Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.2°C17.7°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.0°C
2 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.9°C15.9°C
0 BF 55%
Επίθεση Γεννηματά - Βενιζέλου σε κυβέρνηση - Δικαιοσύνη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επίθεση Γεννηματά - Βενιζέλου σε κυβέρνηση - Δικαιοσύνη

Προς την πλήρη πολιτικοποίηση της δικαστικής εξέλιξης που είδε χτες το φως της δημοσιότητας για το άνοιγμα των λογαριασμών του Κ. Σημίτη και της τότε (2001-2003) πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, Μιχ. Χρυσοχοΐδη και Ευ. Μαλέσιου, από την Αρχή Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες, κινήθηκε άμεσα το ΚΙΝ.ΑΛΛ., προκειμένου να αμυνθεί επιτιθέμενο, απέναντι σε μια ακόμη υπόθεση από το παρελθόν του ΠΑΣΟΚ, που απειλεί να πλήξει την εικόνα του φορέα.

Η ηγεσία της Χαρ. Τρικούπη άφησε ευθείες κατηγορίες αφενός προς τη Δικαιοσύνη για “μονομέρεια” εις βάρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ., αφετέρου προς την κυβέρνηση για “στοχοποίηση” και “προσπάθεια σπίλωσης” του φορέα. Με δηλώσεις πολιτικού περιεχομένου και υπόνοιες ή κατηγορίες προς την κυβέρνηση, απάντησαν και ο πρώην πρωθυπουργός και ο πρώην υπουργός.

Κ. Σημίτης: "Συκοφαντίες"

“Η προαναγγελθείσα επιχείρηση δίωξής μου δεν με αγγίζει”, δήλωσε ο Κ. Σημίτης, χαρακτηρίζοντας την παρούσα κυβέρνηση περιστασιακή ένοικο της εκτελεστικής εξουσίας. “Η Ιστορία δεν γράφεται από τους περιστασιακούς ενοίκους της εκτελεστικής εξουσίας. Είναι προφανές ότι η έρευνα στους λογαριασμούς μου είναι ευπρόσδεκτη. Δεν έχω τίποτα να κρύψω. Τα σχετικά δημοσιεύματα εστιάζονται σε συκοφαντίες. Και στις συκοφαντίες θα απαντήσω, αφού διαπιστώσω ποιοι εμπλέκονται”, πρόσθεσε.

Στο... Μάτι παρέπεμψε ο Μ. Χρυσοχοΐδης

Για “προσπάθεια εμπλοκής” του σε σκάνδαλα μίλησε ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης, αναφέροντας ότι εκείνοι που την επιχειρούν “έχουν μάθει να αναρριχώνται κατασκευάζοντας εχθρούς και να κυβερνούν φτιάχνοντας ενόχους”. “Στην Ευρώπη χθες, στο Μάτι πριν λίγους μήνες”, πρόσθεσε, δείχνοντας ότι μιλά για την κυβέρνηση. “Ας ανοίξουν όσους λογαριασμούς θέλουν. Οι προσπάθειές τους θα πέσουν στο κενό. Μέχρι σήμερα ελπίζαμε ότι με δηλητήριο, μίσος και εμπάθεια κυβερνά μόνο η Ακροδεξιά και ο Όρμπαν”, πρόσθεσε.

Ευ. Μαλέσιος: "Πολιτικές σκοπιμότητες"

Από την πλευρά του, ο Ευ. Μαλέσιος είπε ότι το άνοιγμα γίνεται “προφανώς στο πλαίσιο έρευνας που γίνεται για τον διαγωνισμό του συστήματος C4I” και μίλησε για “πολιτικές σκοπιμότητες” που “εξυπηρετεί η επανεμπλοκή του ονόματός μου στην υπόθεση αυτή”. Είπε ότι είναι μεγάλη ευκαιρία για να αποκατασταθεί η προσωπική τιμή και υπόληψή του, ότι η διαδρομή του ίδιου και της οικογένειάς του είναι καθαρή και δήλωσε στη διάθεση των αρμοδίων αρχών για τη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Ευ. Βενιζέλος: "Μονόφθαλμη Δικαιοσύνη"

Από τη Βουλή, η Φ. Γεννηματά επιτέθηκε ευθέως στην κυβέρνηση: “Είστε αδίστακτοι. Τώρα φτάνετε στον Κ. Σημίτη, τον πρωθυπουργό της ΟΝΕ, του Ελσίνκι, της ένταξης της Κύπρου στην Ε.Ε., των μεγάλων έργων που άλλαξαν την εικόνα της χώρας. Πάρτε το απόφαση, δεν μας αγγίζετε. Αυτά που κάνετε θα σας γυρίσουν μπούμερανγκ”. Παρομοίως, ο Ευ. Βενιζέλος είπε ότι εκτίθενται εκείνοι που "θέλουν να αμαυρώσουν το εμβληματικό πρόσωπο του ευρωπαϊκού κεκτημένου της χώρας”. “Διαπιστώνουμε ότι η Δικαιοσύνη, αντί να είναι τυφλή, μάλλον είναι μονόφθαλμη. Βλέπουμε μια πολύ μεγάλη εμμονή κάποιων 'κύκλων', και όχι μόνο κυβερνητικών, να στοχεύουν τον δικό μας πολιτικό χώρο, και αυτό βολεύει και τους μεν και τους δε”, δήλωσε (ΕΡΤ1) ο γραμματέας του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Μ. Χριστοδουλάκης.

Η υπόθεση

Το άνοιγμα των λογαριασμών αφορά συνολικά επτά πρόσωπα, τα οποία, σύμφωνα με το έγγραφο που δημοσιοποιήθηκε (“Νέα”), συμπληρώνουν η σύζυγος και ο αδερφός του Κ. Σημίτη, η σύζυγος του Ευ. Μαλέσιου και ο μεσάζοντας οπλικών συστημάτων Λουκάς Ρωμανός. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές που επικαλέστηκε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Αρχή ζήτησε το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου για την υπόθεση εκσυγχρονισμού των φρεγατών το 2003. Αφορμή αποτέλεσε η κατάθεση του Γάλλου Μισέλ Ζοσράν, στελέχους της εταιρείας Thales, που είχε αναλάβει τον εκσυγχρονισμό τους, στην οποία υπάρχουν αναφορές περί του τότε πρωθυπουργού και άλλων κυβερνητικών παραγόντων. Σύμφωνα με το τηλεγράφημα του Πρακτορείου, από το 2005 ο Ζοσράν, σε κατάθεσή του στις γαλλικές δικαστικές αρχές σχετικά με υποθέσεις δωροδοκίας εκ μέρους της εταιρείας, είχε αναφέρει, επικαλούμενος συζητήσεις με άλλο πρόσωπο, ότι οι Αμερικανοί κέρδισαν το έργο της ασφάλειας των Ολυμπιακών αγώνων "γιατί στόχευσαν ψηλά" στην τότε πολιτική ηγεσία.

Υπενθυμίζεται πως οι ανακριτές Διαφθοράς που χειρίζονται την υπόθεση των φρεγατών -για την οποία κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι ο Γ. Παπαντωνίου και η σύζυγός του- έχουν ζητήσει από τις γαλλικές αρχές στο πλαίσιο δικαστικής συνδρομής να τους επιτρέψουν την εξέταση του Ζοσράν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL