Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
13.6°C18.5°C
1 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
12.6°C16.7°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.4°C
2 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
9.9°C14.6°C
0 BF 87%
Ο προϋπολογισμός πέρασε ήδη από το Eurogroup της Δευτέρας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο προϋπολογισμός πέρασε ήδη από το Eurogroup της Δευτέρας

Mε συνοπτικές διαδικασίες αναμένεται να επικυρωθεί από το Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας, το προσχέδιο του ελληνικού προϋπολογισμού για το 2019 στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, δίνοντας και την τελική έγκριση για την κατάργηση του μέτρου της περικοπής των συντάξεων.

Σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο την Ευρωζώνης που ενημέρωσε χθες τον Τύπο στις Βρυξέλλες, η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις χώρες των οποίων τα προσχέδια έχουν κριθεί από την Επιτροπή “συμβατά” με τους κανόνες της Ευρωζώνης και επομένως οι υπουργοί Οικονομικών θα συζητήσουν μόνο την πρώτη έκθεση “ενισχυμένης εποπτείας” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και αυτήν όχι διεξοδικά. Όπως σημείωσε η ίδια πηγή, μεγαλύτερη σημασία για το Eurogroup θα έχει η επόμενη έκθεση της Επιτροπής στις αρχές του χρόνου, στη βάση της οποίας θα αποφασιστεί η επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFAs και SMPs) εάν κριθεί ότι η Ελλάδα έχει διατηρήσει τη “μεταρρυθμιστική της διάθεση”.

Έμφαση στην εμβάθυνση

Το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης της Δευτέρας αναμένεται να αφιερωθεί στις προτάσεις για την εμβάθυνση της Ευρωζώνης με τη συμμετοχή και των 27 υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε., καθώς πρόκειται για το τελευταίο Eurogroup πριν από τη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου, όπου θα ληφθούν αποφάσεις.

Όπως ανέφερε ο αξιωματούχος, οι αλλαγές που αναμένεται να συμφωνηθούν “μπορεί να μην είναι αυτό που θα ήθελαν κάποιοι ένα χρόνο πριν, αλλά θα ξεπεράσουν τις προσδοκίες των πιο απαισιόδοξων”. Συγκεκριμένα, οι υπουργοί Οικονομικών αναμένεται να συμφωνήσουν στην αναβάθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και στο ζήτημα της χρηματοδότησης του Ταμείου Εξυγίανσης Τραπεζών. Ωστόσο, σε ό,τι αφορά την Ευρωπαϊκή Εγγύηση Καταθέσεων, ο αξιωματούχος σχολίασε ότι στόχος είναι να παραμείνει στην επικαιρότητα το επόμενο εξάμηνο, αλλά δεν αναμένεται να συμφωνηθεί κάποιος οδικός χάρτης, όπως είχε προταθεί.

Επίσης, η ίδια πηγή σημείωσε ότι προβλήματα υπάρχουν και στη συζήτηση για τους μηχανισμούς εξασφάλισης της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους των κρατών - μελών καθώς υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, ενώ και στο ζήτημα ενός ξεχωριστού προϋπολογισμού για την Ευρωζώνη δεν αναμένεται να σημειωθεί σημαντική πρόοδος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL