Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
12.5°C17.6°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.6°C14.5°C
2 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
1 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.8°C16.9°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C11.9°C
0 BF 81%
"Να δηλώνουμε πίστη στη δημοκρατία προς τον ΣΥΡΙΖΑ; Δεν το δέχομαι"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Να δηλώνουμε πίστη στη δημοκρατία προς τον ΣΥΡΙΖΑ; Δεν το δέχομαι"

Λίγες ώρες αφότου ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε καλέσει τον “κάθε Έλληνα να διαμαρτυρηθεί για τη συμφωνία των Πρεσπών κρατώντας τα σχολεία ανοιχτά και σεβόμενος πάντα τους δημοκρατικούς θεσμούς της πατρίδας μας», ο Άδωνις Γεωργιάδης φώναζε από τη διαδικτυακή εκπομπή του “πως για πρώτη φορα στην ιστορία της μεταπολιτεύσεως ένα μαθητικό κίνημα δεν ελέγχεται από την Αριστερά. Είναι δυνατόν να υπάρχει νεολαιίστικο κίνημα που δεν καθοδηγείται από την Αριστερά στην Ελλάδα; Τελικώς είναι δυνατόν! Και να δηλώνουμε πίστη στη δημοκρατία προς τον ΣΥΡΙΖΑ, για να μας πει καλή κουβέντα ο ΣΥΡΙΖΑ; Δεν το δέχομαι, τελεία και παύλα!” τόνισε με έμφαση.

Διφορούμενη στάση

Νωρίτερα από την Πάτρα ο Κυρ. Μητσοτάκης, αφού επεσήμανε πως “κλειστά σχολεία σημαίνει κλειστά μυαλά”, πρόσθεσε σε μικροκομματικούς τόνους πως “άλλοι έχτισαν πολιτικές καριέρες πάνω στις καταλήψεις” προκαλώντας την αντίδραση του Μαξίμου.

“Πράγματι. Άλλοι μπήκαν στη πολιτική δράση μέσα από κοινωνικούς αγώνες, άλλοι ως κληρονόμοι με τη στήριξη του μπαμπά και της αδελφής τους και άλλοι έχτισαν καριέρες ψαρεύοντας στα θολά νερά του εθνικισμού και της πατριδοκαπηλίας. Μας κρίνει όλους ο λαός”... απάντησε το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

Παράλληλα, κλείνοντας το μάτι προς το εθνικιστικό ακροατήριο που αντιτίθεται στη συμφωνία των Πρεσπών, ο πρόεδρος της Ν.Δ. έσπευσε να σημειώσει πως “καταλαβαίνω απόλυτα την αγανάκτηση όλων όσοι σήμερα επιλέγουν να βρεθούν απέναντι στην κακή συμφωνία των Πρεσπών, την οποία υπέγραψαν ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος”. Πρόσθεσε ωστόσο πως “η Νέα Δημοκρατία ήταν, είναι και θα είναι πάντα απέναντι σε κάθε μορφής κατάληψη”.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στον απόηχο των μηνυμάτων στελεχών με “καραμανλικές” αναφορές,  δήλωσε πως “δεν θα ήθελα σε καμία περίπτωση ο υγιής πατριωτισμός να γίνει προσάναμμα ενός στείρου και ακραίου εθνικισμού στα χέρια κάποιων επιτήδειων”. Κατέληξε δε πως “θα πρέπει όλοι μαζί να βρεθούμε απέναντι σε αυτούς οι οποίοι επιδιώκουν να ριζοσπαστικοποιήσουν τη νέα γενιά εξυπηρετώντας έτσι τις αλλότριες δικές τους κομματικές επιδιώξεις”.

Στην προχθεσινή γραμμή Γεωργιάδη

Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι η χθεσινή τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει κοινά χαρακτηριστικά με το πλαίσιο που “όρισε” ο Άδωνις Γεωργιάδης μία ημέρα πριν μέσω Τwitter. Υπενθυμίζεται πως ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. είχε πλέξει -με ανάρτησή του- το εγκώμιο των μαθητών του Λυκείου Γαβαλούς για την απόφασή τους να συμμετάσχουν κανονικά στα μαθήματα και αμέσως μετά τη λήξη του ωραρίου να διαδηλώσουν στην είσοδο του σχολείου κατά της συμφωνίας των Πρεσπών.

Υπερηφάνεια για τις κινητοποιήσεις

Ο Άδωνις Γεωργιάδης, πριν από το χθεσινοβραδινό του διαδικτυακό ξέσπασμα, είχε διατρανώσει σε ραδιοφωνικές του δηλώσεις (Πρακτορείο 104,9 FM) την “υπερηφάνειά” του για “τους μαθητές με την ελληνική σημαία, την οποία σηκώνουν με υπερηφάνεια και τραγουδούν τον εθνικό ύμνο”.

Επιπλέον ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. απέφυγε να σχολιάσει το νεοφασιστικό σύνθημα «Η δημοκρατία ξεπούλησε τη Μακεδονία», καθώς ισχυρίστηκε ότι «όταν προ πέντε ετών οι μαθητικές καταλήψεις είχαν το σύνθημα 'Κάτω η χούντα Σαμαρά - Βενιζέλου', δεν είδα την ίδια ευαισθησία"...

Φορτσάκης για την ταυτότητα...

Σε ασκήσεις πολιτικής ακροβασίας προέβη ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών της Ν.Δ. Θεόδωρος Φορτσάκης, που ισχυρίστηκε (Παραπολιτικά FM) πως “τα παιδιά, ακόμα κι αν έχουν δίκιο, ακόμα κι αν αγανακτούν βάσιμα, θα πρέπει αυτή την οργή την όποια έχουν και αυτή τη διαμαρτυρία που θέλουν να εκδηλώσουν να την εκδηλώνουν με άλλον τρόπο κι όχι με κατάληψη, γι’ αυτό θα παροτρύνω να μην συνεχίζουν αυτές τις καταλήψεις».

Πρόσθεσε δε με αφορμή τη συμφωνία των Πρεσπών πως «τα παιδιά έχουν ανάγκη να ανήκουν σε μια κοινωνία η οποία έχει ταυτότητα και η ταυτότητα αυτή συντίθεται από στοιχεία τα οποία περιλαμβάνουν πολλά δεδομένα, τα οποία είναι η γλώσσα, η θρησκεία, η ιστορία μας, οι αξίες μας, οι παραδόσεις μας. Έχουμε ένα σύνολο δεδομένων τα οποία έχουν υποστεί, τα τελευταία τέσσερα χρόνια κυρίως, μεγάλο ευτελισμό και μεγάλη επίθεση»....

Αιχμές Κακλαμάνη προς ακροδεξιούς της Ν.Δ.

Με γνώμονα τις “καραμανλικές” αξίες επέλεξε ωστόσο ο αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης να “απαντήσει” προς τις γαλάζιες ακροδεξιές φωνές. Το ιστορικό στέλεχος της Ν.Δ. σημείωσε με νόημα πως “η θέση της Ν.Δ. είναι η ιδρυτική διακήρυξη που φέρει την υπογραφή Κωνσταντίνος Καραμανλής και καταδικάζει τα άκρα”.

Υπογράμμισε δε πως “με ανησυχεί μήπως η μόδα του εθνικισμού της Ευρώπης έρθει και στην Ελλάδα», αν και δήλωσε πως δεν υπάρχει "ανάπτυξη του εθνικισμού στη χώρα μας. Θα το δείτε όταν ανοίξουν οι κάλπες”...

Ο βουλευτής της Ν.Δ. πρόσθεσε πως «η Ν.Δ. ποτέ δεν στήριζε καταλήψεις. Οι μαθητές έχουν δικαίωμα να εκφράζουν τις θέσεις τους, αλλά θέλουμε να το κάνουν ειρηνικά, γι' αυτό κάνουμε έκκληση να γυρίσουν στα μαθήματά τους. Δεν χαρίζω τη νεολαία στη Χρυσή Αυγή”.

Γ. Κεφαλογιάννης κατά καταλήψεων

Σε παρόμοιο μήκος κύματος ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Γιάννης Κεφαλογιάννης επεσήμανε (Αlpha 989) ότι “εμείς είμαστε και ήμασταν σταθερά εναντίον των καταλήψεων και ειδικά στα σχολεία, γιατί εμείς θέλουμε ανοιχτά και όχι κλειστά σχολεία”, ενώ επεσήμανε πως “υπάρχουν διάφοροι τρόποι κάποιος να διαμαρτυρηθεί και σε καμία περίπτωση δεν συμφωνούμε να υπάρχουν κλειστά σχολεία. Κανένα στέλεχός μας στις δηλώσεις του δεν λέει ότι είναι υπέρ του κλεισίματος των σχολείων...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL