Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Λιβύη: Δύσκολη η ειρήνη και στο βάθος... πετρέλαιο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Λιβύη: Δύσκολη η ειρήνη και στο βάθος... πετρέλαιο

Θαύματα δεν περίμενε κανείς από τη διεθνή διάσκεψη για τη Λιβύη, που ολοκληρώθηκε χθες στο Παλέρμο της Σικελίας, με τη συμμετοχή των δύο βασικών αντίπαλων πολεμάρχων στην καθημαγμένη χώρα και πολλών ευρωπαϊκών και αραβικών κυβερνήσεων. Και δεν έγιναν. Ο αναγνωρισμένος από τη διεθνή κοινότητα πρωθυπουργός Φάγεζ Αλ Σάρατζ, που ελέγχει ένα μέρος της δυτικής Λιβύης, συναντήθηκε μεν με τον Χαλίφα Χαφτάρ, που ελέγχει την ανατολική Λιβύη, αλλά εκτός της επίσημης διάσκεψης και χωρίς να υπάρξει πρόοδος για τη... συμφιλίωση που προσδοκούσαν οι διοργανωτές. Άλλωστε, τα σχέδια για τη διεξαγωγή εκλογών στη Λιβύη τον Δεκέμβριο έχουν πάει πίσω ελλείψει στοιχειωδών υποδομών και ασφάλειας, αλλά και ελλείψει μιας πρώτης συνεννόησης για το σύνταγμα της χώρας.

Γιατί, λοιπόν, η Ιταλία διοργάνωσε τη διάσκεψη; Και γιατί έσπευσαν να πάνε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Φεντερίκα Μογκερίνι, ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, ο Πρόεδρος της Αιγύπτου, ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας ή ο Αλέξης Τσίπρας;

Η μεν Ιταλία ήθελε να δείξει ότι αυτή είναι η ευρωπαϊκή χώρα που παίζει το πρώτο βιολί σε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση με την πρώην αποικία της στη Βόρεια Αφρική, οι δε υπόλοιποι ελπίζουν να κλείσει αυτή η “μαύρη τρύπα” ασφάλειας σε μια πετρελαιοπαραγωγό χώρα η οποία είναι ταυτόχρονα η βασική χώρα τράνζιτ για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες από την Αφρική προς την Ευρώπη. Και ξέρουν καλά πρώτον ότι χρειάζεται επιμονή και υπομονή για να κάτσουν οι Σάρατζ και Χαφτάρ στο ίδιο τραπέζι και δεύτερον ότι δεν έχουν την... πολυτέλεια να αφήσουν τη Λιβύη στην τύχη της, όπως κάνουν με την ξεχασμένη από τον κόσμο Υεμένη.

Να σημειωθεί ότι στο ζήτημα της μετανάστευσης, η ευρωπαϊκή... βοήθεια στη Λιβύη φαίνεται να έχει φέρει αποτελέσματα. Το πρώτο εννεάμηνο του 2018 κατάφεραν να φτάσουν στην Ιταλία 21.000 άνθρωποι με σαπιοκάραβα. Πέρσι το ίδιο διάστημα ήταν 105.000.

Οκτώ χρόνια χάος

Πριν από οκτώ χρόνια, κανείς δεν είχε προσπαθήσει να φρενάρει τους Γάλλους και τους Αμερικανούς όταν προσπάθησαν να επιβάλουν με τα βομβαρδιστικά τους τη... δημοκρατία στη Λαϊκή Τζαμαχιρία του Καντάφι. Το αποτέλεσμα της επέμβασης ήταν μεν να πέσει ο Καντάφι, αλλά η χώρα παραμένει ακυβέρνητη - κι επικίνδυνη τόσο για την ευρύτερη γειτονιά της, όσο και για τις εταιρείες που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο έχουν εξασφαλίσει την εκμετάλλευση των πετρελαίων της.

Η ιταλική κυβέρνηση και κυρίως ο υπουργός Εσωτερικών και πρόεδρος της ακροδεξιάς Λέγκα Ματέο Σαλβίνι φιλοδοξούσαν μ’ αυτή τη διάσκεψη να... εκδικηθούν το Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, που έχει αναγάγει το ζήτημα της Λιβύης σε κορυφαίο για την εξωτερική πολιτική του. Άλλωστε, η Ρώμη ελέγχει μέσω της ΕΝΙ το 45% των υδρογονανθράκων της Λιβύης, ενώ ελέγχει και τον αγωγό Green Stream που μεταφέρει λιβυκό αέριο στη Σικελία. Ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής της είναι η γαλλική Total, που ελέγχει το 10% της λιβυκής αγοράς πετρελαίου και θέλει περισσότερο. Έχει μεν εξασφαλίσει μερίδιο στις πετρελαιοπηγές Γουάχα κοντά στη Σύρτη, αλλά χωρίς μια στοιχειώδη ειρήνευση στη Λιβύη θα δυσκολευτεί να το εκμεταλλευτεί. Για τον ίδιο λόγο χρειάζεται και η Ιταλία μια στοιχειωδώς σταθερή Λιβύη.

Στο τέλος της διάσκεψης, πάντως, ούτε ο Σαλβίνι ούτε ο Μακρόν βγήκαν κερδισμένοι. Το αδιέξοδο στη Λιβύη συνεχίζεται. Επιπλέον, χάλασε και η καρδιά της Τουρκίας, ο αντιπρόεδρος της οποίας αποχώρησε εσπευσμένα από τη διάσκεψη, διότι δεν κλήθηκε να συμμετάσχει σε μια παράλληλη συνάντηση με τον Χαφτάρ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL