Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.4°C17.6°C
3 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.9°C15.9°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
9.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C14.7°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C14.5°C
1 BF 75%
Χρονιά της μεγάλης παραγωγικής ανασυγκρότησης το 2019
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Χρονιά της μεγάλης παραγωγικής ανασυγκρότησης το 2019

“Το 2019 θα είναι η χρονιά της μεγάλης παραγωγικής ανασυγκρότησης για την ελληνική οικονομία”, καθώς το πρώτο μέρος της δύσκολη προσπάθειας με το τέλος των Μνημονίων ολοκληρώθηκε με επιτυχία, τόνισε χθες ο πρωθυπουργός από το βήμα του συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητήριό.

Βιώσιμης και δίκαιη ανάπτυξη για την επόμενη δεκαετία

Ο Αλέξης Τσίπρας, σε μια καθιερωμένη πια συνάντηση, στην τρίτη του ομιλία ως πρωθυπουργού έδωσε το στίγμα της νέας μεταμνημονιακής και μετακρισιακής, όπως είπε, περιόδου. “Σήμερα, που είναι πλέον ορατά και πανθομολογούμενα τα σημάδια της ανάκαμψης, μπορείτε και εσείς και εμείς να αισθανόμαστε δικαιωμένοι που ακολουθήσαμε αυτόν τον δύσκολο δρόμο και να αισθανόμαστε πιο αισιόδοξοι αλλά και πιο αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τη δύσκολη δουλειά που μας περιμένει” είπε ξεκινώντας την παρέμβασή του.

“Το όραμά μας για την μεταμνημονιακή εποχή στοχεύει στην Ελλάδα της βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης για την επόμενη δεκαετία” είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Πληρώνουμε τα σπασμένα του παρελθόντος

Παρουσιάζοντας τα στοιχεία της οικονομίας, τα οποία όπως τόνισε είναι πλέον πολύ ενθαρρυντικά, επισήμανε την επιστροφή στους αναπτυξιακούς ρυθμούς άνω του 2%, και τόνισε πως πρόκειται για τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης την τελευταία δεκαετία, ακόμη και πριν από την κρίση.

Και αυτό ενώ “η χώρα είναι αναγκασμένη να πληρώνει τα σπασμένα του παρελθόντος. Να έχει υψηλά πλεονάσματα της τάξης του 3,5%”. “Όχι μόνο τα πιάνουμε”, σημείωσε, “αλλά με την υπεραπόδοση της οικονομίας έχουμε ανακτήσει την εμπιστοσύνη έναντι των εταίρων και των διεθνών αγορών”. Ταυτόχρονα τόνισε τα ρεκόρ στις άμεσες ξένες επενδύσεις και τις εξαγωγές.

Κοινωνικοί δείκτες

Ωστόσο για την ελληνική κυβέρνηση, όπως κατέστησε σαφές ο πρωθυπουργός, δεν είναι μόνο οι οικονομικοί δείκτες που σηματοδοτούν το πέρασμα στη μεταμνημονιακή εποχή, αλλά και οι κοινωνικοί δείκτες, όπως η μείωση της ανεργίας από το 27% στο 18,9%. “Το πιο εύκολο θα ήταν να καταφέρει κανείς να ολοκληρώσει με επιτυχία ένα πρόγραμμα στήριξης” είπε ο Αλ. Τσίπρας. “Το σημαντικότερο”, πρόσθεσε, “είναι ταυτόχρονα να προστατεύσει τους πιο αδύναμους και τους πιο ευάλωτους”.

Δομικές μεταρρυθμίσεις

Όπως εξήγησε, μια από τις βασικές αιτίες για το ότι το τελευταίο πρόγραμμα έπιασε τους στόχους και οδήγησε στην έξοδο από την κρίση ήταν ότι προχώρησαν οι απαραίτητες δομικές μεταρρυθμίσεις, “που θα έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και χρόνια”, σε συνδυασμό με την προστασία των πιο ευάλωτων.

“Η τρόικα στα δυο πρώτα προγράμματα έδωσε έμφαση σε μια αδιανόητα σκληρή δημοσιονομική προσαρμογή και όχι στις απαραίτητες δομικές μεταρρυθμίσεις” σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Ασφαλιστικό με πλεονασματικό ταμείο

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στη συνολική αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος, που έγινε πλέον βιώσιμο και ο κύριος παράγοντας που οδηγεί στα πλεονάσματα. “Έγινε ένα ταμείο, και μάλιστα πλεονασματικό, εκεί που τα ταμεία γεννούσαν διαρκώς ελλείμματα”, είπε χαρακτηριστικά. Τόνισε ακόμη την εισαγωγή των ηλεκτρονικών συναλλαγών, τη δημιουργία φιλοεπενδυτικού κλίματος, την αποκατάσταση της νομιμότητας και των δικαιωμάτων στην αγορά εργασίας.

Παρουσιάζοντας το νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας σημείωσε ότι αυτό βασίζεται στις εξαγωγές, την καινοτομία και σύγχρονους τρόπους παραγωγής. “Δημιουργώντας έσοδα, πλεονασματικούς προϋπολογισμούς, υγιή εξωτερικά ισοζύγια και καθιστώντας βιώσιμη και ασφαλή την στοχευμένη επέκταση της κοινωνικής και οικονομικής μας πολιτικής”.

Αυτοαναιρούνται και διαψεύδονται όσοι βιάστηκαν

Ασκώντας κριτική στη στάση όσων “βιάστηκαν να πουν ότι δεν θα άλλαζε τίποτα με το τέλος των Μνημονίων”, υπογράμμισε πως η ανάκτηση της αυτοδυναμίας της χώρας, η αναπτυξιακή πορεία, το εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο, οι προοδευτικές μεταρρυθμίσεις, η διαμόρφωση νέωνν όρων προς όφελος των πολλών “δεν ήταν νομοτελειακό δεδομένο”.

Αυτοί, τόνισε, “σήμερα αυτοαναιρούνται και διαψεύδονται κάθε μέρα στον δημόσιο λόγο αλλά και στη Βουλή, όπου καλούνται να ψηφίσουν μια σειρά θετικών μέτρων, που βεβαίως δεν είναι μέτρα τετάρτου Μνημονίου, αλλά μέτρα ανακούφισης επειδή έχουμε την οικονομική δυνατότητα και την πολιτική βούληση να τα υλοποιήσουμε”.

Εκβιαστική και αχρείαστη η περικοπή συντάξεων

Σε αυτό το πλαίσιο υπογράμμισε την ακύρωση του μέτρου της περικοπής των συντάξεων χαρακτηρίζοντάς το “εκβιαστικό και αχρείαστο”. “Δεν ήταν νομοτελειακό”, επανέλαβε. “Αν ήταν, δεν θα περίμεναν οι πολιτικοί μας αντίπαλοι μέχρι την τελευταία στιγμή να εφαρμοστεί” είπε χαρακτηριστικά.

Ηθική και πολιτική υποχρέωση

Αποκρούοντας τα περί “παροχολογίας” ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι δεν πρόκειται για “το γνωστό 'θα' των παλαιότερων εποχών”. “Εμείς κατοικούμε στα λόγια μας” τόνισε και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση προχωράει σε παρεμβάσεις και ελαφρύνσεις σήμερα. "Σε χρόνο ενεστώτα".

“Και το κάνουμε υπεύθυνα, κοστολογημένα και εντός των δυνατοτήτων που σήμερα έχουμε επειδή η οικονομία ανέκαμψε και η χώρα βγαίνει από την κρίση” είπε κάνοντας λόγο για ηθική και πολιτική υποχρέωση. “Η δίκαιη ανάπτυξη για όλους προϋποθέτει τον συλλογικό βηματισμό της κοινωνίας προς ανώτερα επίπεδα ευημερίας και έτσι θα συνεχίσουμε” υπογράμμισε.

ΜΕΤΩΠΟ ΣΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟ

Να μην γυρίσει πίσω το ρολόι της Ιστορίας

Αναφερόμενος στις διεθνείς εξελίξεις και στην αναβάθμιση του ρόλου της χώρας, επισήμανε τον κίνδυνο στις ερχόμενες ευρωεκλογές “να γυρίσει το ρολόι της Ιστορίας πολλές δεκαετίες πίσω”.

Τόνισε δε την ανάγκη να επικρατήσει το αναγκαίο πολιτικό πρόταγμα για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο. “Στη βάση μιας ολοκληρωμένης και μακρόπνοης αναπτυξιακής στρατηγικής, που θα επαναθεμελιώνει τα εργασιακά δικαιώματα και θα εμπνέει τα σχέδια ζωής των νέων.

Σε αυτό το πλαίσιο επανέλαβε το κάλεσμα για τη διαμόρφωση ενός ενιαίου μετώπου απέναντι στις πολιτικές αέναης λιτότητας και τις εθνικιστικές φωνές, “που δυστυχώς κερδίζουν έδαφος και στην ευρωπαϊκή ήπειρο”.

Παράδειγμα ειρήνης και σταθερότητας

"Κόντρα στο οπισθοδρομικό ρεύμα της εποχής" η συμφωνία των Πρεσπών

Επιπλέον ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε την “ιστορική” συμφωνία των Πρεσπών, που έγινε “κόντρα στο οπισθοδρομικό ρεύμα της εποχής”. Μιλώντας για ένα ζήτημα που αδρανούσε εδώ και 35 χρόνια, τόνισε πως με τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ η Ελλάδα δίνει άλλη μια φορά το παράδειγμα “ως μια δύναμη ειρήνης, συνεργασίας, συνεννόησης και σταθερότητας”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL