Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.2°C18.1°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.6°C16.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.4°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
9 °C
8.9°C14.6°C
0 BF 81%
"Θα κλείσει μια δύσκολη περίοδος στις σχέσεις των δύο χωρών"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Θα κλείσει μια δύσκολη περίοδος στις σχέσεις των δύο χωρών"

Η συνάντηση που θα έχουν την Παρασκευή στη Μόσχα ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Αλέξης Τσίπρας, πρέπει να κλείσει μια δύσκολη περίοδο στις σχέσεις των δύο χωρών, σημείωσε ο σύμβουλος του Ρώσου Προέδρου Γιούρι Ουσακόφ μιλώντας χθες σε δημοσιογράφους ενόψει της επίσημης επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού.

Αποτυπώνοντας την αναθέρμανση των σχέσεων σε σημειολογικό επίπεδο, ανακοίνωσε ότι στη Μόσχα θα δοθεί στον Έλληνα πρωθυπουργό αντίγραφο της σημαίας του ελληνικού συντάγματος πεζικού που είχε συγκροτηθεί το 1777. Τρεις σημαίες του συντάγματος βρέθηκαν στα αρχεία του μουσείου Ερμιτάζ, όπου ειδικά για τον Αλ. Τσίπρα δημιούργησαν αντίγραφο μιας εκ των σημαιών - ευρημάτων.

Ειδικότερα ο Γ. Ουσακόφ είπε μιλώντας για την απέλαση των Ρώσων διπλωματών ότι “η επίσκεψη αυτή έχει ιδιαίτερο χαρακτήρα, καθώς προσβλέπει στο να κλείσει μια ταραγμένη περίοδο στην ανάπτυξη των διμερών μας σχέσεων”. Σε κάθε περίπτωση, ο σύμβουλος του Ρώσου Προέδρου εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επαναπροσέγγιση των δύο χωρών μετά την περίοδο αυτή λέγοντας χαρακτηριστικά:

“Δόξα σοι ο Θεός που και οι δύο πλευρές σήμερα επέδειξαν σοφία και αποφάσισαν στα τέλη του έτους να πραγματοποιηθεί η επίσκεψη στη Ρωσία του πρωθυπουργού Τσίπρα και κατ’ αυτόν τον τρόπο να τεθεί τέλος σ’ αυτή τη μη χαρακτηριστική περίοδο στις σχέσεις μας”.

Αναφέρθηκε στις προοπτικές συνεργασίας των δύο χωρών στον ενεργειακό τομέα, οι οποίες, όπως είπε, θα συζητηθούν στη συνάντηση Πούτιν - Τσίπρα. Ανέφερε ότι “η ελληνική πλευρά δείχνει ενδιαφέρον να συμμετάσχει στα έργα υποδομής που σχετίζονται με τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω της νότιας διέλευσης, έχοντας υπ’ όψιν τη συμμετοχή της στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream».

Είπε ότι οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών δεν πηγαίνουν άσχημα, αφού στο πρώτο εννεάμηνο του 2018 οι εμπορικές συναλλαγές αυξήθηκαν κατά 11%, ενώ, όπως είπε, την Ελλάδα έως το τέλος του έτους θα έχουν επισκεφθεί περισσότεροι από 1 εκατομμύριο Ρώσοι τουρίστες.

Τέλος, ο κ. Ουσακόφ είπε ότι Ρωσία και Ελλάδα συζητούν το άνοιγμα ακτοπλοϊκής γραμμής, που θα συνδέει τη Θεσσαλονίκη με τη ρωσική πόλη Νοβοροσίσκ, ενώ αναφερόμενος στις προοπτικές της συνεργασίας στον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών είπε επίσης ότι συζητείται η περίπτωση της πώλησης σύγχρονων ιπτάμενων δελφινιών τύπου «Kometa120M», που προσφέρονται για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες της Ελλάδας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL