Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
16.0°C20.9°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C21.1°C
4 BF 42%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.6°C18.8°C
5 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.6°C19.8°C
5 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
2 BF 56%
Π. Σκουρλέτης: Η Ν.Δ. να μην ρίχνει νερό στον μύλο της Ακροδεξιάς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Π. Σκουρλέτης: Η Ν.Δ. να μην ρίχνει νερό στον μύλο της Ακροδεξιάς

Τη συνεχιζόμενη κατρακύλα της Νέας Δημοκρατίας σε ακροδεξιές και εθνικιστικές αντιλήψεις επισήμανε από τη Θεσσαλονίκη ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης ανακοινώνοντας παράλληλα τη μεγάλη πολιτική εκδήλωση που θα γίνει στις 14 Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη, και συγκεκριμένα στο Παλαί ντε Σπόρ, με ομιλητή τον Αλέξη Τσίπρα και στόχο να σταλεί το μήνυμα πως «η Μακεδονία λεει 'Ναι' στη δημοκρατία και την αλληλεγγύη, λέει 'Όχι' στον εθνικισμό και τον φασισμό».

Ο Πάνος Σκουρλέτης αναφέρθηκε στα περιστατικά ακροδεξιάς βίας που σημειώθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και σε άλλες περιοχές (σ.σ.: η βεβήλωση μνημείου των αγωνιστών του ΕΛΑΣ, η άγρια επίθεση που δέχθηκε ο Γιάννης Μπουτάρης, το ρατσιστικό έγκλημα στην Κέρκυρα με θύμα έναν 63χρονο Αλβανό μετανάστη, εργάτη γης) για να επισημάνει ότι έχουμε μια πύκνωση επιθέσεων της Ακροδεξιάς. Κατηγόρησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι, ακόμη και όταν καταγγέλλει τα γεγονότα, αποφεύγει να αποκαλύψει ποιοι κρύβονται πίσω από αυτά και ότι υιοθετώντας σε πολλές περιπτώσεις ακροδεξιά ρητορική και διχαστικό λόγο στα λεγόμενα εθνικά θέματα ρίχνει νερό στον μύλο της Ακροδεξιάς. «Σημασία δεν έχει απλώς να καταγγέλλεις τα γεγονότα. Αλλά να αποκαλύπτεις το πραγματικό πρόσωπο αυτών που επιτίθενται σε όποιον είναι διαφορετικός και θέλουν την εξαφάνισή του. Υποστηρίζουν την πιο απάνθρωπη θεωρία, τον ναζισμό» είπε χαρακτηριστικά ο γραμματέας της Π.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ.

Τόνισε ότι η Ν.Δ. έχει κάθε δικαίωμα να διαφωνεί με τη συμφωνία των Πρεσπών, αλλά «δεν έχει το δικαίωμα να χωρίζει τους Έλληνες σε πατριώτες και προδότες». «Ενθαρρύνουν την Ακροδεξιά και τους νεοφασίστες και στρώνουν το 'χαλί' για την άνθηση αυτών των φαινομένων» πρόσθεσε, ενώ σχολίασε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει χάσει τον πολιτικό του προσανατολισμό και πλέον φαίνεται να δίνουν τον τόνο οι «σώγαμπροι» που ήρθαν στη Ν.Δ. από ακροδεξιά μορφώματα και τον ΛΑΟΣ και όχι η κεντροδεξιά πτέρυγα των καραμανλικών.

Αφού υπογράμμισε ότι στο στόχαστρο όλων των ακροδεξιών και νεοφασιστικών μορφωμάτων βρίσκεται η ίδια η δημοκρατία, αναφέρθηκε στο σύνθημα «Η δημοκρατία πρόδωσε τη Μακεδονία», που εμφανίζεται σε πανό εθνικιστικού περιεχομένου εκδηλώσεων, και κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να πει αν τον βρίσκει σύμφωνο αυτό το σύνθημα. Άσκησε, επίσης, κριτική στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης που μετά τις πρόσφατες δηλώσεις Ζάεφ έσπευσε πάλι με διχαστική ρητορική να επιτεθεί στην κυβέρνηση, την ώρα που η Αθήνα «απάντησε όπως έπρεπε και ανάγκασε τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ σε αναδίπλωση». «Δεν μπορεί ο απομονωτισμός να είναι το όραμα για τη Βόρεια Ελλάδα» τόνισε και μίλησε για τα οφέλη που θα επιφέρει η συμφωνία των Πρεσπών στη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή.

Χρειάζεται ένα ευρύ προοδευτικό μέτωπο

Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε και την ανάγκη δημιουργίας ενός δημοκρατικού προοδευτικού μετώπου στη Θεσσαλονίκη, ενόψει και των αυτοδιοικητικών εκλογών, προκειμένου «να μη γυρίσει η πόλη στο σκοτάδι και τον απομονωτισμό». Σημείωσε ότι οι αυτοδιοικητικές δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης πρότειναν επικεφαλής αυτού του μετώπου να είναι η Κατερίνα Νοτοπούλου, κάτι που ενέκριναν και τα κεντρικά όργανα του κόμματος. «Πιστεύουμε ότι είναι το πρόσωπο που μπορεί να εγγυηθεί τη συσπείρωση των προοδευτικών δυνάμεων της πόλης, αλλά αυτό θα το αποφασίσουν οι ίδιες οι αυτοδιοικητικές κινήσεις. Η κ. Νοτοπούλου, ως διευθύντρια του πρωθυπουργικού γραφείου, έχει δώσει δείγματα γραφής, αλλά και ως υπουργός Μακεδονίας - Θράκης έχει πλήρη γνώση των πραγμάτων. Χαρακτηρίζεται από δυναμισμό και είναι ένα καθαρό και φρέσκο πρόσωπο, το οποίο έχει ανάγκη ο δημόσιος βίος της χώρας και η Τοπική Αυτοδιοίκηση» είπε χαρακτηριστικά. Θύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αρχικά είχε προκρίνει τη στήριξη του Γιάννη Μπουτάρη «ως ενός επιτυχημένου δημάρχου, που ταυτόχρονα έχει και όλα τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά για τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Ο Γιάννης Μπουτάρης για δικούς του λόγους αποσύρθηκε. Νομίζω πως η κληρονομιά αυτού του διευρυμένου δημοκρατικού μετώπου υπάρχει και θα πρέπει να εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες αυτή η συσπείρωση δυνάμεων να είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτερη».

Ταχιάος - Τζιτζικώστας να τοποθετηθούν για το ένα προς πέντε

Ξεκαθάρισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ακολουθήσει τη λογική των κομματικών χρισμάτων, όπως έκαναν η Ν.Δ. και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για τον Δήμο Θεσσαλονίκης, ενώ για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αναφέρθηκε στις συζητήσεις που γίνονται με κινήσεις και πρόσωπα από την ευρύτερη Κεντροαριστερά για κοινή κάθοδο. Ο Πάνος Σκουρλέτης κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι θέλει τη συρρίκνωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και κάλεσε τους υποψηφίους της, στον Δήμο Θεσσαλονίκης Νίκο Ταχιάο και στην Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα να πουν δημόσια αν συμφωνούν με τη θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη μείωση του ποσοστού αποχωρήσεων - προσλήψεων στην Τ.Α. και το Δημόσιο, από το ένα προς πέντε που είναι σήμερα στο ένας αποχωρεί - ένας προσλαμβάνεται, ή στην απόδοση του ΕΝΦΙΑ ως μοναδικού πόρου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κάτι που θα οδηγήσει στον οικονομικό μαρασμό τους μικρότερους δήμους.

Μήνυμα Μπουτάρη και συνέχιση του διαλόγου

Λίγο αργότερα, ωστόσο, ο Γιάννης Μπουτάρης, κατά τη διάρκεια δηλώσεων που έκανε μετά τη συνάντησή του με τον υποψήφιο της Ν.Δ. Νίκο Ταχιάο, εμφανίστηκε ενοχλημένος για την πρόταση των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ για τον Δήμο Θεσσαλονίκης. "Οι κομματικοί υποψήφιοι εμένα με στενοχωρούν. Ο πρωθυπουργός είπε κάποια στιγμή να ηγηθώ ενός ευρύτερου δημοκρατικού προοδευτικού μετώπου προκειμένου να μην αλλάξει χέρια ο δήμος. Εκείνο που μετράει πρώτα για μένα είναι ότι εμείς σαν 'Πρωτοβουλία' δεν ανεχόμαστε κομματικές υποψηφιότητες. Επιπλέον έγινε ένα λάθος, δεν ξέρω αν είναι λάθος η εσκεμμένο. Ένα μέλος της Νομαρχιακής είπε ότι ο Τσίπρας στηρίζει Μπουτάρη και όχι 'Πρωτοβουλία'. Αυτό είναι λάθος. Μπουτάρης και 'Πρωτοβουλία' είναι το ίδιο πράγμα. Ή στηρίζετε 'Πρωτοβουλία' ή αντίο" σχολίασε όταν ρωτήθηκε σχετικά.

Παρά ταύτα, στη συνάντηση που είχε με την επικεφαλής της «Ανοιχτής Πόλης» Ρία Καλφακάκου, ενόψει και της σημερινής συνάντησης εκπροσώπων αυτοδιοικητικών σχημάτων, συμφωνήθηκε να συνεχιστεί η συζήτηση για τη συγκρότηση ενός κοινού προοδευτικού μετώπου, που θα έχει προοπτική νίκης στην επικείμενη εκλογική αναμέτρηση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL