Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.1°C24.1°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.4°C18.6°C
4 BF 44%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.8°C
4 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C21.1°C
4 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
23 °C
21.8°C22.9°C
4 BF 25%
Ευρείες συναινέσεις για να περάσουμε σε νέα εποχή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ευρείες συναινέσεις για να περάσουμε σε νέα εποχή

"Μια από τις θετικές παρακαταθήκες της κρίσης ήταν η ευαισθητοποίηση των πολιτών όχι μόνον εναντίον των πολιτικών της λιτότητας, αλλά και εναντίον ενός πολιτικού συστήματος που περιορίζει τη συμμετοχή των πολιτών στη λήψη των αποφάσεων, που υποτιμά εν τέλει τον ρόλο και τη νοημοσύνη τους και εγκαθιδρύει ένα καθεστώς αδιαφάνειας σε κρίσιμες επιλογές"

Το εναρκτήριο λάκτισμα της αναθεωρητικής διαδικασίας έδωσε χθες από την Ολομέλεια του Κοινοβουλίου ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας. Μια διαδικασία σημαντικών τομών δημοκρατικής εμβάθυνσης, εκσυγχρονισμού και θωράκισης του πολιτεύματος με ενίσχυση της λαϊκής συμμετοχής που ενσωματώνει την εμπειρία της κρίσης και της διαχείρισής της, αλλά και τα διδάγματα από αυτήν.

Με την ομιλία του ο πρωθυπουργός έδωσε το στίγμα πως μπαίνει σε αυτή τη διαδικάσία επιδιώκοντας συναινέσεις πέρα και πάνω από μικροκομματικές σκοπιμότητες. Σε αντίθεση με την εσωκομματικής απεύθυνσης και σε πολλά σημεία ανερμάτιστη ομιλία και πρόταση του Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος επιχειρεί να καταστήσει τη συνταγματική αναθεώρηση κεντρικό πεδίο προεκλογικής αντιπαράθεσης.

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, η πρόταση της Ν.Δ. να μπουν στη διαδικασία της αναθεώρησης περισσότερα από τα μισά άρθρα του συντάγματος δεν συνιστά αναθεωρητική διαδικασία αλλά συντακτική συνέλευση. "Προφανώς, δεν σας βγαίνει το αφήγημα της καταστροφής και λέτε: 'Ας τζογάρουμε να κάνουμε την επόμενη εκλογική αντιπαράθεση δημοψήφισμα για το σύνταγμα'" υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Αφήστε τους να ψηφίσουν κατά συνείδηση

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την άποψη πως με τις τομές που προτείνονται συμφωνούν πολλά μέλη του Κοινοβουλίου, απο διαφορετικές ιδεολογικές και πολιτικές καταβολες, καλώντας τα κόμματα να αφήσουν τους βουλευτές τους να ψηφίσουν ελέυθερα. "Αυτό που επιχειρούμε δεν είναι να επιβάλουμε τις δικές μας απόψεις και προτάσεις. Τις καταθέτουμε με στόχο να αναζητήσουμε συναινέσεις σε θέσεις και προτάσεις που θεωρούμε αναγκαίες για τους σκοπούς που θέλουμε να υπηρετήσουμε" υπογράμμισε. Πρόσθεσε δε πως, εάν οι βουλευτές αφεθούν να ψηφίσουν κατά συνείδηση, η μεγάλη πλειονότητα θα λειτουργήσει "με αίσθημα πολιτικής και κοινωνικής ευθύνης".

Περισσότερη δημοκρατία

"Η κρίση λειτούργησε αφυπνιστικά, έφερε στο προσκήνιο με ένταση, λαϊκά αιτήματα για περισσότερη δημοκρατία, περισσότερη ισότητα, περισσότερη κοινωνική προστασία, αλλά και το αίτημα για τη ριζική μεταρρύθμιση του ελληνικού κράτους" τόνισε ο Αλ. Τσίπρας ορίζοντας ως βασικούς άξονες της πρότασης την ενίσχυση του κοινοβουλευτισμού, την εμβάθυνση της δημοκρατίας και της λαϊκής συμμετοχής, την προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων, την κατάργηση των προνομιακών θεσμών υπέρ της πολιτικής ελίτ.

Πρωτάκουστη η πρόταση της Ν.Δ.

Αναφερόμενος στην πρόταση της Ν.Δ. η παρούσα Βουλή να προτείνει τα άρθρα προς αναθεώρηση με 180 και η επόμενη με 151 να ορίσει το περιεχόμενό τους ο Αλ. Τσίπρας έκανε λόγο για μια διαδικασία πρωτάκουστη και πρωτοφανή για τα κοινοβουλευτικά δεδομένα. Επικαλέστηκε μάλιστα απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου που κάνει ερμηνεία για το αντίθετο, δηλαδή ότι η προτείνουσα Βουλή δεν δεσμεύει την αναθεωρητική Βουλή μόνο ως προς τα άρθρα, αλλά και ως προς την κατεύθυνση τουλάχιστον της αναθεώρησης. Μια ερμηνεία που είχε υιοθετήσει και ο Ευ. Βενιζέλος το 2001.

Αλλοπρόσαλλη στάση Μητσοτάκη για την εκλογή Προέδρου

"Αλλοπρόσαλλες και στο πόδι" χαρακτήρισε τις προτάσεις της Ν.Δ. ο πρωθυπουργός. Στάθηκε ιδιαιτέρως στην θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ν.Δ. είχε διαφωνήσει με την πρόταση να εκλέγεται από τον λαό μετά την τρίτη άστοχη ψηφοφορία. Όταν στη συνέχεια ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε μετά την τρίτη άστοχη ψηφοφορία να ακολουθήσουν έξι μήνες και έξι ψηφοφορίες και σε περίπτωση αποτυχίας εκλογή από τον λαό, η Ν.Δ. υιοθέτησε την πρώτη άποψη του ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα η πρόταση της αξιωματικής αντιπολιτευσης είναι μάλλον ακατανόητη. "Λέτε ότι ούτε αυτήν την άποψη έχουμε ούτε τη δική σας άποψη έχουμε, δεν έχουμε άποψη. Λέμε να πάμε, ενδεχομένως, στους 151 και να πάμε σε μια τρίτη εκδοχή" είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, λέγοντας ότι "αυτή ενδεχομένως είναι στάση και θέση του πρώην προέδρου του Εδεσσαϊκού, αλλά δεν είναι θέση και στάση του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης".

Πείτε το καθαρά: Μομφή στην κυβέρνηση Καραμανλή

Στη συνέχεια καυτηρίασε τη θέση της Ν.Δ. σχετικά με το άρθρο 86 και τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, υπογραμμίζοντας πως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μέμφεται το κόμμα του και την κυβέρνηση Καραμανλή. Ο Κ. Μητσοτάκης, επιχειρώντας να εξαιρέσει τον εαυτό του από το σύστημα του οποίου αποτελεί βασικό κομμάτι, επαναλαμβάνει συνεχώς πως ο ίδιος και κάποιοι άλλοι βουλευτές είχαν καταθέσει το 2006 πρόταση με επιστολή για την αλλαγή του επίμαχου άρθρου, χωρίς ωστόσο να συγκεντρώσει τις απαραίτητες 50 υπογραφές.

"Αλήθεια, για ποιον είναι μομφή αυτό, κύριε Μητσοτάκη;" διερωτήθηκε ο πρωθυπορυγός. "Είναι μομφή για τον κ. Κουβέλη που ήταν τότε βουλευτής και ο ΣΥΡΙΖΑ είχε έξι βουλευτές;" συμπλήρωσε υπενθυμίζοντας ότι η Ν.Δ. είχε 163 βουλευτές και το ΠΑΣΟΚ 114, σύνολο 277 βουλευτές. "Για ποιον είναι μομφή αυτό; Έχετε καταλάβει; Μάλλον για τον τότε πρωθυπουργό, τον κ. Καραμανλή. Αν είναι μομφή απέναντι στο ίδιο σας το κόμμα ότι δεν ήθελε να αναθεωρήσει αυτό το ντροπιαστικό άρθρο 86 για την ευθύνη των υπουργών, πείτε το καθαρά" είπε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας.

Όταν Μητσοτάκης και Ν.Δ. ... "συριζοποιούσαν" το σύνταγμα

Ο Κ. Μητσοτάκης μίλησε ακόμη για "συριζοποίηση" του συντάγματος ενώ έκανε λογο για "επικίνδυνες θέσεις και προτάσεις", όπως η λαϊκή πρωτοβουλία, η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία, τα δημοψηφίσματα και μια συνταγματικά κατοχυρωμένη αναλογικότητα του εκλογικού νόμου. Απαντώντας ο πρωθυπουργός διάβασε την εξής πρόταση που είχε καταθέσει, μεταξυ άλλων, ο Πρ. Παυλόπουλος, ως επικεφαλής της επιτροπής που είχε συστήσει ο τότε πρωθυπουργός της Ν.Δ. για την αναθεώρηση του συντάγματος:

"Νομοθέτηση και διά της οδού της λαϊκής πρωτοβουλίας, και μάλιστα τόσο νομοθετικού δημοψηφίσματος όσο και δημοψηφίσματος για κρίσιμα εθνικά θέματα". "Το αναλογικό σύστημα ανταποκρίνεται περισσότερο στις ανάγκες διεύρυνσης της δημοκρατικής νομιμοποίησης της Βουλής, συνακόλουθα δε της κυβέρνησης, η οποία στηρίζεται στην εμπιστοσύνη της Βουλής". "Κατέθετε τόσο επικίνδυνες προτάσεις το κόμμα σας τότε;" είπε απευθυνόμενος στον Κ. Μητσοτάκη και συμπλήρωσε: "Εμείς θέλουμε να συριζοποιήσουμε το σύνταγμα εμπεριέχοντας την ίδια την πρόταση που και εσείς συνυπογράψατε, προφανώς χωρίς να την έχετε διαβάσει;".

Η ακροδεξιά πτέρυγα "τράβηξε το αυτί" για την Εκκλησία

Παράλληλα, ο Αλ. Τσίπρας στηλίτευσε την αλλαγή στάσης της Ν.Δ. για την πρόταση συμφωνίας με την Εκκλησία. Υπενθυμίζοντας την αρχική ανακοίνωση μετά τη συνάντηση Τσίπρα - Ιερώνυμου, με την οποία εξέφραζε την "ικανοποίησή" της που δήθεν ο ΣΥΡΙΖΑ υιοθετεί "την πάγια θέση της", σημείωσε ότι χθες, μετά τη συνάντηση του Κ. Μητσοτάκη με τους κληρικούς, με νέα ανακοίνωση αναφέρει πως "δεν είχε ενημέρωση" και ότι η ηγεσία της Εκκλησίας "χρησιμοποιήθηκε από τον κ. Τσίπρα". "Μήπως σας τράβηξε το αυτί η πτέρυγα του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού στο κόμμα σας και αλλάξατε άποψη και γνώμη;" διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός.

Θέλει μικρό Δημόσιο, αλλά με 10.000 ιερείς

Επισήμανε δε πως από τη μια θέλει να επαναφέρει τη μνημονιακή ρήτρα ένα προς πέντε για το Δημόσιο, σημειώνοντας ότι δεν θέλει γιατρούς, δασκάλους, πυροσβέστες, νοσηλευτές, αλλά ταυτόχρονα θέλει και τους 10.000 ιερείς στο δημόσιο μισθολόγιο. "Θέλετε και μικρό Δημόσιο και να εμπεριέχει δέκα χιλιάδες ιερείς" είπε χαρακτηριστικά. "Οι προτάσεις σας είναι αλλοπρόσαλλες, είναι ο ορισμός του πού μπορεί να οδηγήσει το πάντρεμα του νεοφιλελευθερισμού με τον ακραίο συντηρητισμό, τον εθνολαϊκισμό, που έχει η ακροδεξιά πτέρυγα του κόμματός σας" τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

Συνταγματοποίηση του "κόφτη" θέλει η Ν.Δ.

"Προτείνετε τον λεγόμενο "κόφτη", να υπάρχει δηλαδή η δυνατότητα ενός δημοσιονομικού ζουρλομανδύα, ώστε να μην προκύπτουν δημοσιονομικά ελλείμματα" είπε ακόμη, υπενθυμίζοντας πως, όταν πριν από δυο χρόνια η κυβέρνηση είχε φέρει την πρόταση του κόφτη για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, που τελικά δεν εφαρμόστηκε αφού η οικονομία πέτυχε, η Ν.Δ. είχε ασκήσει σφοδρή κριτική. "Και εσείς, που κάνετε τώρα αυτή την κριτική, θέλετε να τον φέρετε στο ίδιο το σύνταγμα τον 'κόφτη'" τόνισε ο πρωθυπουργός.

ΑΥΣΤΗΡΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΗΜΙΤΗ:

"Ιδιοκτήτης σε αυτόν τον τόπο είναι ο λαός και κανείς άλλος"

"Αν συνεχίσετε έτσι, ο ελληνικός λαός θα σας δώσει μόνιμη έξωση από το πολιτικό στερέωμα"

«Δεν είναι δυνατόν κάποιοι να θεωρούν ότι είναι μόνιμοι ιδιοκτήτες του τόπου κι όποιος άλλος είναι ένας περιστασιακός ένοικος της εξουσίας» είπε ο πρωθυπουργός απαντώντας στην πρόεδρο του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Φ. Γεννηματά, που υπερασπίστηκε τον Κ. Σημίτη. "Δεν νιώθετε την ανάγκη για μια στοιχειώδη αυτοκριτική, αντί να μας κουνάτε το δάχτυλο" πρόσθεσε, θυμίζοντας πως εμπνευστής του άρθρου 86 ήταν ο Ευ. Βενιζέλος τονίζοντας ότι ούτε το 2008 το ΠΑΣΟΚ είχε προτείνει την αναθεώρησή του.

"Ιδιοκτήτης σε αυτό τον τόπο είναι ο ελληνικός λαός και κανείς άλλος" είπε εμφατικά ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας: "Όλοι είναι περιστασιακοί. Κι εσείς κι εμείς". "Αν συνεχίσετε έτσι, ο ελληνικός λαός θα σας δώσει όμως μόνιμη έξωση από το πολιτικό στερέωμα" τόνισε και πρόσθεσε: "Η στρατηγική σας θα οδηγήσει στη δική σας στρατηγική ήττα" είπε συμπληρώνοντας ότι μεγάλη δημοκρατική αλλαγή με τη Ν.Δ. και τον Κ. Μητσοτάκη "δεν γίνεται".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL