Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.7°C23.6°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.3°C
4 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.0°C
6 BF 88%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C21.8°C
4 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.2°C19.1°C
0 BF 59%
Πρώτο βήμα διαλόγου με στόχο συγκλίσεις πριν και μετά τις ευρωεκλογές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πρώτο βήμα διαλόγου με στόχο συγκλίσεις πριν και μετά τις ευρωεκλογές

Το πρώτο βήμα προς την επίτευξη περισσότερων και αποτελεσματικότερων συγκλίσεων μεταξύ των πολιτικών ομάδων των Σοσιαλδημοκρατών, των Πρασίνων και της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο επιχείρησαν να κάνουν οι τρεις (γερμανικής καταγωγής) επικεφαλής τους σε εκδήλωση της Προοδευτικής Συμμαχίας την Τρίτη στις Βρυξέλλες. Ο σοσιαλιστής Ούντο Μπούλμαν, η πράσινη Σκα Κέλερ και η αριστερή Γκάμπι Τσίμερ κάθισαν για πρώτη φορά στο ίδιο τράπεζι με στόχο να συμφωνήσουν σε μια στενότερη συνεργασία των “προοδευτικών δυνάμεων” -πριν από και μετά τις Ευρωεκλογές- απέναντι στις προκλήσεις του νεοφιλελευθερισμού και της ακροδεξιάς.

Οι τρεις αρχηγοί επισήμαναν πως η εν λόγω συμμαχία πρέπει να γίνει στη βάση “συγκεκριμένων” κοινών προτάσεων, στις οποίες συμφωνούν ιδεολογικά και οι τρεις ομάδες. Ειδικότερα, αν και ένας κοινός υποψήφιος για την προεδρία της Επιτροπής δεν φαίνεται να είναι ρεαλιστικός στόχος, ωστόσο, μια στενότερη συνεργασία θα μπορούσε να δώσει την ευκαιρία στις προοδευτικές δυνάμεις να επηρεάσουν από κοινού τη λήψη αποφάσεων για τις πολιτικές που θα ακολουθηθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ακόμα και στην επιλογή προσώπων θα μπορούσαν να παίξουν σημαντικό ρόλο, αφού όλα δείχνουν πως ο Μάνφρεντ Βέμπερ ως επιλογή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για “κορυφαίος υποψήφιος” δεν θα “πάει μακριά” , όπως εκτιμούν στις Βρυξέλλες, και επομένως θα υπάρξουν περαιτέρω διεργασίες για την επιλογή του νέου προέδρου.

"Προοδευτική κοινωνία"

“Είμαστε σε λάθος διαδρομή εδώ και καιρό” δήλωσε ο Ο. Μπούλμαν, υπογραμμίζοντας την ανάγκη “αλλαγής” της Ευρώπης προκειμένου αντί για τις “αγορές”, προτεραιότητα να γίνουν οι “ανάγκες των πολιτών”. Ο Γερμανός ευρωβουλευτής και πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών δήλωσε επίσης πως ξεκινάει μια νέα δομή στο πλαίσιο της πολιτικής του ομάδας, με τη δημιουργία μιας “ανεξάρτητης επιτροπής” ακαδημαϊκών και άλλων εμπειρογνωμόνων για τη συνεργασία και την οργάνωση μιας “προοδευτικής κοινωνίας”. “Η μετάβαση από τον καπιταλισμό θα γίνει σωστά μόνο αν ταυτόχρονα μειώσουμε τις ανισότητες και φτάσουμε σε μια κοινωνία που δεν διέπεται από τον αποκλεισμό” σημείωσε, τονίζοντας ότι σε αυτό “δεν μπορεί ο ένας να βρίσκεται απέναντι στον άλλον”, αλλά χρειάζεται μια στρατηγική “αμοιβαίας υποστήριξης”.

Επαφή με τους πολίτες

Από την πλευρά της, η επικεφαλής των Πρασίνων Σκα Κέλερ σημείωσε ότι η Ε.Ε. είναι “προοδευτική” τουλάχιστον σε συμβολικό επίπεδο, καθώς συμβολίζει την “υπέρβαση των συνόρων” και γι’ αυτό “δέχεται επιθέσεις από αντικοινωνικές, ακροδεξιές ομάδες”. Ωστόσο, τόνισε πως η κοινωνική διάσταση λείπει από την Ε.Ε., ενώ και τα σύνορα υπάρχει η τάση να κλείνουν αντί για ανοίγουν.“Νέο καθήκον της Ε.Ε. είναι να υπερασπιστεί τη δημοκρατία και τις ελευθερίες των πολιτών” τόνισε η Σκα Κέλερ, καλώντας τις “προοδευτικές δυνάμεις” που είναι υπέρ της αλλαγής να συμφωνήσουν προς της κατεύθυνση στην οποία πρέπει να στραφεί η Ε.Ε., με “συγκεριμένες προτάσεις”. Επίσης, σημείωσε πως, για να γίνει αυτό, αναγκαίες είναι και οι “πλειοψηφίες” στο ευρωπαϊκό συμβούλιο, καθώς πολλές προοδευτικές προτάσεις της Επιτροπής ή του Κοινοβουλίου “μπλοκάρονται” και μάλιστα κυρίως από τη “Γερμανία”. “Χρειαζόμαστε ένα προοδευτικό συμβούλιο” είπε και πρότεινε να ξεκινήσουν “εκστρατείες επαφής με την κοινή γνώμη”.

Υπεράσπιση ιδεών

Τέλος, η επικεφαλής της ευρωοομάδας της Αριστεράς Γκάμπι Τσίμερ εξέφρασε την άποψη ότι η σημερινή Ε.Ε. έχει “ελάχιστη σχέση” με την απαρχή της και ότι προτεραιότητα έχει γίνει το πώς θα αποτελέσει “παγκόσμιο παράγοντα”. “Οι κατευθυντήριες γραμμές είναι η ισχύς, η δύναμη και όχι η παγκόσμια ειρήνη, η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και η δικαιοσύνη” είπε και προειδοποίησε ότι στις επόμενες εκλογές τα πράγματα μπορεί να χειροτερεύσουν. “Δεν θα έχουμε να κάνουμε μόνο με τον Ορμπάν. Υπάρχουν ισχυρές τάσεις μέσα στα συντηρητικά κόμματα που διέπονται από ακροδεξιές πεποιθήσεις” υπογράμμισε και αναφέρθηκε στην αυστριακή κυβέρνηση, η οποία “θέλει να αλλάξει την Ε.Ε. και να υπερασπιστεί μια πιο χριστιανική Ευρώπη”. Μπροστά στον “κίνδυνο που ελλοχεύει”, η Γκ. Τσίμερ κάλεσε τις προοδευτικές δυνάμεις να “συνενωθούν” για την “υπεράσπιση” συγκεκριμένων ιδεών, όπως το ελάχιστο μηνιαίο εισόδημα, τα επιδόματα ανεργίας, ένα διασυνοριακό ταμείο απεργίας, τη διασφάλιση ότι οι εθνικές οικονομίες δεν θα επιτίθενται η μία στην άλλη.

"Να δούμε τι μας ενώνει"

“Ας δούμε ποια θέματα μας ενώνουν, τι είναι εφικτό να κάνουμε. Αυτός είναι ο πυρήνας της συζήτησης προκειμένου να δούμε αν είμαστε σε θέση να καταλήξουμε σε ένα κοινό μανιφέστο ενόψει των εκλογών” κατέληξε η πρόεδρος της ευρωομάδας της Αριστεράς.

Εκτός από τους τρεις αρχηγούς, στην εκδήλωση συμμετείχαν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Δουζίνας, η επικεφαλής του πολωνικού κόμματος RAZEM Ανιέσκα Τζιμιάνοβιτς-Μπακ, η εκπρόσωπος του γαλλικού κόμματος Generation.s Σαρά Σολί και η βουλευτής του βέλγικου κόμματος Ecolo Εβελίν Χούτεμπρεκ. Το "παρών" έδωσαν, μεταξύ άλλων, και η Λούκα Κατσέλη, επικεφαλής της ανεξάρτητης επιτροπής της Έκθεσης για τη Βιωσιμότητα και την Ισότητα, καθώς και η Μάιτε Μόλα, συνεπικεφαλής του κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

ΕΝΑΡΚΤΗΡΙΑ ΟΜΙΛΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ Δ. ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗ

Να χτίσουμε κανάλια επικοινωνίας για να αντιμετωπίσουμε τον νεοφασισμό

"Συγκλίσεις και συντονισμός αντί του μη ρεαλιστικού σεναρίου για κοινό υποψήφιο Αριστεράς, Πρασίνων και Σοσιαλιστών για την Κομισιόν"

Την εναρκτήρια ομιλία στη εκδήλωση της «Προοδευτικής Συμμαχίας» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πραγματοποίησε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, απευθύνοντας και ο ίδιος κάλεσμα στις προοδευτικές και δημοκρατικές δυνάμεις να χτίσουν «κανάλια επικοινωνίας για να αντιμετωπίσουμε τον νεοφασισμό και τον νεοναζισμό σε όλη την Ευρώπη», καθώς και «να δημιουργήσουμε μια ισχυρή προοδευτική συμμαχία που θα παίξει καθοριστικό ρόλο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που θα συνδυάζει ρεαλισμό και ριζοσπαστικότητα, που θα ισορροπεί μεταξύ ενός οράματος και πραγματισμού».

“Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την άνοδο των εθνικισμών, των ρατσιστικών και ξενοφοβικών δυνάμεων. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την τεράστια φοροδιαφυγή, τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, τη λιτότητα και το κοινωνικό ντάμπινγκ, τις αυξανόμενες ανισότητες, την έλλειψη διαφάνειας, αλλά και την κλιματική αλλαγή” είπε ο Δ. Παπαδημούλης, επισημαίνοντας ότι ένα αυξανόμενο κομμάτι των Ευρωπαίων καταφεύγουν σε ακροδεξιές επιλογές για να περάσουν ένα “μήνυμα” στους πολιτικούς θεσμούς. Αυτό το μήνυμα είναι ότι “θέλουν μια Ε.Ε. που θα προωθεί ένα βιώσιμο αναπτυξιακό μοντέλο, μια νέα κοινωνική ατζέντα προς όφελος της μεγάλης πλειοψηφίας” υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και κάλεσε σε συστράτευση γύρω από τέσσερις προτεραιότητες: τη σύνδεση της ανάπτυξης με την αύξηση των μισθών, τη διαχείριση του ευρωπαϊκού δημόσιου χρέους, την προστασία των δημόσιων αγαθών και την προστασία του περιβάλλοντος.

Χαιρετίζοντας χθες από τον ρ/σ "Στο Κόκκινο" το γεγονός ότι οι τρεις πρόεδροι κάθισαν στο ίδιο τραπέζι, ο Δ. Παπαδημούλης επισήμανε πως αυτό "προφανώς δεν ισοδυναμεί με ταύτιση των τριών πολιτικών ομάδων. Ο στόχος είναι να επενδύσουμε στις συγκλίσεις μέσα από τον διάλογο και να οργανώσουμε κοινές παρεμβάσεις και δράσεις" είπε εξηγώντας πως "το σενάριο ενός κοινού υποψηφίου δεν νομίζω ότι είναι ρεαλιστικό. Αυτό που θα μπορούσε να γίνει μετά τις ευρωεκλογές και αν υπάρχει στέρεο έδαφος συγκλίσεων, είναι από κοινού να επηρεάσουν τη λήψη των αποφάσεων για τις πολιτικές και τα πρόσωπα. Μετά τις ευρωεκλογές, αν Αριστερά, Πράσινοι και Σοσιαλιστές: α) έχουν σημειώσει καλές επιδόσεις, β) έχουν συντονισμό μεταξύ τους, στην περίοδο που θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις (για πρόεδρο της Κομισιόν, πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, πρόεδρο του Συμβουλίου), εκεί είναι που μπορούμε να επηρεάσουμε τα πράγματα".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL