Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
Σαφές μήνυμα του Δ. Τζανακόπουλου προς την Εκκλησία: / Σαφές μήνυμα του Δ. Τζανακόπουλου προς την Εκκλησία: Εξαντλητικός διάλογος ενόψει νομοθέτησης της συμφωνίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σαφές μήνυμα του Δ. Τζανακόπουλου προς την Εκκλησία: / Σαφές μήνυμα του Δ. Τζανακόπουλου προς την Εκκλησία: Εξαντλητικός διάλογος ενόψει νομοθέτησης της συμφωνίας

Την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε εξαντλητικό διάλογο με την Εκκλησία με στόχο τη συναίνεση στο πνεύμα της συμφωνίας που ανακοίνωσαν Τσίπρας και Ιερώνυμος επισήμανε χθες από την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο Δ. Τζανακόπουλος κάνοντας λόγο για "μεγάλη ιστορική πρόκληση".

Σε αυτό το πλαίσιο, με εντολή του πρωθυπουργού, ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου εκκινεί κύκλο συναντήσεων με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, με τον αρχιεπίσκοπο Κρήτης Ειρηναίο, αλλά και με τις ιερές μητροπόλεις Δωδεκανήσου, ώστε να διευκρινιστούν πτυχές της πρότασης συμφωνίας Πολιτείας-Εκκλησίας, οι οποίες μπορεί να μην ήταν σαφείς στην αρχή.

Νομοθετική κατοχύρωση της μισθοδοσίας των κληρικών

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατέστησε σαφές ότι δεν τίθεται σε κίνδυνο η θέση των ιερέων υπογραμμίζοντας ότι δεν υφίσταται κανένα θέμα 10.000 απολύσεων λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να δημιουργήσει αίσθημα ασφάλειας στους κληρικούς σε ό,τι αφορά τόσο τα μισθολογικά όσο και την εργασιακή τους κατάσταση. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να δώσει "και σε νομοθετικό επίπεδο περισσότερες διαβεβαιώσεις". Όλες οι νομικές ρυθμίσεις και νομικές διαβεβαιώσεις, συμπλήρωσε, θα δοθούν όταν η συμφωνία πάρει νομοτεχνικό χαρακτήρα.

Επισήμανε δε ότι η πρόταση συμφωνίας προβλέπει τη νομοθετική κατοχύρωση της μισθοδοσίας των κληρικών, η οποία νομικά και θεσμικά δεν αναγνωρίζεται σήμερα ως ανταπόδοση της Πολιτείας προς την Εκκλησία. Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι "αν αυτό το βήμα, επ' ωφελεία της Εκκλησίας, η ίδια δεν το επιθυμεί, τότε μάλλον αφήνει την πρωτοβουλία των αποφάσεων αποκλειστικά στην Πολιτεία".

Και τα 15 σημεία της συμφωνίας στο νομοσχέδιο

Τούτων δοθέντων, το σχετικό σχέδιο νόμου θα εκπονηθεί το επόμενο διάστημα από την κυβέρνηση, χωρίς να διευκρινιστεί σαφές χρονοδιάγραμμα, καθώς, όπως εξήγησε ο Δ. Τζανακόπουλος, "η κυβέρνηση ούτε βιάζεται ούτε πιέζεται". Άλλωστε, μπροστά στην επίλυση ιστορικών εκκρεμοτήτων 80 και πλέον ετών, μερικές εβδομάδες ή ακόμη και μήνες μοιάζουν με σταγόνα στον ωκεανό. "Σε κάθε περίπτωση, οι τελικές αποφάσεις επί του ζητήματος θα ληφθούν από τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, όταν έρθει η ώρα", είπε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας στο News 247 ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου υπογράμμισε ότι και τα 15 σημεία της συμφωνίας θα αποτυπωθούν σε σχέδιο νόμου που θα ετοιμάσει η κυβέρνηση και το οποίο θα περιλαμβάνει και τη ρύθμιση ως προς τη μισθοδοσία των κληρικών. Διευκρίνισε ωστόσο ότι η συμφωνία δεν μπορεί να ισχύσει παρά μόνο για όλα τα σημεία της. "Οι ήδη υπηρετούντες ιερείς εξασφαλίζονται απολύτως. Δεν έχουν κανένα λόγο να ανησυχούν", επισήμανε. "Έχουμε όλο τον χρόνο μέχρι τις εκλογές για να ολοκληρώσουμε τη συμφωνία, αλλά για να φτάσουμε εκεί υπάρχουν διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν", συμπλήρωσε και τόνισε πως "η επίθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενάντια στον αρχιεπίσκοπο είναι επίθεση ενάντια στην Εκκλησία".

"Απαράδεκτη" παρέμβαση Μητσοτάκη στην Εκκλησία

Σχολιάζοντας τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Δ. Τζανακόπουλος μίλησε για πολιτική παρέμβαση στα εσωτερικά της Εκκλησίας, χαρακτηρίζοντας την πολιτική τακτική της Ν.Δ. "απαράδεκτη", σημειώνοντας όμως ότι "μας έχει συνηθίσει". Ανέφερε χαρακτηριστικά τις συναντήσεις του Κ. Μητσοτάκη με τη γερμανική κυβέρνηση όταν ζητούσε να "εξαντλήσει την αυστηρότητά της για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης", το μυστικό ραντεβού της Μ. Σπυράκη με τον Ζ. Ζάεφ και την προσπάθεια δημιουργίας κρίσης εμπιστοσύνης μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας και ΠΓΔΜ αλλά και τις τις συναντήσεις με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών όταν ο αρχηγός της Ν.Δ. ζητούσε να μην επιτρέψει τη μη εφαρμογή της περικοπής στις συντάξεις.

"Προσπαθεί με κάθε τρόπο ώστε η κυβέρνηση να μην πιστωθεί την επίλυση μεγάλων ιστορικών εκκρεμμοτήτων, κοινωνικών και πολιτικών ζητημάτων που πάνε τη χώρα μπροστά", είπε χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι δεν έχει να κάνει με πολιτικές στοχεύσεις της κυβέρνησης αλλα "με το γενικό καλό, το δημόσιο συμφέρον".

"Η λογική του Κ. Μητσοτάκη είναι η λογική του κακομαθημένου παιδιού", είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κάνοντας λόγο για έναν πολιτικό αρχηγό "σε απόλυτη πολιτική αμηχανία". "Θα κάνουμε το καλύτερο δυνατόν για τη χώρα μη λαμβάνοντας υπόψη τα δικά του πολιτικά συμπλέγματα", πρόσθεσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL