Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.2°C19.3°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.0°C17.6°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.4°C16.6°C
3 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.9°C16.8°C
3 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.2°C
3 BF 62%
Αφοσιωμένη στη συμφωνία των Πρεσπών η ΠΓΔΜ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αφοσιωμένη στη συμφωνία των Πρεσπών η ΠΓΔΜ

Στη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ "είναι έντονα αφοσιωμένη στην πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών" προχώρησε και χθες ο εκπρόσωπος Τύπου της κυβέρνησης Μίλε Μποσνιάκοφσκι δηλώνοντας και προς το εσωτερικό της χώρας ότι "ως χώρα που επιδιώκει να ενταχθεί στην Ε.Ε., έχουμε πλήρη συνείδηση ότι οι χώρες μεριμνούν για τους δικούς τους πολίτες και ότι οι χώρες των Βαλκανίων δεν αναμειγνύονται στις εσωτερικές υποθέσεις των γειτονικών χωρών για το όποιο ζήτημα".

"Σε αυτή την κατεύθυνση", τόνισε, "υπογραμμίζουμε το άρθρο 4 παράγραφος 3 της συμφωνίας των Πρεσπών, με το οποίο δεσμευόμαστε να μην αναμειγνυόμαστε στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας, περιλαμβανομένης της υπεράσπισης των δικαιωμάτων προσώπων που δεν είναι πολίτες μας. Από αυτήν την άποψη εννοείται ότι οι πολιτικές σε θέματα γλώσσας στις δύο χώρες δεν καθορίζονται από τη συμφωνία των Πρεσπών. Εκφράζουμε πλήρη κατανόηση και σεβασμό ότι το ζήτημα ποιες γλώσσες διδάσκονται στην Ελλάδα είναι ένα θέμα εσωτερικής πολιτικής και εσωτερική υπόθεση της Ελλάδας" συμπλήρωσε.

Ο Μ. Μποσνιάκοφσκι κατέληξε τονίζοντας ότι "ο πρωθυπουργός Ζάεφ είναι πλήρως προσηλωμένος σε μία πολιτική που φέρνει τις ευρωπαϊκές αξίες στην περιοχή των Βαλκανίων, όπως είναι αφοσιωμένος και στη βελτίωση των σχέσεων καλής γειτονίας" και εκφράζοντας "λύπη αν τα σχόλιά του έγιναν αντιληπτά και ερμηνεύτηκαν με λάθος τρόπο".

Την ανάγκη να τηρείται το πνεύμα και το γράμμα της συμφωνίας των Πρεσπών ανέφερε, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αν. υπουργός Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλος στην ύπατη εκπρόσωπο της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι, στο περιθώριο της υπουργικής συνόδου του ΝΑΤΟ, όπου ο Γενς Στόλτενμπεργκ κάλεσε την ΠΓΔΜ να αδράξει την ιστορική ευκαιρία κυρώνοντας τη συμφωνία των Πρεσπών και να γίνει το 30ό μέλος του ΝΑΤΟ. Μιλώντας δε στον "24/7" ο Γ. Κατρούγκαλος καλωσόρισε τυχόν πρόταση μομφής της Ν.Δ. λέγοντας: "Μ’ αυτό το όπλο θα πυροβολήσουν τα πόδια τους".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL