Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C20.2°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
15.4°C17.9°C
0 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.5°C
2 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
15.4°C17.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.1°C15.1°C
0 BF 51%
Μήνυμα Ολάντ για τον ρόλο Αριστεράς - Σοσιαλιστών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μήνυμα Ολάντ για τον ρόλο Αριστεράς - Σοσιαλιστών

"Οι φίλοι φαίνονται στα δύσκολα". Με αυτή την ελληνική παροιμία υποδέχτηκε ο πρωθυπουργός στο Μέγαρο Μαξίμου τον πρώην Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ στο πλάισιο της επίσκεψης που πραγματοποίησε από την Πέμπτη στην Αθήνα.

"Είμαι πολύ χαρούμενος που ξαναβλέπω έναν πολύ καλό φίλο, και προσωπικό, αλλά κυρίως έναν πολύ καλό φίλο της Ελλάδας. Στην Ελλάδα έχουμε μια παροιμία που λέει ότι οι φίλοι φαίνονται στα δύσκολα" είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στην κρίσιμη περίοδο του 2015 και τον ρόλο που διαδραμάτισε ο Φρ. Ολάντ κατά τις διαπραγματεύσεις, για την επίτευξη ενός συμβιβασμού και την αποφυγή του Grexit.

"Εκείνη την εποχή είχατε να αντιμετωπίσετε μια μεγάλη πρόκληση" ανέφερε ο τέως Γάλλος Πρόεδρος, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα είχε να πετύχει σε ένα πρόγραμμα βοήθειας κάνοντας λόγο για "γνωστές πιέσεις που υφίστατο η χώρα εκείνη την εποχή". "Μετά περάσατε όλα τα δύσκολα σημεία" συμπλήρωσε ο Φρ. Ολάντ. "Καταφέρατε ώστε να πετύχει η Ελλάδα καλά αποτελέσματα, όμως η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη σήμερα με άλλα προβλήματα, όχι με εκείνο της Ελλάδας. Σήμερα το νέο θέμα αφορά το μέλλον της Ευρώπης και η Αριστερά εδώ έχει ευθύνη γι' αυτό. Η Ευρώπη πρέπει να προοδεύσει, πρέπει κάποια κράτη, η Γαλλία αλλά και η Ελλάδα, να πάμε πιο γρήγορα" επισήμανε.

Από την πλευρά του, ο Αλ. Τσίπρας αναφερόμενος στον Γάλλο τέως Πρόεδρο μίλησε για έναν πολιτικό σε διαρκή επαγρύπνηση, με ένα πρόσημο πολύ εμφανές στις ιδέες του, κοινωνικό και φιλοευρωπαϊκό πρόσημο. "Χρειαζόμαστε σήμερα να προσδιορίσουμε τις αναγκαίες παρεμβάσεις ώστε το κοινό μας ευρωπαϊκό οικοδόμημα να μπορέσει δώσει απαντήσεις στο μεγάλο αίτημα για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, αλλά ταυτόχρονα να δώσει απαντήσεις και για την ανάσχεση του ευρωσκεπτικισμού, του ακροδεξιού λαϊκισμού, που αποτελεί σήμερα πάρα πολύ μεγάλο κίνδυνο" τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Μάλιστα, ο Φρανσουά Ολάντ επισήμανε τον κίνδυνο η Ευρώπη να μείνει "για κάποιο διάστημα εγκλωβισμένη", υπογραμμίζοντας τον ρόλο της Αριστεράς και των Σοσιαλιστών. "Κι αυτό", είπε, "μπορεί να το επιθυμούν οι Φιλελεύθεροι και άλλοι, αλλά Αριστεροί και Σοσιαλιστές δεν το επιθυμούν" τόνισε. "Ο κίνδυνος για τους λαούς της Ευρώπης είναι να απομακρυνθούν απο την Ευρώπη" κατέληξε.

Η στήριξη του Ολάντ τις ώρες που το Grexit έμοιαζε μονόδρομος

Ο ρόλος του πρώην Προέδρου άλλωστε υπήρξε κομβικός την ώρα που η Ευρώπη και η Ελλάδα βρέθηκαν μια ανάσα από την καταστροφή. Εκείνες τις δραματικές 17 ώρες της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Ιούλιο του 2015, o Φρανσουά Ολάντ ήταν ο πολιτικός ηγέτης που στάθηκε στο πλευρό της χώρας. Ήδη από τις αρχές του μήνα η Γερμανία είχε βάλει το -"προσωρινό”, όπως είχε πει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε - Grexit στο τραπέζι. Η Γερμανίδα καγκελάριος αμφιταλαντευόταν μεταξύ της πρότασης του υπουργού της και του φόβου της ότι θα αρχίσει να ξηλώνεται το πουλόβερ του κοινού νομίσματος, ειδικά μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα. Και ο Γάλλος Πρόεδρος με την επιμονή του να μη συζητηθεί καν το Grexit έπεισε τη Μέρκελ να στήσουν από κοινού ένα μέτωπο απέναντι σε όσους καλόβλεπαν την έξοδο της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα.

Ο γαλλικός Τύπος "βλέπει" επιστροφή στην ευρωπαϊκή σκηνή

Η ιδιωτική επίσκεψη που πραγματοποίησε ο τέως Γάλλος Πρόεδρος στην Αθήνα συνοδευόμενος από τον πρώην υπουργό Οικονομικών Μ. Σαπέν ερμηνεύεται από τον γαλλικό Τύπο ως επισφράγιση της επιστροφής του στα πεπραγμένα της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας και της κεντρικής πολιτικής σκηνής. Άλλωστε, εκτός από τον πρωθυπουργό, την Πέμπτη έγινε δεκτός στο Προεδρικό Μέγαρο από τον Πρ. Παυλόπουλο με τον οποίο θυμήθηκαν την κρίσιμη επικοινωνία που είχαν κατά την περίοδο των διαπραγματεύσεων το 2015. Επιπλέον, η επίσκεψή του είχε ως στόχο και την ανάδειξη του έτερου μεγάλου ζητήματος για την Ευρώπη, που είναι το προσφυγικό, καθώς επισκέφτηκε το κέντρο φιλοξενίας του Ελαιώνα μαζί με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Δ. Βίτσα και τον υπουργό Υγείας Α. Ξανθό. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Φρ. Ολάντ επισκέπτεται την Αθήνα μετά τις συναντήσεις που είχε με τον Μπάρακ Ομπάμα και τον Εμανουέλ Μακρόν.

"Πριν από τη σημερινή συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα, ο Ολάντ δήλωσε ότι 'ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται πλήρως στην ευρωπαϊκή Αριστερά, όπως το αντιλαμβάνομαι'" σχολιάζει χαρακτηριστικά η "Liberation". Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα, αν και δεν φαίνεται να αναλαμβάνει ρόλο σε αυτή την ευρωπαϊκή εκστρατεία, ο πρώην Πρόεδρος φαίνεται να θέλει να βοηθήσει στην ανασύνταξη του πολιτικού τοπίου σε αυτή την "Ευρώπη του μέλλοντος".

Η "Le Figaro" από την πλευρά της εστιάζει στο ότι λίγους μήνες πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας "μοιάζει να θέλει να κεφαλαιοποιήσει τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα για να είναι βασικός πρωταγωνιστής στο γίγνεσθαι της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας". "Η επιστροφή του στην πολιτική αρένα γίνεται κάθε μέρα όλο και πιο αισθητή και η επίσκεψή του στην Αθήνα έχει τα χαρακτηριστικά ενός αρχηγού κράτους" υπογραμμίζει η εφημερίδα. "Μέσω της ευρωπαϊκής διαβούλευσης ο Ολάντ θέλει πάνω απ’ όλα να διαδραματίσει έναν ρόλο στην Αριστερά. Γι' αυτό τον λόγο η 48ωρη επίσκεψή του στην Αθήνα αποτελεί μια σημαντική φάση στην εκστρατεία του για την επανάκτηση της εξουσίας" αναφέρει η "Le Figaro".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL