Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
12.5°C18.1°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.2°C15.5°C
1 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.4°C
1 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.8°C13.2°C
2 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
9.9°C11.9°C
0 BF 71%
Ακροδεξιά μειοψηφία στην πορεία της Θεσσαλονίκης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ακροδεξιά μειοψηφία στην πορεία της Θεσσαλονίκης

Θεσσαλονίκη: Οι ακροδεξιοί, όπως εξάλλου αναμένονταν, έδωσαν χθες τον τόνο στη μαθητική πορεία και στις καταλήψεις σχολείων με πρόσχημα τη Μακεδονία. Η συμμετοχή δεν ήταν μεγάλη και ήταν δυσανάλογη με τον αριθμό των σχολείων που έμειναν κλειστά και υπό «κατάληψη», στην πλειονότητά τους από μικρές ομάδες μαθητών. Στην πορεία συμμετείχαν και ενήλικες, που συνόδευαν τα «παιδιά» και δήλωναν «καθηγητές», αλλά αρνούνταν να πουν τα ονόματά τους, όπως και κάποιοι ρασοφόροι, ενώ δεν έλειψαν και εντάσεις από φασιστοειδή με κουκούλες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, χθες υπό «κατάληψη» ήταν περίπου το 35% των Γυμνασίων και Λυκείων. Στην πορεία πάντως, που έγινε ύστερα από δύο διαδικτυακά καλέσματα για συγκεντρώσεις στον Λευκό Πύργο και στο άγαλμα Βενιζέλου από ακραίους κύκλους, δεν συμμετείχαν πάνω από 1.500 άτομα και δεν ήταν όλα τους μαθητές και μαθήτριες...

Σε χρυσαυγίτικους ρυθμούς

Τα συνθήματα που φώναζαν οι μαθητές ήταν τα ίδια με εκείνα που φώναζαν στις συγκεντρώσεις τους για τη Μακεδονία τα διάφορα φασιστοειδή τους προηγούμενους μήνες. Συνθήματα ρατσιστικά και υβριστικά για γειτονικούς λαούς, για τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, για τους «αλήτες προδότες» πολιτικούς. «Μακεδονία γη ελληνική», «Δεν θα γίνεις Έλληνας ποτέ, Σκοπιανέ, Σκοπιανέ», ενώ ακούστηκαν και τα γνωστά χρυσαυγίτικα «Αντεπίθεση, εθνική αντίσταση», «Ή ταν ή επί τας», «Γερά στα χνάρια του Μελά». Ο ρυθμός ήταν «οπαδικός», το βήμα ανά διαστήματα στρατιωτικό (!). Όπως σε κάθε συγκέντρωση για τη Μακεδονία έτσι και σ' αυτήν δεν έλειψε και το φολκλόρ στοιχείο. Ένας μαθητής, κατά πληροφορίες από το Ωραιόκαστρο, εμφανίστηκε έφιππος στο άλογό του, έχοντας τυλίξει πάνω του μια ελληνική σημαία και πήγαινε πάνω - κάτω στην παραλιακή οδό της Θεσσαλονίκης.

Επιθέσεις στο ΥΜΑ-Θ και σε κατάληψη αντεξουσιαστών

Με δεδομένο ότι από την αρχή τον τόνο έδωσαν ακροδεξιά και φασιστοειδή στοιχεία, όταν η πορεία έφτασε έξω από το ΥΜΑ-Θ, μια ομάδα νεαρών μαυροφορεμένων κουκουλοφόρων, που έφερε και οπαδικά διακριτικά, άρχισε να πετά φωτοβολίδες και πέτρες στην αυλή του κτηρίου. Στη συνέχεια, η ίδια ομάδα κινήθηκε προς κοντινό κτήριο όπου λειτουργεί κατάληψη από άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου και άρχισε να ρίχνει πέτρες, ενώ προσπάθησε να επιτεθεί και άλλα αντιεξουσιαστικά στέκια. Η αστυνομία έκανε περιορισμένη χρήση χημικών και κροτίδων κρότου - λάμψης για να απομακρύνει τα φασιστοειδή, ενώ ακολούθησε για αρκετή ώρα πετροπόλεμος μεταξύ ανδρών των ΜΑΤ και των κουκουλοφόρων «νεομακεδονομάχων». Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι μια ομάδα περίπου δέκα κουκουλοφόρων, μετά τη λήξη της πορείας, επιχείρησε να σταματήσει λεωφορείο του ΟΑΣΘ της γραμμής Ωραιοκάστρου για να επιβιβαστούν και όταν ο οδηγός αρνήθηκε να ανοίξει τις πόρτες, δύο άτομα έσπασαν το παρμπρίζ του λεωφορείου.

"Χρυσαυγίτες πίσω από τις καταλήψεις"

«Έχουμε από τα σχολεία μηνύματα ότι οι χρυσαυγίτες παροτρύνουν τα παιδιά να κάνουν καταλήψεις» δήλωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, προσθέτοντας ότι «δεν είναι δυνατόν να μπαίνει στα σχολεία ένα κόμμα το οποίο έχει ναζιστικές αντιλήψεις και να δηλητηριάζει τα παιδιά με ναζιστικές ιδεολογίες χρησιμοποιώντας κάθε είδους ψέματα για να τα παρασύρει». Πρότεινε, επίσης, να φυλάσσονται τα σχολεία από την αστυνομία, ώστε να μη δρουν μέσα σε αυτά εξωσχολικοί. «Οι συγκεκριμένες καταλήψεις υποκινούνται από φασίστες» δήλωσε ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Θεσσαλονίκης Ορέστης Θεοδωρίδης, μιλώντας στο ράδιο Alpha Θεσσαλονίκης, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει το κύμα των εθνικιστικών καταλήψεων. «Τα άτομα αυτά σπέρνουν το μίσος και την έχθρα ανάμεσα στους λαούς τη στιγμή που οι μαθητές έχουν άλλα χιλιάδες προβλήματα για να κινητοποιηθούν» τόνισε, ενώ αναφορικά με τα εθνικιστικού περιεχομένου sms που έφταναν στα κινητά των μαθητών και μαθητριών είπε ότι «δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι έχουμε εντοπίσει την πηγή τους» και ότι «συνήθως είναι εξωσχολικοί και έχει παρατηρηθεί ότι είτε είναι χρυσαυγίτες είτε από ομάδες τέτοιου είδους που παρακινούν τέτοια συνθήματα».

«Στο δικό μου σχολείο, χωρίς να πάρουν την έγκριση του 15μελούς, μπήκαν το βράδυ, έφτιαξαν δικά τους πανό που δεν εξέφραζαν τους υπόλοιπους μαθητές και γι' αυτό τα αλλάξαμε τα πανό την επόμενη κιόλας μέρα» πρόσθεσε. «Εμείς καλούμε σε κινητοποιήσεις για αύριο (σ.σ.: σήμερα) στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, όπου τα σχολεία της Θεσσαλονίκης θα πάνε να διεκδικήσουν να μην κατατεθεί το 'νέο λύκειο'» κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL