Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.2°C18.1°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.6°C16.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.4°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
9 °C
8.9°C14.6°C
0 BF 81%
Επιχείρηση Fake News / Επιχείρηση Fake News: Αν η πραγματικότητα δεν συμφωνεί μαζί μας, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επιχείρηση Fake News / Επιχείρηση Fake News: Αν η πραγματικότητα δεν συμφωνεί μαζί μας, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα

Αφού δεν συμφωνεί η πραγματικότητα μαζί μας, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα. Αυτό θα μπορούσε να είναι το σύνθημα μεταξύ των στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του μιντιακού συστήματος που βρίσκεται στην εμπροσθοφυλακή εξαπολύοντας ορυμαγδό fake news.

Τι κι αν διαψεύδονται εμφατικά και κατ' επανάληψη; "Πες, πες, κάτι θα μείνει" δίδασκε ο Γκέμπελς, σχήμα που ακολουθείται πιστά από τη δίχως αρχές και όρια προπαγάνδα διαχρονικά. Βέβαια στην εποχή του Ίντερνετ τα fake news, η τραμπική λογική των "εναλλακτικων πραγματικοτήτων", η καταφανής ισοπέδωση της πραγματικότητας τείνει να γίνει καθημερινότητα. Αυτή η μέθοδοςμ που υιοθετείται απροκάλυπτα από κορυφαία πολιτικά στελέχη, δημοσιογράφους, αλλά και πάλαι ποτέ έγκυρες και σοβαρές εφημερίδες, αναμένεται να ενταθεί όσο η κυβέρνηση επιτυγχάνει τους στόχους της και το αφήγημα της καταστροφής καταρρέει μέρα με τη μέρα.

Ρ. Σβίγκου: Αισθητός ο πανικός Ν.Δ. - ΜΜΕ

"Η ίδια η πραγματικότητα είναι αυτή η οποία διαψεύδει την καταστροφολογία, διαψεύδει τις κακές ειδήσεις για την οικονομία, διαψεύδει ευσεβείς πόθους" ανέφερε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ρ. Σβίγκου μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ.

"Από την πρώτη στιγμή που έγινε κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ πολλάκις έχουν διαψευσθεί και πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα σε εφημερίδες και πρώτες ειδήσεις σε τηλεοπτικούς σταθμούς" σημείωσε και υπογράμμισε πως "ιδιαίτερα την τελευταία περίοδο είναι ιδιαίτερα αισθητός ο πανικός της Ν.Δ. και των φιλικών της ΜΜΕ". Όπως εξήγησε, η περικοπή των συντάξεων "ήταν το τελευταίο όπλο στη φαρέτρα του κ. Μητσοτάκη, ήταν το τελευταίο σωσίβιο της Ν.Δ". αναφέροντας τα πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα των "Νέων" για τις συντάξεις και τις δήθεν αντιδράσεις του Πατριαρχείου που διαψεύστηκαν το ένα από τον Όλαφ Σόλτς και άλλο από τον εκπρόσωπο του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

"Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση έχει πετύχει την έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια με την κοινωνία όρθια και τώρα υλοποιεί ένα πρόγραμμα ελαφρύνσεων και αποκατάστασης των αδικιών" υπογράμμισε τονίζοντας: "Αυτό σε ορισμένους δεν αρέσει".

Κ. Ζαχαριάδης: Προχωράμε όσα ψέματα κι αν πουν

"Όσα ψέματα και να πουν και ό,τι και να κάνουν, εμείς προχωράμε και θα κάνουμε τη δουλειά μας απερίσπαστοι και όσα περισσότερα ψέματα λένε, όσο μεγαλύτερες επικοινωνιακές και πολιτικές ακρότητες εφευρίσκουν, εμείς θα τους ξεμπροστιάζουμε και η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού τους καταλαβαίνει -και τους καταλαβαίνουν ακόμα και δικοί τους ψηφοφόροι" είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στο Κόκκινο ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Ζαχαριάδης.

Έκανε λόγο ακόμη για προπαγανδιστικά ψεύδη που τα αντιπολιτευόμενα ΜΜΕ χρησιμοποιούν καθημερινά και "για τους πομπούς ψεμάτων που υποδεικνύουν τη μεγάλη αγωνία πολιτικών και επικοινωνιακών κέντρων" εκφράζοντας την εκτίμηση ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είτε αθέλητα είτε ηθελημένα έχει εγκλωβιστεί εξαιτίας των πολιτικών του επιλογών.

Τ. Κουράκης: Έσχατο όριο λαϊκισμού η Ν.Δ. για τα αναδρομικά

Για τη μέθοδο κατασκευής των ψευδών ειδήσεων μίλησε, μεταξύ άλλων, στο Κόκκινο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης. "Όταν δεν έχουν τι να πουν, έχουμε τις ψευδείς ειδήσεις, που δεν είναι ούτε αστείο ούτε δευτερεύον θέμα, είναι πρωτεύον, η κατασκευή ειδήσεων, η πρώτη εικόνα που περνάει" υπογράμμισε.

"Βλέπετε το χαιρέκακο ύφος με το οποίο διογκώνουν κάθε δισταγμό -αναφέρομαι στα 'Νέα' του Μαρινάκη- γύρω από τα θέματα αυτά εις βάρος των Ελλήνων. Πώς το προβάλλουν, πόσο χαίρονται" συμπλήρωσε. "Σήμερα (σ.σ.: χθες) τα 'Νέα' 'κάνουν την πάπια', δεν αναφέρουν κουβέντα για τις συζητήσεις τις χθεσινές, με το θέμα του Πατριαρχείου και τον Γερμανό υπουργό Σολτς" είπε χαρακτηριστικά ο Τ. Κουράκης.

Ένα απο τα fake news του σαββατοκύριακου ήταν η δήθεν επιστροφή αναδρομικών των βουλευτών, τα οποία μάλιστα η Ν.Δ. έσπευσε να... τα αρνηθεί, χωρίς φυσικά κάτι τέτοιο να ισχύει, όπως ξεκαθάρισε ο Νίκος Βούτσης. Όπως επισήμανε ο Τ. Κουράκης, στην προχθεσινή διάσκεψη προέδρων, μετά τη δήλωση Βούτση ότι δεν υπάρχουν αναδρομικά για να τα αρνηθεί κάποιος, "από την αντιπολίτευση προσπάθησαν να μην πουν τίποτε, να ψελλίσουν ότι 'δεν εννοούσαμε ακριβώς αυτό', 'δεν πρέπει να πάρουμε τα αναδρομικά', ενώ ήταν σαφής η ανακοίνωση της Ν.Δ., και μάλιστα με εντολή του Κ. Μητσοτάκη".

Μάλιστα ο Τ. Κουράκης χαρακτήρισε την ανακοίνωση της Ν.Δ. "το έσχατο όριο του λαϊκισμού". "Από τη μία θέλουν να δείξουν ένα καλό πρόσωπο σε ανύπαρκτο θέμα και από την άλλη... ενώ οι βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ θα αρνούνταν να παραλάβουν τα αναδρομικά που υποτίθεται ότι θα τους έδιναν, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα εμφανίζονταν να 'κάνουν την πάπια'" είπε χαρακτηριστικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL