Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Ο "βυζαντινισμός" της Ν.Δ. για τη συμφωνία Πολιτείας - Εκκλησίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο "βυζαντινισμός" της Ν.Δ. για τη συμφωνία Πολιτείας - Εκκλησίας

Εκτεθειμένη βρίσκεται ακόμη μια φορά η αξιωματική αντιπολίτευση μετά την αποκάλυψη της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, την οποία η Πειραιώς φρόντισε να αποκρύψει. Μια συνάντηση που κατόπιν εορτής επιβεβαίωσαν "γαλάζιες" πηγές, συνθέτοντας το παζλ της... κωλοτούμπας της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφορικά με το κοινό ανακοινωθέν Τσίπρα - Ιερώνυμου.

Ταυτόχρονα βρίσκεται σε εξέλιξη ένας υπόγειος "ιερός πόλεμος" από τα αντιπολιτευτικά μέσα και την Πειραιώς, που βάζουν στο στόχαστρο τον ίδιο τον Ιερώνυμο, σε κοινή γραμμή με την "σκληρή" μερίδα της Ιεραρχίας. Ήταν ενδεικτικά τα πρωτοσέλιδα του σαββατοκύριακου που ήρθαν να προστεθούν στις γαλάζιες διαρροές μετά την Ιερά Σύνοδο, που έκαναν λόγο για "προσωπική συνεννόηση και συναλλαγή" μεταξύ Τσίπρα και Ιερώνυμου.

Από "το δωράκι στον Τσίπρα που έκαψε τον Ιερώνυμο" των "Νέων" έως το "μαγείρεμα" της "διαδοχής Ιερώνυμου" των "Παραπολιτικών" και πρωτοσέλιδα χτυπήματα με τις απειλές κατά Ιερώνυμου ("Δεν θα μπορείς να κυκλοφορήσεις στον δρόμο"), δίνουν το "κλίμα" αυτού του πολέμου.

Η συνάντηση Μητσοτάκη - Ιερώνυμου και η διάψευση του περιεχομένου από την Αρχιεπισκοπή

Σύμφωνα με πληροφορίες της "Α" ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αιτήθηκε συνάντησης με τον Ιερώνυμο πριν από τις κοινές δηλώσεις του με τον πρωθυπουργό, που πραγματοποιήθηκε στις 5 Νοεμβρίου, μια ημέρα δηλαδή πριν από το προσχέδιο συμφωνίας. Αντικείμενο της συζήτησης ήταν η αναθεώρηση του συντάγματος και η πρόθεση συμφωνίας κράτους - Εκκλησίας.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. φέρεται να διαβεβαίωσε τον Ιερώνυμο πως ως πρωθυπουργός μετά τις εκλογές θα βοηθήσει στην επίλυση των θεμάτων που άπτονται των σχέσεων Εκκλησίας - Πολιτείας.

Μάλιστα υποστήριξε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι δεν πρέπει να υπάρξει αυτή τη στιγμή συμφωνία, αλλά και πως δεν πρέπει να τεθεί προς συζήτηση η αναθεώρηση του άρθρου 3, ενώ του αποδίδεται ότι επιχειρηματολόγησε λέγοντας: "Εγώ είμαι χριστιανός και ο πρωθυπουργός άθεος".

Από την πλευρά του ο αρχιεπίσκοπος επισήμανε ότι η Εκκλησία συνδιαλέγεται με όλες τις κυβερνήσεις και διαβεβαίωσε τον Κ. Μητσοτάκη πως "αν με το καλό γίνει πρωθυπουργός θα συζητήσει και μαζί του".

Επίσης ο Ιερώνυμος φέρεται να σημείωσε ότι είναι γνωστή η αρνητική θέση της Εκκλησίας για την αλλαγή του άρθρου 3 του Συντάγματος, όμως αυτό είναι αρμοδιότητα της Πολιτείας και των κομμάτων.

Σε διάψευση του περιεχομένου της συνάντησης προχώρησε το Γραφείο Τύπου της Αρχιεπισκοπής, με αφορμή τα δημοσιεύματα σε "Α", "Documento" και "Εφ.Συν". "Τέτοια συνάντηση με αυτό το περιεχόμενο δεν υπήρξε ποτέ" τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

ΣΥΡΙΖΑ: Τα ίδια έκανε και με τον Ζάεφ

Για τυχοδιωκτική στάση έκανε λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζοντας ότι τα ίδια είχε κάνει και με τον Ζάεφ, "όπου του ζητούσε να κλείσει τη συμφωνία αργότερα, με τον ίδιο πρωθυπουργό". "Πέρα από τη γελοιότητα και την ανευθυνότητα της αντιπολίτευσης Μητσοτάκη, δεν μπορεί να καταλάβει ότι κανείς δεν πιστεύει πως θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός και με τη στάση του επιβεβαιώνει κάθε μέρα πόσο λίγος είναι;" συμπλήρωνε η Κουμουνδούρου.

Και με τον Πειραιώς Σεραφείμ...

Σύμφωνα μάλιστα με την "Εφ.Συν". εκτός από τη συνάντηση με τον αρχιεπίσκοπο, ο Κ. Μητσοτάκης κράτησε κρυφή και άλλη μια συνάντηση. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, στα τέλη Οκτωβρίου, τις πόρτες της Πειραιώς πέρασε ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ. Ο ίδιος ο Σεραφείμ το επιβεβαίωσε με επιστολή του προς την "Εφ.Συν.", στην οποία καταλογίζει "πολιτική στόχευση και γκεμπελισμό". Μάλιστα, όπως σημειώνει, η συνάντηση έγινε στις 24 Οκτωβρίου.

Μαξίμου: Κατόπιν εορτής επιβεβαίωση

"Ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαίωσε μέσω διαρροών και κατόπιν εορτής τη μυστική συνάντησή του με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο" σχολίασε το Μέγαρο Μαξίμου μετά τις πηγές της Ν.Δ., που επιβεβαίωσαν επί της ουσίας τη συνάντηση. Όπως τονίζεται, την ίδια ώρα ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ επιβεβαίωσε, επίσης κατόπιν εορτής, τη μυστική του συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

"Τόσο ο αρχηγός της Ν.Δ. όσο και ο μητροπολίτης Πειραιώς ισχυρίζονται πως, παρά το γεγονός ότι οι συναντήσεις έγιναν λίγο πριν από τις ανακοινώσεις για την πρόταση συμφωνίας Πολιτείας - Εκκλησίας, το θέμα δεν συζητήθηκε" συμπληρώνει το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού. "Θυμίζουμε την ένατη εντολή: Ου ψευδομαρτυρήσεις..." καταλήγει η ανακοίνωση.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν ωστόσο είναι αμείλικτα:

* Πότε έγινε η συνάντηση Μητσοτάκη Ιερώνυμου, γιατί δεν ανακοινώθηκε και τι συζητήθηκε;

* Τι μεσολάβησε από την πρώτη ανακοίνωση της Ν.Δ. μετά το κοινό ανακοινωθέν;

* Ήταν ειρωνική, όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή, ή έγινε λάθος εκτίμηση λόγω ελλιπούς πληροφόρησης;

* Εκτός από τον Σεραφείμ, ποιους άλλους μητροπολίτες συνάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ή άλλα κορυφαία στελέχη της Ν.Δ.;

* Ποιο το περιεχόμενο των συζητήσεων, αν όχι το προσύμφωνο Εκκλησίας - Πολιτείας;

Θα προχωρήσει η συμφωνία με την Εκκλησία

"Η συμφωνία με την Εκκλησία θα προχωρήσει" υπογράμμισε ο γραμματέας του κόμματος Π. Σκουρλέτης στο Πρώτο Πρόγραμμα επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση εμμένει στις απόψεις της αναφορικά με τη μισθοδοσία των κληρικών.

Σχολιάζοντας τις παρεμβάσεις της Ν.Δ. σημείωσε πως στόχος της είναι να αξιοποιήσει τις όποιες "συντηρητικές, παλιές φωνές ακούγονται μέσα στην Ιεραρχία, στο πλαίσιο της δικής της αντιπολιτευτικής και κυβερνητικής τακτικής".

"Θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια συναίνεσης"

Μιλώντας στο News 24/7 ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου ανακοίνωσε ότι το σχέδιο νόμου για τον εξορθολογισμό των σχέσεων κράτους - Εκκλησίας ετοιμάζεται από την κυβέρνηση και θα συμπεριλαμβάνει και το ζήτημα της μισθοδοσίας των ιερέων, ενώ δεν απέκλεισε η τελική πρόταση της κυβέρνησης να περιλαμβάνει και συνταγματική κατοχύρωση των εργασιακών σχέσεων των κληρικών.

Διευκρίνισε ωστόσο ότι η πρόταση δεν θα γίνει μονομερώς, αλλά σε συνεννόηση με την επιτροπή που θα ορίσει η Ιερά Σύνοδος. Ο Κ. Γαβρόγλου άφησε επίσης αιχμές για πολιτικού χαρακτήρα κίνητρα πίσω από τις αντιδράσεις ορισμένων ιεραρχών.

"Θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια συναίνεσης, στόχος είναι να υπάρξουν συμφωνίες, αλλιώς θα πηγαίναμε σε μονομερείς ενέργειες" σημείωσε ο υπουργός Επικρατείας Χρ. Βερναρδάκης μιλώντας στο Κόκκινο. "Η προσπάθεια ανακοπής της προσέγγισης κράτους και Εκκλησίας από τον Κ. Μητσοτάκη, σε συνάντηση που φέρεται να είχε με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, είναι κάτι ακατανόητο" τόνισε.

Οι αντιδράσεις για τη συμφωνία "ξεκίνησαν μέσα από την Εκκλησία και είναι δύο ειδών: οι θεμιτές και οι μη" υποστήριξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Ξυδάκης στο Κόκκινο. Οι θεμιτές, όπως εξήγησε, προέκυψαν από τους ιερείς, οι οποίοι "δικαίως φοβήθηκαν την υπερεξουσία του μητροπολίτη κατά την καταβολή του μισθού τους". "Αυτό είναι το πιο συγκλονιστικό γεγονός" σημείωσε λέγοντας πως "αποδεικνύεται ότι οι ιερείς δεν εμπιστεύονται τους μητροπολίτες".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL