Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Μπελαβίλας στον Πειραιά, "πράσινο φως" για Νοτοπούλου στη Θεσσαλονίκη

Συνεδρίαση της Π.Γ. ενόψει της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ - Το πολιτικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την Ευρώπη ενόψει των ευρωεκλογών στην Κ.Ε. το σαββατοκύριακο. Βασικός στόχος η διαμόρφωση ενός ευρύτερου προοδευτικού μετώπου απέναντι στην άνοδο της Ακροδεξιάς και τις δυνάμεις του νεοφιλελευθερισμού

Το “πράσινο φως” για την υποψηφιότητα της Κατερίνας Νοτοπούλου για τη Θεσσαλονίκη έδωσε η χθεσινή Πολιτική Γραμματεία, η οποία αποφάσισε και την υποψηφιότητα του Νίκου Μπελαβίλα για τον Δήμο Πειραιά.

Στην τετράωρη συνεδρίαση της Π.Γ. υπό τον Αλ. Τσίπρα, που προετοίμασε την εισήγηση προς την Κεντρική Επιτροπή που πραγματοποιείται το Σαββατοκύριακο, τέθηκαν επί τάπητος το πολιτικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την Ευρώπη ενόψει της αναμέτρησης για τις ευρωεκλογές, αλλά και οι αυτοδιοικητικές υποψηφιότητες για τους Δήμους Πειραιά και Θεσσαλονίκης. Η Κ.Ε. συνεδριάζει με βασικό θέμα τις ευρωεκλογές, τις ευρωπαϊκές εξελίξεις και το πολιτικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει αυτής της μάχης.

Ειδικότερα για τον Δήμο του Πειραιά η Π.Γ. αποφάσισε την υποψηφιότητα του Νίκου Μπελαβίλα, με κομματικές πηγές να τονίζουν ότι “είναι μια εξαιρετική και δυναμική υποψηφιότητα ενός ανθρώπου με όραμα και σχέδιο για τον Πειραιά, γέννημα - θρέμμα της πόλης και των κινημάτων της”. Πρόκειται, σημειώνουν, για μια υποψηφιότητα που «μπορεί να συσπειρώσει ευρύτερες δυνάμεις πέραν της Αριστεράς σε μια μεγάλη μάχη απέναντι σε συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα της πόλης, ώστε να κερδίσει τον δήμο».

Για τη Θεσσαλονίκη υιοθετήθηκε από την Π.Γ. το κλίμα της προχθεσινής συνεδρίασης της δημοτικής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη «Ανοιχτή Πόλη», "για να διαμορφωθούν όροι ευρύτερης συσπείρωσης των προοδευτικών δυνάμεων της πόλης της Θεσσαλονίκης με υποψήφια δήμαρχο την Κατερίνα Νοτοπούλου". Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι “το επόμενο διάστημα θα στηρίξουμε την προσπάθεια της δημοτικής παράταξης να διαμορφωθούν όροι προγραμματικής σύγκλισης με την παράταξη 'Πρωτοβουλία' του Γιάννη Μπουτάρη, την παράταξη των Οικολόγων, καθώς και ανεξάρτητα αυτοδιοικητικά στελέχη". Τονίζουν δε ότι η Κατερίνα Νοτοπούλου είναι ένα νέο και άφθαρτο πρόσωπο, που ταυτόχρονα γνωρίζει και παλεύει για τα προβλήματα της πόλης, και πως “είναι υποψηφιότητα νίκης για τις αυτοδιοικητικές δυνάμεις της πόλης κόντρα στο μπλοκ της συντήρησης”.

Οι υποψηφιότητες για όλους τους μεγάλους δήμους και τις Περιφέρειες θα τεθούν προς έγκριση στην Κ.Ε., σύμφωνα με το καταστατικό του κόμματος.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες την περίπτωση της υποψηφιότητας για τον Δήμο Αθηναίων έχουν αναλάβει προσωπικά ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας και ο γραμματέας της Κ.Ε. Πάνος Σκουρλέτης, ενώ θα υπάρξει και η σχετική συζήτηση με τη δημοτική παράταξη της Αθήνας “Ανοιχτή Πόλη”.

Στην πολύωρη συνεδρίαση της Π.Γ., σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έγινε μεγάλη συζήτηση τόσο για τη ρευστότητα στο διεθνές σκηνικό και τη θέση της Ευρώπης σε αυτό όσο και για τα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ε.Ε. στη νέα εποχή. “Βασικός στόχος για τον ΣΥΡΙΖΑ και τις δυνάμεις της Αριστεράς είναι η διαμόρφωση ενός ευρύτερου προοδευτικού μετώπου απέναντι στην άνοδο της Ακροδεξιάς και τις δυνάμεις του νεοφιλελευθερισμού, μέσω και συμμαχιών με τους Πράσινους, αλλά και με το κομμάτι της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας που έχει αποδεσμευτεί από τις αντικοινωνικές και συντηρητικές πολιτικές και έχει κάνει στροφή προς την Αριστερά” σημειώνουν.

Υπογραμμίζουν δε ότι “ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει συγκεκριμένες προτάσεις για τη δομή και την αρχιτεκτονική της Ε.Ε., που θα δίνουν απάντηση στο δημοκρατικό έλλειμμα της Ε.Ε., το οποίο κάνει τους Ευρωπαίους πολίτες να αισθάνονται απομακρυσμένοι από τα κέντρα των αποφάσεων”. Ο ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτουν, θα δώσει απαντήσεις στην κατεύθυνση της ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους, της ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής και της ενίσχυσης της δημοκρατίας.

Πάνω σε αυτούς τους άξονες θα κινούνται η εισήγηση της Π.Γ. προς την Κ.Ε. και η συζήτηση που θα γίνει στη συνεδρίαση του σαββατοκύριακου.

Δείτε όλα τα σχόλια