γνωστό ότι για να κρατηθεί κάποιος προσωρινά απαιτείται σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα. Υπήρξε και προσωρινά κρατήθηκαν. Η ανακρίτρια, καθώς είχε το δικαίωμα, ζήτησε την ανάκληση ... σε περίπτωση διαφωνίας ανακριτή και εισαγγελέα, αρμόδιο είναι το Δικαστικό Συμβούλιο ... αυτό θα κρίνει».

Σε πολιτικό επίπεδο, ο κ. Ρουπακιώτης εκτίμησε ότι «ο πρωθυπουργός ανέδειξε το κοινωνικό στοιχείο, ότι εδώ υπάρχει ένας κόσμος τον οποίο εμείς με την εποπτεύουσα Αρχή μπορούμε να παρακολουθούμε, αλλά στα χρόνια των μνημονίων επεκτάθηκαν τόσο που "τι να πρωτοπρολάβει κανείς"».

Υπογράμμισε επίσης την αντίφαση στην στάση της αντιπολίτευσης, που ενώ παγίως λέει «τα σώματα ασφαλείας μην τα πειράζετε, μην τα ακουμπάτε, λειτουργούν δημοκρατικά, αποτελεσματικά», αλλά και ότι «το δικαστικό σύστημα και οι δικαστές που κάνουν τα πάντα να αναδείξουν τα στοιχεία που πρέπει να τηρούνται για να υπάρχει κράτος Δικαίου», στην συγκεκριμένη περίπτωση «κοιτάξτε τώρα τι κάνει, με την πρώτη ευκαιρία έρχεται να καταγγείλει τα Σώματα Ασφαλείας, την αστυνομία, το δικαστικό σύστημα ... για να πλήξει την κυβέρνηση. Χρησιμοποιεί ως εργαλεία το δικαστικό σύστημα και τα Σώματα Ασφαλείας, που θεωρεί κατά την δική της άποψη σε υψηλή κλίμακα αποτίμησης».

Καταλήγοντας, ο κ. Ρουπακιώτης είπε ότι το συμπέρασμα όλων των παραπάνω είναι ότι «αναμένουμε ... Από τον έλεγχο ανακριτών και εισαγγελέων, υπάρχουν τόσα στοιχεία, ώστε θα βγει αυτό που προκύπτει. Δεν είναι μόνο η λαθρεμπορία, υπάρχουν και άλλα ... θα ερευνηθεί προς πάσα κατεύθυνση ... Έχει δρόμο ακόμη η υπόθεση, θα πρέπει να περιμένουμε».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL