Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
12.5°C18.1°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.2°C15.5°C
1 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.4°C
1 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.8°C13.2°C
2 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
9.9°C11.9°C
0 BF 71%
Τήρηση της συμφωνίας των Πρεσπών, συνεργασία, ειρήνη, συνανάπτυξη στα Βαλκάνια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τήρηση της συμφωνίας των Πρεσπών, συνεργασία, ειρήνη, συνανάπτυξη στα Βαλκάνια

Σαφή μηνύματα προς την ΠΓΔΜ για τη μέχρι κεραίας υλοποίηση της συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά και τη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στη συνεργασία των χωρών της Βαλκανικής για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή έστειλαν ο Προκόπης Παυλόπουλος, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Βούτσης με αφορμή τις συναντήσεις τους με τον Σλοβένο Πρόεδρο Μπόρουτ Πάχορ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας.

"Δεν πρόκειται να κάνουμε εκπτώσεις"

“Δεν είμαστε διατεθειμένοι, ενόψει της οριστικοποίησης της συμφωνίας των Πρεσπών και πριν από την κύρωσή της, να αποδεχθούμε αυθαίρετες ερμηνείες της, διότι τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμα” υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, διαμηνύοντας ότι “οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους”. “Είμαστε εδώ, αλλά δεν πρόκειται να κάνουμε εκπτώσεις σε τέτοια ζητήματα” δήλωσε. “Μόνο όταν τελειώσει οριστικά όλη αυτή η διαδικασία και αφού διαπιστωθεί ότι η συνταγματική αναθεώρηση εμπεριέχει όλες τις εγγυήσεις, τότε είναι δυνατό να υπάρξει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ καθώς και οιαδήποτε έναρξη συζητήσεων σε ό,τι αφορά την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ προς την Ε.Ε.”, “μόνο τότε είναι δυνατό να οριστικοποιηθεί και το περιεχόμενο της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ και να έρθει προς κύρωση στη Βουλή των Ελλήνων” τόνισε.

Χαρακτήρισε κρίσιμη πρόκληση τις ευρωεκλογές, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να αλλάξουν οι πολιτικές που γιγαντώνουν τα μορφώματα λαϊκισμού - που αγγίζουν τα όρια του φασισμού και του νεοναζισμού: "Οικονομικές πολιτικές ανώφελης και αδιέξοδης λιτότητας, οι οποίες διευρύνουν ραγδαίως τις κοινωνικές ανισότητες...".

"Πρωτοβουλίες συνεργασίας στα Βαλκάνια"

Το όραμα της κυβέρνησης τα Βαλκάνια “να αποτελούν από δω και στο εξής όχι την πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης, αλλά την περιοχή εκείνη που θα δώσει μια νέα δυναμική και πνοή στο όνομα της ενότητας των λαών της Ευρώπης” σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας. Τόνισε ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις της αναβίωσης των εθνικισμών που διαιρούν τους λαούς, ότι "οφείλουμε να αγωνιστούμε για να ξεπεράσουμε τις διαφορές μας και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις της συνεργασίας, της ειρηνικής συμβίωσης και της σταθερότητας”.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη από την άνοδο του ακροδεξιού λαϊκισμού και του αντιευρωπαϊσμού, υπογραμμίζοντας ότι “πρέπει να πάρουμε σημαντικές αποφάσεις για να ενισχύσουμε την κοινωνική συνοχή”.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι, παράλληλα με την έξοδο από την κρίση, η Ελλάδα ανακτά την πρωτοβουλία των κινήσεων στα Βαλκάνια μέσα από σημαντικές πρωτοβουλίες συνεργασίας με τις γειτονικές χώρες και τη σημαντική συμφωνία με την ΠΓΔΜ. Δέχτηκε τον “ειλικρινή θαυμασμό” και τα συγχαρητήρια του Σλοβένου Προέδρου τόσο για την επίτευξη της εξόδου από την κρίση όσο και για την επίτευξη συμφωνίας με την ΠΓΔΜ.

Είναι πολύ σημαντικό, δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας, ότι “οι γείτονές μας προχωρούν γοργά τη διαδικασία της αναθεώρησης του συντάγματος τους, όπως προβλέπει η συμφωνία των Πρεσπών, και αλλάζουν τη συνταγματική τους ονομασία”. Τόνισε ότι από εδώ και στο εξής όλες οι χώρες θα την αναγνωρίζουν και θα την ονομάζουν “Βόρεια Μακεδονία”, εξηγώντας ότι “για τον ελληνικό λαό αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, καθώς η Μακεδονία, πέρα από μια μεγάλη γεωγραφική περιφέρεια της Ελλάδας, είναι και ένα κομμάτι σημαντικό της αρχαίας ελληνικής Ιστορίας κι αυτό αναγνωρίζεται πλήρως σε αυτή τη συμφωνία, κάτι το οποίο μας δημιουργεί την αίσθηση ότι έχουμε μια ισορροπημένη συμφωνία και για τις δύο πλευρές”.

Σημαντικό βήμα η ψήφιση της συμφωνίας

Την ανάγκη συμπόρευσης όλων των χωρών της Βαλκανικής εντός της Ε.Ε., με γνώμονα ένα κοινό ειρηνικό ευρωπαϊκό μέλλον επ’ ωφελεία όλων των λαών της Ευρώπης τόνισε ο Ν. Βούτσης. Ο πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στην επικείμενη συζήτηση και ψήφιση στο ελληνικό κοινοβούλιο της συμφωνίας των Πρεσπών κατά το πρώτο τρίμηνο του 2019, χαρακτηρίζοντάς την ως “ένα σημαντικό βήμα για τη σταθεροποίηση στη Βαλκανική, για συνεργασία και συνέργεια ανάμεσα στους λαούς, για την επίλυση με ειρηνικό τρόπο όλων των προβλημάτων”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL