Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.0°C24.8°C
3 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.0°C24.2°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C19.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C24.0°C
3 BF 33%
Λομπίστας των ιδιωτικών κολεγίων η Ν.Δ.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Λομπίστας των ιδιωτικών κολεγίων η Ν.Δ.

*Πρόταση Φορτσάκη για... ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων με παραχώρηση δημόσιας υπηρεσίας! - Ψευδή στοιχεία από τη Ν. Κεραμέως αποκάλυψε ο Κ. Δουζίνας *Άγνοια του τι σημαίνει ιδιωτικό πανεπιστήμιο καταλόγισε στον Κ. Χατζηδάκη ο Αρ. Μπαλτάς

Η ικανοποίηση του λόμπι των ιδιωτικών κολεγίων στην προσπάθειά τους να αναγνωριστούν ως πανεπιστήμια κρύβεται πίσω από την επιμονή της Ν.Δ. για αναθεώρηση του άρθρου 16. Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Συνταγματικής Αναθεώρησης, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τόνισαν ότι η Ν.Δ. μιλάει πλέον καθαρά για ιδιωτικά πανεπιστήμια αποφεύγοντας πλέον και τις προσχηματικές αναφορές του 2008 σε μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια. Τα επιχειρήματα των βουλευτών της Ν.Δ. επικεντρώθηκαν στις οικονομικές ευκαιρίες που προσφέρουν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, συνοδευόμενα φυσικά κι από τις απαραίτητες αναφορές στην... "τελευταία Σοβιετία".

Για «προαγωγή του λόμπι των ιδιωτικών κολεγίων» κατηγόρησε τη Ν.Δ. ο Αριστείδης Μπαλτάς, ενώ απάντησε και στον αντιπρόεδρο της Ν.Δ. Κωστή Χατζηδάκη ο οποίος επέμενε ότι η Ελλάδα είναι η «τελευταία σοβιετική χώρα» χωρίς ιδιωτικά πανεπιστήμια, καθώς ακόμα και η Κούβα, το Μπουτάν κι η Βόρεια Κορέα επέτρεψαν τη λειτουργία τους! «Μάλλον δεν ξέρει τι θα πει ιδιωτικό πανεπιστήμιο» επισήμανε στον Κ. Χατζηδάκη ο Αρ. Μπαλτάς κι έφερε το παράδειγμα του Χάρβαρντ αναρωτώμενος δηκτικά αν το Χάρβαρντ βγάζει κέρδος, έχει ιδιοκτήτη ή μπορεί να μεταβιβαστεί σε έναν... σεΐχη.

Ούτε ένα επιτυχημένο ευρωπαϊκό ιδιωτικό πανεπιστήμιο

«Δεν υπάρχει ούτε ένα ευρωπαϊκό ιδιωτικό πανεπιστήμιο το οποίο βρίσκεται σε οποιοδήποτε κατάταξη, διεθνή ή εσωτερική, ως ένα πανεπιστήμιο πετυχημένο στο αντικείμενό του» τόνισε ο Κώστας Δουζίνας. Διόρθωσε μάλιστα και τη Νίκη Κεραμέως, η οποία αναπαρήγαγε το ανακριβές στοιχείο ότι 37.000 φοιτητές φεύγουν κάθε χρόνο για το εξωτερικό. Τόνισε ότι 37.400 φοιτητές βρίσκονται στο εξωτερικό, σύμφωνα με τα περσινά στοιχεία, μια εικόνα πολύ διαφορετική από αυτή που προσπάθησε να διαμορφώσει η τομεάρχης Παιδείας της Ν.Δ.

Η Σία Αναγνωστοπούλου σχολίασε αρνητικά το ότι όλα τα επιχειρήματα της Ν. Κεραμέως περιστράφηκαν γύρω από τα χρήματα, ενώ εξήγησε τη διαφορά μεταξύ της Τριτοβάθμιας και των υπόλοιπων βαθμίδων της εκπαίδευσης. «Η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση είναι ένας χώρος ενότητας της έρευνας και της διδασκαλίας, σε καμία άλλη βαθμίδα δεν γίνεται έρευνα» τόνισε και σχολίασε και τη μετατόπιση της θέσης της Ν.Δ. από το 2008 παρατηρώντας δηκτικά ότι «δεν είχε έρθει ακόμα το 2011 και η κρίση ως ευκαιρία».

«Μόνο στο δημόσιο πανεπιστήμιο υπάρχει ελευθερία σκέψης, ελευθερία παραγωγής γνώσης και ελευθερία μετάδοσης γνώσης με την εκπαίδευση» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Συνταγματικής Αναθεώρησης Νίκος Παρασκευόπουλος σχολιάζοντας ότι «ο ιδιώτης δεν ενδιαφέρεται ιδιαίτερα ως χορηγός ενός πανεπιστημίου για την παραγωγή γνώσης η οποία ευνοεί εξίσου τους οικονομικούς αντιπάλους και τα δικά του ενδιαφέροντα».

Αποκαλυπτικός Γεωργιάδης

Η στόχευση της Ν.Δ. αποτυπώθηκε πολύ πιο καθαρά στην τοποθέτηση του έτερου αντιπροέδρου Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος υποστήριξε χαρακτηριστικά: «Δεν καταλαβαίνω γιατί μπορεί η Υγεία να είναι εμπορεύσιμο προϊόν και δεν μπορεί η Παιδεία να είναι εμπορεύσιμο προϊόν. Αν το κράτος ελέγχει σωστά και μπορεί να εξασφαλίσει την ποιότητα, ας κερδίζει όποιος θέλει». Μάλιστα παραδέχτηκε ότι τα δημόσια πανεπιστήμια είναι καλύτερα από τα ιδιωτικά, αναρωτήθηκε όμως: «Το ότι είναι καλύτερα τα δημόσια είναι επιχείρημα για να μην υπάρχουν ιδιωτικά;».

"Σχέδιο Β'" από Φορτσάκη

Παράλληλα ο βουλευτής της Ν.Δ. Θόδωρος Φορτσάκης παρουσίασε και «Σχέδιο Β'» στην περίπτωση μη αναθεώρησης του άρθρου 16 υποστηρίζοντας ότι «αν είχαμε λίγο περισσότερη φαντασία και αν η νομολογία μπορούσε να είναι λίγο λιγότερο γραφειοκρατική και τυπολατρική» θα μπορούσαν να ιδρυθούν ιδιωτικά πανεπιστήμια με παραχώρηση δημόσιας υπηρεσίας, «δηλαδή μπορεί το κράτος να ιδρύσει μια δημόσια υπηρεσία και να την παραχωρήσει σε έναν ιδιωτικό φορέα». Μάλιστα πρότεινε όλα τα πανεπιστήμια της χώρας «να συμπτυχθούν σε δέκα μεγάλους πόλους», τρεις από τους οποίους «να δοθούν σε ιδιωτική διαχείριση».

Με ναυάγιο προειδοποιεί ο Ευ. Βενιζέλος αν δεν αναθεωρηθεί το 16...

Χαρακτηρίζει "συνταγματικό λαϊκισμό" την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους * "Περιφρονούν τον λαό και την πραγματικότητα" απάντησε η Τ. Χριστοδουλοπούλου

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι χωρίς συναίνεση στην αναθεώρηση του άρθρου 16 η αναθεώρηση θα ναυαγήσει συνολικά. «Η παρούσα Βουλή με την πλειοψηφία της ας σταθμίσει αν θέλει να υπάρξει αναθεώρηση στην επόμενη. Αυτό εξαρτάται από το άρθρο 16. Η επόμενη Βουλή θα σταθμίσει αν θα αναθεωρήσει το άρθρο 16 και έτσι και τη διάταξη περί Προέδρου της Δημοκρατίας ή αν θα ξεκινήσει νέα διαδικασία αναθεώρησης για το άρθρο 16 θυσιάζοντας την αναθεώρηση της διάταξης για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο Β. Βενιζέλος ήταν αποκαλυπτικός και σε σχέση με τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους μιλώντας και πάλι για «συνταγματικό λαϊκισμό». Ισχυρίστηκε ότι στο συγκεκριμένο τμήμα του συντάγματος «δεν χρειάζεται καμία απολύτως αλλαγή», υποστηρίζοντας μάλιστα ότι ενέχει και κινδύνους μείωσης του επιπέδου προστασίας. Επιπλέον επέκρινε την «διά του συντάγματος επαναφορά της δημόσιας συζήτησης στο επίπεδο πριν από την κρίση», δηλαδή σε προτάσεις για ενίσχυση του κοινωνικού κράτους χωρίς δημοσιονομικό αντίκρισμα, υποστηρίζοντας στην ουσία τη μονιμότητα των μνημονιακών περιορισμών.

«Το στοιχειώδες δίκτυο προστασίας ονομάζεται λαϊκισμός» παρατήρησε η Τασία Χριστοδουλοπούλου εκτιμώντας ότι, όταν μιλάνε για λαϊκισμό, «περιφρονούν τον λαό στην πραγματικότητα». Μάλιστα τόνισε ότι «όταν ο άνθρωπος δεν έχει στοιχειώδεις πόρους, όταν αισθάνεται απόλυτη ανασφάλεια και δεν έχει κοινωνικά δικαιώματα, δεν μπορεί καν να ασκήσει τα ατομικά του δικαιώματα και κυρίως αυτό της αξιοπρέπειας». «Η δική μας πρόταση έρχεται ως οδυνηρή εμπειρία πραγματική, που πατά και στη βάση των βιωμάτων, ιδιαίτερα της μνημονιακής περιόδου» σημείωσε ο Θοδωρής Δρίτσας.

«Σε περιπτώσεις οικονομικών κρίσεων, το πρώτο και μεγάλο θύμα είναι το κοινωνικό κράτος» σημείωσε η Παναγιώτα Κοζομπόλη, ενώ ο Γιώργος Τσόγκας σημείωσε ότι «το δικαίωμα στην εργασία στην περίοδο της κρίσης κυριολεκτικά κουρελιάστηκε». Ο Αντώνης Συρίγος τόνισε ότι «επιβάλλεται από την πραγματικότητα η ενδυνάμωση των κοινωνικών δικαιωμάτων», ενώ ο Χάρης Τζαμακλής επισήμανε ότι «η οικονομική κρίση ανέδειξε πολλά κενά στο σύνταγμά μας».

«Δεν εμποδίζεται η οικονομική δραστηριότητα με το σημερινό άρθρο 24, απλώς περνάει από τον κάματο του ΣτΕ. Δεν μπορεί να πάει κάποιος ιδιώτης, laissez faire, να κάνει ό,τι θέλει εκεί μέσα» υπογράμμισε ο Γιάννης Τσιρώνης αναφερόμενος στην επιμονή της Ν.Δ. στην αναθεώρηση του άρθρου για τα δάση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL