Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
Βορίδης - Γεωργιάδης: "Εθνομηδενιστής ο ΣΥΡΙΖΑ"...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βορίδης - Γεωργιάδης: "Εθνομηδενιστής ο ΣΥΡΙΖΑ"...

«Εμείς εκπροσωπούμε τη σύγχρονη αντίληψη για το τι είναι πατριωτισμός. Το ρεύμα της σκέψης που δυστυχώς έχει γίνει κυρίαρχο στη Ν.Δ. αντανακλά τις αντιλήψεις που αιματοκύλισαν την ήπειρό μας δύο φορές» υπογράμμισε ο Γιώργος Κατρούγκαλος σχολιάζοντας τους ισχυρισμούς των Μάκη Βορίδη και Άδωνι Γεωργιάδη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι «εθνομηδενιστής» με αφορμή την πρόταση για το ουδετερόθρησκο κράτος. Στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Συνταγματικής Αναθεώρησης, οι Μ. Βορίδης και Άδ. Γεωργιάδης επιτέθηκαν σε υψηλούς τόνους στον ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας ουσιαστικά λόγο για έναν σχεδιασμό... αποχριστιανισμού του ελληνισμού.

«Αυτό κάνει η νέα Αριστερά. Επειδή ηττήθηκε στην ουσία η σοβιετική ιδέα, ο κλασικός μαρξισμός - λενινισμός, έρχεται πλέον να χτυπήσει την έννοια της ταυτότητας» υποστήριξε ο Μ. Βορίδης, συμπληρώνοντας ότι «αυτό είναι ο εθνομηδενισμός. Αυτό είναι η επίθεση στις ρίζες». Σε αντίθεση με την τοποθέτηση αρκετών βουλευτών της Ν.Δ., καθώς και του ΚΙΝ.ΑΛΛ. ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι λίγο - πολύ προεκλογικό πυροτέχνημα για προσέλκυση αριστερών ψηφοφόρων, ο Μ. Βορίδης εκτίμησε ότι οι αλλαγές που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχουν ουσιαστικές συνέπειες καταφεύγοντας στη γνώριμη επιχειρηματολογία της... κατάργησης των Χριστουγέννων.

«Από αύριο το πρωί, αν περάσει αυτή η αντίληψη, τότε δεν μπορούν να διδάσκονται Θρησκευτικά στα σχολεία. Δεν μπορεί να υπάρχει θρησκευτικός όρκος. Ο γάμος πρέπει να γίνεται με πολιτικό χαρακτήρα και δεν θα είναι ισότιμος ο θρησκευτικός» υποστήριξε χαρακτηριστικά ο Μ. Βορίδης, συμπληρώνοντας ότι «ο Εσταυρωμένος δεν μπορεί να βρίσκεται στο δικαστήριο, το κρατικό νοσοκομείο, στην αίθουσα του σχολείου. Ο εορτασμός της θρησκευτικής εορτής σε δημόσιο χώρο, εάν γίνεται, δεν θα είναι λόγω πίστεως, αλλά στη βάση ενός εθίμου».

"Δεν χωρίζεται ο λαός από κράτος - Εκκλησία"

«Ακούω συχνά κάποιους και δικούς μας συναδέλφους που λένε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι Αριστερά. Λάθος. Μια χαρά Αριστερά είναι» παρατήρησε ο Άδ. Γεωργιάδης, ισχυριζόμενος ότι «αυτή είναι η Αριστερά που θέλει να επιβάλει αυτή την εθνομηδενιστική ατζέντα». Ο Άδ. Γεωργιάδης παραδέχτηκε ότι μπήκε στην Επιτροπή Συνταγματικής Αναθεώρησης για να αντιμετωπίσει ιδεολογικά τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ υποστήριξε ότι «εδώ εμείς, ως κατά συντριπτική πλειοψηφία χριστιανοί ορθόδοξοι, είμαστε φορείς της ορθόδοξης ταυτότητας και όχι της προτεσταντικής. Εδώ δεν χωρίζεται ο λαός από το κράτος και από την Εκκλησία. Είναι ένα πράγμα».

Το ΕΑΜ, ο καλύτερος "γάμος" πατριωτισμού - κοινωνικών αγώνων

Ο Γ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι «και ταυτότητα δεχόμαστε για τον λαό μας, και πατριωτική δύναμη είμαστε», θυμίζοντας ότι «δεν υπήρξε στην Ελλάδα οργάνωση που να εκπροσώπησε με πιο αποτελεσματικό τρόπο τον «γάμο» πατριωτισμού και κοινωνικών αγώνων από το ΕΑΜ. Ο Γ. Κατρούγκαλος παρατήρησε ότι «οι εθνικιστές πιστεύουν ότι η ταυτότητα καθορίζεται από το αίμα, το χώμα και τους νεκρούς. Εμείς πιστεύουμε ότι η ταυτότητα χαρακτηρίζεται από την κοινότητα των αξιών», φέρνοντας το παράδειγμα του Γιάννη Αντετοκούνμπο, που «είναι Έλληνας γιατί το πιστεύει ο ίδιος, γιατί μοιράζεται τις αξίες μας».

Επαναφέρουν το «Ελλάς Ελλήνων χριστιανών»

«Ο κ. Βορίδης έκανε εδώ ένα κήρυγμα όλης της πολιτικής που ακολουθείται από την Ακροδεξιά της Ευρώπης» υπογράμμισε η Τασία Χριστοδουλοπούλου, ενώ η Σία Αναγνωστοπούλου έκανε αναφορά στην «ιδεοληπτική αντίληψη για την «επικρατούσα θρησκεία», θυμίζοντας ότι εκεί συναντώνται «μερικές από τις πιο σκοτεινές στιγμές της ελληνικής νεωτερικότητας: εθνικοφροσύνη, ξερονήσια, Μακρονήσια, φυλακίσεις και όλα αυτά. Το περίφημο 'Ελλάς Ελλήνων χριστιανών'».

Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής αναφέρθηκε στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και αναρωτήθηκε: «Και το ΠΑΣΟΚ το επιχείρησε. Τι ήταν; Ήταν εθνομηδενιστικό το ΠΑΣΟΚ, όταν το πρότεινε; Το ίδιο και άλλες προσωπικότητες και από τον συντηρητικό χώρο». Ο Θοδωρής Δρίτσας αναφέρθηκε στη στάση της Ν.Δ. παρατηρώντας ότι «εισβάλλει ξαφνικά 'λαορθόδοξη φάλαγγα' με τον κ. Βορίδη και τον κ. Γεωργιάδη, οι οποίοι φέρνουν το 'Ελλάς Ελλήνων χριστιανών'. Αν είναι αυτό ακροδεξιό ή δεν είναι, ας το κρίνει το βίωμα του ελληνικού λαού».

«Κάλυψε» τον Βορίδη ο Κ. Τασούλας

Ο γενικός εισηγητής της Ν.Δ. Κώστας Τασούλας υπερασπίστηκε τον Μ. Βορίδη κατηγορώντας τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι «όταν κάνει μια ενδιαφέρουσα ανάλυση για τις ταυτότητες, θα μπορούσατε να του πείτε κάτι ιδεολογικό και όχι ότι είναι ακροδεξιός, για να ξεμπερδεύουμε. Είναι η αντίδραση του καλομαθημένου παιδιού που κυριαρχεί ιδεολογικά στην Ελλάδα της Μεταπολιτεύσεως». Ο Κ. Τασούλας ισχυρίστηκε ότι «το άρθρο 3 του συντάγματος δεν έχει καμία ανάγκη αλλαγής, γιατί είμαστε σε καθεστώς θρησκευτικής ουδετερότητος», ενώ σε παρόμοιες κατευθύνσεις κινήθηκαν και οι τοποθετήσεις των υπόλοιπων βουλευτών της Ν.Δ.

Ευ. Βενιζέλος: Πολιτική συναλλαγή η συμφωνία κυβέρνησης - Εκκλησίας

Από τη μεριά του, το ΚΙΝ.ΑΛΛ. επικεντρώθηκε στην αντιπολιτευτική του κριτική προς τον ΣΥΡΙΖΑ, αν και αναγνώρισε ότι το άρθρο 3 με την σημερινή του διατύπωση αναγνωρίζει προνόμια στην Ορθόδοξη Εκκλησία, όπως συνέβη με την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ για τα Θρησκευτικά. Ο Ευ. Βενιζέλος επέκρινε έντονα το πλαίσιο συμφωνίας της κυβέρνησης με την Εκκλησία υποστηρίζοντας ότι «είναι μια πολιτική συναλλαγή, ήταν ένα αντάλλαγμα προκειμένου να μην υπάρξουν αντιρρήσεις και αντιδράσεις της Εκκλησίας για τη συζητούμενη πιθανή τροποποίηση του άρθρου 3».

ΑΝ.ΕΛΛ.: Ό,τι πει η Εκκλησία

«Εμείς τασσόμεθα υπέρ των θέσεων της ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, όπως αυτές θα διαμορφωθούν» σημείωσε ο εισηγητής των ΑΝ.ΕΛΛ. Κώστας Κατσίκης.

"Όχι" από την Ένωση Κεντρώων

«Για εμάς οι προτεινόμενες τροποποιήσεις πρέπει να απορριφθούν στο σύνολό τους και το άρθρο 3 να παραμείνει ως έχει» υποστήριξε ο εισηγητής της Ένωσης Κεντρώων Μάριος Γεωργιάδης.

Θεοχάρης: Επανεξέταση του άρθρου 3

Από την πλευρά του, ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης σημείωσε ότι «δεν θα πρέπει να φοβηθούμε να επανεξετάσουμε το άρθρο 3».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL