Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.8°C
2 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.2°C18.5°C
2 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
12.6°C15.5°C
3 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.5°C17.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.5°C14.6°C
1 BF 59%
Νερό στον μύλο της Ακροδεξιάς από τη Ν.Δ.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νερό στον μύλο της Ακροδεξιάς από τη Ν.Δ.

Πολιτική στήριξη στις υποκινούμενες από τη Χρυσή Αυγή σχολικές καταλήψεις, που πραγματοποιούνται με πρόσχημα τη συμφωνία των Πρεσπών, προσφέρει απροκάλυπτα η ακροδεξιά πτέρυγα της Ν.Δ. Για "πατριωτική ευαισθησία των μαθητών” έκανε λόγο ο Μάκης Βορίδης, ενώ η ΔΑΚΕ Ε' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης έφτασε να υιοθετήσει tweet του χρυσαυγίτη Χρ. Παππά! “Η αξιωματική αντιπολίτευση και προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι βαριά εκτεθειμένοι από αυτήν την ακροδεξιά κατρακύλα” τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Σαφείς αιχμές κατά των “προερχόμενων από τον ΛΑΟΣ” αφήνουν στελέχη με αναφορές στον Κώστα Καραμανλή.

"Υπεράσπιση εθνικής ταυτότητας"

Ο Μάκης Βορίδης -με βασικό μέλημα να “απενοχοποιήσει” τη Χρυσή Αυγή- επεσήμανε (Νews 24/7): “Αναζητάτε αν υπάρχουν πίσω κάποιοι που πυροδοτούν τις κινητοποιήσεις. Γιατί το αναζητάτε στο πλαίσιο της αντίθεσης στη συμφωνία των Πρεσπών; Το να αντιδρά κανείς και να προσπαθεί να εμποδίσει τη συμφωνία των Πρεσπών από μόνο του είναι μια αντίδραση πατριωτικού χαρακτήρα που βάζει στο κέντρο την υπεράσπιση της εθνικής ταυτότητας". Πρόσθεσε πως “δεν ταυτίζω με την Ακροδεξιά οποιονδήποτε διαφωνεί με τη συμφωνία των Πρεσπών ή θέλει να διαμαρτυρηθεί”. Ο Μάκης Βορίδης συμπλήρωσε πως “δεν ισχύει ότι δεν μ' αρέσουν οι καταλήψεις όταν τις κάνει ο Τσίπρας αλλά μ' αρέσουν όταν γίνονται για το 'Μακεδονικό'”.

ΣΥΡΙΖΑ: "Ο Βορίδης πήρε τη σκυτάλη από τον Μιχαλολιάκο"

«Μέχρι χθες, δήλωση στήριξης των ακροδεξιών κινητοποιήσεων μερίδας μαθητών είχε κάνει μόνο ο Μιχαλολιάκος. Σήμερα, τη σκυτάλη πήρε ο διάδοχός του στην ηγεσία της Νεολαία ΕΠΕΝ και νυν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Μ. Βορίδης, ο οποίος προσφέρει πλήρη πολιτική κάλυψη στις εθνικιστικές και ακροδεξιές κινητοποιήσεις στα σχολεία” υπογράμμισε δηκτικά ο ΣΥΡΙΖΑ.

"Αισθάνονται πατριωτισμό"

Επιπλέον, ο Άδωνις Γεωργιάδης (ΣΚΑΪ), αφού επιχείρησε να διαμηνύσει πως “είμαι επί της αρχής κατά των καταλήψεων”, εξήρε τα “παιδιά που ανησυχούν για τη Μακεδονία” προσθέτοντας πως «δεν χαρίζουμε παιδιά που αισθάνονται πατριωτισμό και ανησυχούν για τα εθνικά θέματα στη Χρυσή Αυγή". Ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. κλιμάκωσε το ακροδεξιό κρεσέντο σημειώνοντας πως “η Αριστερά έχει για πρωθυπουργό καταληψία. Ξαφνικά έγιναν 'κακές' οι καταλήψεις; Μάλλον οι καταλήψεις είναι 'καλές' για τους αριστερούς μόνο όταν γίνονται στο όνομα της Αριστεράς”.

"Λαμβάνουν ερεθίσματα"...

Η εκπρόσωπος της Ν.Δ. Μαρία Σπυράκη ωστόσο ισχυρίστηκε (ΣΚΑΪ) πως “εμείς επί της αρχής είμαστε εναντίον των καταλήψεων”, ενώ σε ερώτηση “αν τα παιδιά υποκινούνται από τη Χρυσή Αυγή” επεσήμανε πως «σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να αναφερθούμε σε κάτι τέτοιο”. Συμπλήρωσε πάντως πως “οι μαθητές λαμβάνουν ερεθίσματα και έχουν κάθε δυνατότητα να επιλέγουν πώς να αντιδράσουν”...

Η ΔΑΚΕ "τσιτάρει" Χρ. Παππά...

Αλγεινή εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η ΔΑΚΕ Ε' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης επέλεξε να ολοκληρώσει ανακοίνωσή της αντιγράφοντας πιστά “τουιτάρισμα” του χρυσαυγίτη Χρήστου Παππά: "Όταν στις καταλήψεις βλέπεις σαρανταπεντάρηδες μουσάτους καραφλοκοτσίδες με ταγάρια να ηγούνται, τότε έχεις ένα αυθόρμητο προοδευτικό μαθητικό κίνημα. Όταν όμως βλέπεις μαθητούδια με ελληνικές σημαίες, τότε έχεις υποκινούμενες διαμαρτυρίες σκοτεινών δυνάμεων». Είναι χαρακτηριστικό ότι το συνδικαλιστικό όργανο των "γαλάζιων" καθηγητών, πριν παραθέσει το συγκεκριμένο tweet, ανέφερε πως “στην παρακάτω φράση, την οποία αλιεύσαμε από το Διαδίκτυο, αποτυπώνεται με τρόπο ευσύνοπτο κι εύγλωττο η επικρατούσα κατάσταση”...

Παράλληλα, η ΔΑΚΕ Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σε ρόλο συνηγόρου των Βορίδη - Γεωργιάδη, επιχείρησε να απαντήσει “στον ανιστόρητο υπουργό Παιδείας που με ανευθυνότητα υποδαυλίζει τις συγκρούσεις μεταξύ των μαθητών, ότι ο πατριωτισμός δεν έχει καμία σχέση με τον φασισμό”... Πλειοδοτώντας σε εθνικιστικές κορώνες, σημειώνει πως “καταδικάζουμε την ποινικοποίηση και την ηθική απαξίωση πατριωτικών εκδηλώσεων, που επιχειρούν οι δυνάμεις του 'εθνομηδενισμού' και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας”. Κλιμακώνοντας δε τη μισαλλόδοξη φρασεολογία επισημαίνει πως “τρομοκρατημένοι, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός Παιδείας και οι αριστερίστικες εφεδρείες του, κάνουν λόγο για ακροδεξιούς και χρυσαυγίτες. Εγκλωβισμένοι στις αριστερίστικες τους ιδεοληψίες αδυνατούν να καταλάβουν πώς τόσοι πολλοί μαθητές ευαισθητοποιούνται και κινητοποιούνται για ένα εθνικό ζήτημα. Άλλωστε ποτέ οι ίδιοι δεν είχαν ιδιαίτερες περγαμηνές και ευαισθησία στα εθνικά ζητήματα. Επειδή το ποτάμι της οργής ολοένα και φουντώνει, ενεργοποιούνται μηχανισμοί καταστολής των μαθητικών αντιδράσεων, με αποβολές μαθητών που είχαν το «θράσος» να τραγουδήσουν το τραγούδι για τη Μακεδονία, εκβιασμούς και απειλές, αλλά και τη συστηματική δολοφονία χαρακτήρων”...

ΣΥΡΙΖΑ: “Κατάπτυστη η ανακοίνωση της ΔΑΚΕ Δ.Ε.”

Την “κατάπτυστη ανακοίνωση της ΔΑΚΕ Δ.Ε.", που “στηρίζει απροκάλυπτα τις κινητοποιήσεις,” επέκρινε ο ΣΥΡΙΖΑ. Το κυβερνών κόμμα επισημαίνει πως «η εκπαιδευτική κοινότητα και το μαθητικό κίνημα, που έχουν δώσει μάχες για την ένταξη των προσφυγόπουλων στα σχολεία και την κοινωνία, δεν θα επιτρέψουν σε κανέναν να σπείρει το εθνικιστικό μίσος και να διχάσει τη νεολαία. Τα αιτήματα για μόρφωση, δημιουργική απασχόληση, βελτίωση της καθημερινότητας και δικαιώματα, ενώνουν τους νέους σε έναν ορίζοντα δημοκρατικής αναγέννησης της χώρας».

Βολές "καραμανλικών" κατά Γεωργιάδη - Βορίδη και ηγεσίας

Στελέχη που πρόσκεινται στην “καραμανλική” πτέρυγα της Ν.Δ. υπογράμμισαν στην “Α” πως “ποτέ η Ν.Δ. δεν ήταν υπέρ των καταλήψεων” προσθέτοντας με νόημα: “Αυτό ας το καταλάβουν και όσα στελέχη προέρχονται από άλλους χώρους και χρησιμοποιούν ως πρόσχημα ένα εθνικό ζήτημα στο οποίο η κεντρική ηγεσία αποκλίνει από την εθνική γραμμή του 2008”.

ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ:

"Να καταδικάσει η Ν.Δ. τις φασιστικές μεθοδεύσεις"

"Το απαιτεί η Δημοκρατία, που όλοι έχουμε υποχρέωση να την προασπίζουμε"

Στον απόηχο των δηλώσεων Γεωργιάδη το υπουργείο Παιδείας απάντησε πως “ο ίδιος ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. με απροκάλυπτο τρόπο υποδαυλίζει τη δράση της Χρυσής Αυγής στα σχολεία, επιδεικνύοντας ανερυθρίαστα τη δομική του προσήλωση στα 'ιδεώδη' του ακροδεξιού αυταρχισμού, του φανατισμού και της μισαλλοδοξίας” . Επεσήμανε δε πως, “δυστυχώς, η σημερινή Ν.Δ. με τον ακροδεξιό δημόσιο λόγο της συμπορεύεται και ενισχύει τις φασιστικές αντιλήψεις της Χ.Α., αγνοώντας ότι στο τέλος της διαδρομής το ναζιστικό μόρφωμα θα 'καταπιεί' και την ίδια". Κάλεσε δε την ηγεσία της Ν.Δ. “έστω και αργά να βρει τη δύναμη να καταδικάσει τις φασιστικές μεθοδεύσεις. Το απαιτεί η Δημοκρατία, που όλοι έχουμε υποχρέωση να την προασπίζουμε». Υπενθύμισε δε πως «ο υπουργός Παιδείας έκανε έκκληση σε όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου να πάρουν θέση για τη δράση της Χρυσής Αυγής στα σχολεία. Δυστυχώς, η Νέα Δημοκρατία δεν το έκανε παρά την 'ανάληψη ευθύνης' από τον κ. Μιχαλολιάκο με επίσημη δήλωση”...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL