Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Εγκρίθηκε η εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος από τον EFSF

Νέα στοιχεία για την πορεία των μεταρρυθμίσεων ζητά το EWG - Συμβατός με το Σύμφωνο Σταθερότητας ο ελληνικός προϋπολογισμός

Για την πρόοδο στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας ενημερώθηκε χθες το EuroWorking Group, το οποίο προετοίμασε, ως είθισται, τη συνεδρίαση του Eurogroup της επόμενης εβδομάδας (3 Δεκεμβρίου).

Σύμφωνα με αρμόδια πηγή, οι επιτελείς των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης επισήμαναν τη “μέτρια” πρόοδο στην εφαρμογή ορισμένων μεταρρυθμίσεων, τονίζοντας τη σημασία της τήρησης όλων των δεσμεύσεων από την ελληνική πλευρά. Μάλιστα, η ίδια πηγή ανέφερε ότι το EWG ζήτησε την αποστολή νέων στοιχείων μέχρι το επόμενο Eurogroup, όπου θα συζητηθεί επίσης η πρώτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως ξεκαθάρισε προχθές η Επιτροπή, στη βάση της αξιολόγησης της πορείας εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων αναμένεται να αποφασιστεί η επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFAs και SMPs), αλλά όχι πριν τις αρχές του επόμενου έτους.

Σήμερα αναμένεται να περάσουν από την Οικονομική και Νομισματική Επιτροπής (EFC), δηλαδή το αντίστοιχο όργανο σε επίπεδο Ε.Ε. που προετοιμάζει το ECOFIN, οι γνωμοδοτήσεις της Επιτροπής για τα προσχέδια των προϋπολογισμών των κρατών - μελών της Ευρωζώνης. Ωστόσο, για την Ελλάδα δεν αναμένονται εκπλήξεις, καθώς ανήκει στις δέκα χώρες των οποίων οι προϋπολογισμοί κρίθηκαν από την Επιτροπή “συμβατοί” με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Τα μέτρα για το χρέος

Στο μεταξύ, χθες ανακοινώθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) η έγκριση της εφαρμογής του πακέτου των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους για την Ελλάδα. Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, πρόκειται για τα μέτρα που είχαν εγκρίνει οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Eurogroup στις 22 Ιουνίου 2018.

Σημειώνεται επίσης ότι τα μέτρα αυτά αφορούν: α) τον μηχανισμό για την υπό όρους κατάργηση της επιτάχυνσης (step up) των επιτοκιακών περιθωρίων που σχετίζονται με τα δάνεια του δεύτερου ελληνικού προγράμματος από το 2018 και μετά, β) περαιτέρω αναβολή τόκων και αποσβέσεων κατά δέκα έτη σε ό,τι αφορά τα δάνεια του EFSF ύψους 96,4 δισ. ευρώ στην Ελλάδα και γ) επέκταση της μέγιστης σταθμισμένης μέσης ωρίμανσης των προαναφερόμενων δανείων κατά δέκα έτη.

Ο διευθύνων σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και επικεφαλής του EFSF Κλάους Ρέγκλινγκ επανέλαβε χθες ότι τα εν λόγω μέτρα θα μειώσουν τον λόγο του χρέους προς το ΑΕΠ κατά περίπου 30 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2060 και οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας θα μειωθούν κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες. Υπογράμμισε, τέλος, ότι το πρώτο μέτρο για την κατάργηση του επιτοκιακού περιθωρίου μέχρι το 2022 εξαρτάται “από τη διατήρηση των βασικών μεταρρυθμίσεων που εφαρμόστηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος και τη συμμόρφωση της Ελλάδας με τα συμφωνηθέντα μέτρα και τις πολιτικές δεσμεύσεις για την περίοδο της μεταμνημονιακής επιτήρησης”.

Δείτε όλα τα σχόλια