Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.2°C18.1°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.6°C16.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.4°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
9 °C
8.9°C14.6°C
0 BF 81%
Εφη Αχτσιόγλου στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής: / Εφη Αχτσιόγλου στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής: Όλοι θα νιώσουν τι σημαίνει έξοδος από τα Μνημόνια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εφη Αχτσιόγλου στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής: / Εφη Αχτσιόγλου στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής: Όλοι θα νιώσουν τι σημαίνει έξοδος από τα Μνημόνια

"Αποδεικνύουμε στον κόσμο του μόχθου τι σημαίνει για την καθημερινότητά του και τη ζωή του η έξοδος της χώρας από τα Μνημόνια". Με αυτά τα λόγια η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου σηματοδότησε πολιτικά το νομοσχέδιο με το οποίο μειώνονται κατά το ένα τρίτο οι ασφαλιστικές εισφορές περίπου 250.000 ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών.

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε με ευρεία πλειοψηφία από την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων καθώς ψηφίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, τους Ανεξάρτητους Έλληνες, το Ποτάμι και την Ένωση Κεντρώων. Η Ν.Δ. επιφυλάχθηκε (με τον Γιάννη Βρούτση να δηλώνει δικαιωμένος!) και το ΚΚΕ καταψήφισε επί της αρχής, ενώ ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Κωνσταντόπουλος εκτίμησε ότι το νομοσχέδιο κινείται σε θετική κατεύθυνση.

Σημειώνεται ότι η Έφη Αχτσιόγλου ξεκαθάρισε πως με το νομοσχέδιο δεν καταργούνται οι μεταβατικές εκπτώσεις που ισχύουν έως το 2021 για τους ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ (Ταμείο Αυτοαπασχολουμένων).

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε υπό το θετικό κλίμα που δημιούργησε η απόφαση του EuroWorking Group για τη μη περικοπή των συντάξεων και η Έφη Αχτσιόγλου ανέφερε τα επτά βήματα που ακολουθεί η κυβέρνηση: επαναφορά συλλογικών συμβάσεων εργασίας, επιστροφή αναδρομικών 825 εκατ. ευρώ, ασφαλιστικές ελαφρύνσεις, μη περικοπή συντάξεων, μείωση ΕΝΦΙΑ, μείωση ασφαλιστικών εισφορών των νέων, αύξηση κατώτατου μισθού.

"Το γεγονός ότι τα μέτρα είναι εφικτά και ότι πείσαμε τους εταίρους αποδεικνύει ότι έκλεισε ο κύκλος του Μνημονίου. Αποδεικνύει και την ανεδαφική φρασεολογία που χρησιμοποιεί εδώ και χρόνια η Ν.Δ. Όλη της η γραμμή συμπυκνώνεται σε καταστροφολογία που διαρκώς διαψεύδεται (κόφτες, αξιολογήσεις που δεν θα κλείσουν, καθαρή έξοδος, περικοπή συντάξεων) κάτι που είναι έμπρακτη απόδειξη για το ότι το δημόσιο σύστημα ασφάλισης είναι μακροπρόθεσμα βιώσιμο και υγιές" υπογράμμισε η υπουργός Εργασίας.

Πρόσθεσε μάλιστα η Έφη Αχτσιόγλου ότι το 2015 το έλλειμμα στα ασφαλιστικά ταμεία ήταν 1,1 δισ. και αυτή τη στιγμή το σύστημα είναι πλεονασματικό. "Αυτό δεν επετεύχθη επειδή αυξήθηκαν οι εισφορές και δεν αποδίδονται συντάξεις. Το 88% των ελευθέρων επαγγελματιών και αγροτών πληρώνουν ήδη λιγότερα σε σχέση με το παρελθόν. Επίσης παραλάβαμε 400.000 εκκρεμείς συντάξεις και σήμερα οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις είναι λιγότερες από 35.000" υπογράμμισε.

Ν. Ηλιόπουλος: Θυμόμαστε τι έλεγε η Ν.Δ.

"Δεν έχουμε μνήμη χρυσόψαρου. Όταν στη δεύτερη αξιολόγηση λέγαμε ότι δεν θα κλείσει αν δεν κερδίσουμε τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας -κάτι που πετύχαμε-, η Ν.Δ. έλεγε ότι τα νούμερα δεν βγαίνουν και ουσιαστικά ζητούσε από το ΔΝΤ να απαιτήσει και άλλα μέτρα. Δεν είχε το άγχος του λαού που αγωνίζεται για την επιβίωσή του" υπογράμμισε ο υφυπουργός Εργασίας Νάσος Ηλιόπουλος.

Αναφερόμενος στις ρυθμίσεις για την ενίσχυση του ΣΕΠΕ επεσήμανε ότι "τα στελέχη του δέχονται απειλές για τη ζωή τους ακόμη και με όπλα. Τώρα τίθεται ένα πλαίσιο προστασίας και δεν θα πηγαίνουν οι άνθρωποι ως απλοί ιδιώτες απέναντι σε μπράβους".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL