Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.3°C
4 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.0°C18.8°C
3 BF 58%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.6°C17.0°C
4 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.2°C18.8°C
6 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.9°C20.2°C
2 BF 59%
"Ναι μεν, αλλά" και ασκήσεις... ισορροπίας από ΚΙΝ.ΑΛΛ. - Ποτάμι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Ναι μεν, αλλά" και ασκήσεις... ισορροπίας από ΚΙΝ.ΑΛΛ. - Ποτάμι

Αμήχανη και άτολμη είναι η αντίδραση του Κινήματος Αλλαγής απέναντι στο κύμα καταλήψεων που διεξάγεται με προφανή ακροδεξιό πρόσημο και πασιφανή προσπάθεια ακροδεξιών δυνάμεων να τις “αγκαλιάσουν” αλλά και να τις “πυροδοτήσουν” με αφορμή τη συμφωνία των Πρεσπών.

Από την πλευρά του, το Ποτάμι κράτησε μια σαφώς προβληματική θέση εξισώνοντας “κόκκινες και μαύρες” καταλήψεις, κρατώντας ίσες αποστάσεις απέναντι σε κινητοποιήσεις με πολιτικά συνθήματα κατά των τραπεζών ή και κατά της Ε.Ε. και τις τωρινές καταλήψεις με συνθήματα περί “Δημοκρατίας που πούλησε τη Μακεδονία”. “Μιλάμε για μια πολιτική καθοδήγηση της Ακροδεξιάς αυτή τη στιγμή, όπως παλιότερα μιλάγαμε για μια πολιτική καθοδήγηση των αριστεριστών. Αυτό πρέπει να τελειώσει” είπε.

Μπροστά σε αυτή τη ζοφερή κατάσταση, από τις ανακοινώσεις του ΚΙΝ.ΑΛΛ. απουσιάζει οποιαδήποτε αναφορά στην Ακροδεξιά και στα φασιστικά στοιχεία που έως τώρα δίνουν τον τόνο στις μαθητικές καταλήψεις. “Τα σχολεία είναι για εμάς ένας χώρος εκπαίδευσης και όχι ένας χώρος μισαλλοδοξίας. Οι μαθητές πρέπει να μείνουν μακριά από έναν διχασμό που δεν είναι δικός τους και δεν τους αξίζει" δήλωσε χθες ο Π. Χρηστίδης. Αλλά και το Τμήμα Παιδείας του φορέα δήλωσε ότι “το σχολείο δεν μπορεί να γίνεται χώρος αντιπαράθεσης και μισαλλοδοξίας για κανένα θέμα”.

Δεδομένου ότι ως κόμμα προφανώς καταδικάζει τη Χρυσή Αυγή και τις ακροδεξιές πρακτικές, εν προκειμένω η δυσκολία του ΚΙΝ.ΑΛΛ. έγκειται ενδεχομένως στη στάση του απέναντι στη συμφωνία των Πρεσπών. Άλλωστε, η Χαριλάου Τρικούπη “πόνταρε” εξαρχής σε μια εξαιρετικά επιθετική ρητορική κατά της κυβέρνησης για την επίλυση του “Μακεδονικού”, με προφανές μικροπολιτικό κριτήριο, ενώ δεν είχε “γραμμή” κατά της συμμετοχής στα συλλαλητήρια. H δυστοκία του ΚΙΝ.ΑΛΛ. να μιλήσει “έξω απ’ τα δόντια” αποτυπώνεται και στην κατηγορία που απευθύνεται προς την κυβέρνηση σε ανακοίνωση που αποδίδεται σε “μαθητές του κινήματος”: “Δεν εκχωρούμε το δικαίωμά μας στη διαφωνία σε καμία κυβέρνηση που βαφτίζει όποιον έχει διαφορετική γνώμη ‘ακραίο’. Δεν εκχωρούμε την έννοια της πατρίδας μας, της αγάπης για τον τόπο μας σε κανένα ρατσιστή, μισαλλόδοξο, νεοναζί της Χρυσής Αυγής”.

Καθαρή στάση Θεοχαρόπουλου - Δανέλλη

Τα προσχήματα για τα δύο κόμματα του κεντροαριστερού χώρου διέσωσαν από προχθές ο Θ. Θεοχαρόπουλος εκ μέρους του ΚΙΝ.ΑΛΛ. και ο Σπ. Δανέλλης εκ μέρους του Ποταμιού. Οι δύο κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι εμφανίστηκαν πολύ πιο προωθημένοι ή και σε διαφορετική γραμμή από τις επίσημες κομματικές ανακοινώσεις, λέγοντας τα πράγματα με το όνομά τους.

“Να μείνουν μακριά οι ακροδεξιοί, οι νοσταλγοί αυτών των φασιστικών καθεστώτων, από τους μαθητές, από τα σχολεία. Τα συνθήματα τύπου ‘η δημοκρατία πούλησε τη Μακεδονία’ είναι επικίνδυνα. Ισχύει το αντίθετο. Οι όμοιοι της Χρυσής Αυγής πούλησαν τη δημοκρατία” είπε στη Βουλή ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. Θ. Θεοχαρόπουλος. “Φοβάμαι πως ο μιθριδατισμός της κοινωνίας αλλά και του συνταγματικού τόξου είναι επικίνδυνος για τη Δημοκρατία” τόνισε ο Σπ. Δανέλλης, υπογραμμίζοντας ότι “οφείλουμε να βάλουμε ένα τέλος στην ασυδοσία της Χρυσής Αυγής”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL