Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.5°C20.8°C
4 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
15.9°C20.0°C
3 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.6°C19.3°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.4°C
3 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.9°C17.4°C
5 BF 72%
Αντίθετη με την αλλαγή του καθεστώτος των κληρικών η Εκκλησία της Κρήτης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αντίθετη με την αλλαγή του καθεστώτος των κληρικών η Εκκλησία της Κρήτης

Την αντίθεσή της με την αλλαγή του καθεστώτος των κληρικών, όπως προβλέπεται στη συμφωνία της κυβέρνησης με την Εκκλησία της Ελλάδος εξέφρασε η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης.

Η Εκκλησία της Κρήτης εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για τη μη ενημέρωσή της για τη συμφωνία, ενώ διαφώνησε και με τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για αλλαγές στο σύνταγμα σχετικά με τη θρησκευτική ουδετερότητα και την προστασία της οικογένειας.

Παράλληλα συνεχίζονται οι παρεμβάσεις μητροπολιτών σχετικά με τη συμφωνία ενόψει της ενημέρωσης της Ιεράς Συνόδου από τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο την Παρασκευή.

«Η υπάρχουσα νομοθετημένη μισθοδοσία του Ιερού Κλήρου, που επί σειρά δεκαετιών έχει δοκιμαστεί, δεν χρήζει οποιασδήποτε αλλαγής» σημείωσε η Εκκλησία της Κρήτης εκτιμώντας ότι «όσα δημοσιεύθηκαν για την αλλαγή του καθεστώτος στη μισθοδοσία της κληρικών δεν διασφαλίζουν τα εργασιακά δικαιώματα και αφήνουν κενά και ασάφειες σε πολλά επίπεδα».

Επιπλέον δήλωσε ότι «θα διασφαλίσει με κάθε νόμιμο τρόπο την αξιοπρέπεια των κληρικών και των οικογενειών τους» ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν θα επιτρέψει τη βίαιη δυσμενή μεταβολή του εργασιακού καθεστώτος τους με αναίτιες καταστρατηγήσεις κατοχυρωμένων δικαιωμάτων τους».

Η Εκκλησία της Κρήτης υποστήριξε ότι «η σημερινή υπάρχουσα εκκλησιαστική περιουσία στη μεγαλόνησο, στο μεγαλύτερό της μέρος, είναι άνευ αξίας και είναι αδύνατον αυτή να καλύψει τη μισθοδοσία των κληρικών της Κρήτης». Επιπλέον, χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την απάλειψη της αναφοράς της οικογένειας ως «θεμελίου της συντήρησης και της προαγωγής του έθνους» στο άρθρο 21 του συντάγματος. Τέλος διαφώνησε και με την αναθεώρηση του άρθρου 3, «καθώς ουδεμία εθνική, κοινωνική ή νομική ανάγκη επιβάλλει τούτο».

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις μητροπολιτών

«Υπάρχει μία επιφύλαξη, το πόσο μπορώ να εμπιστευτώ το κράτος που δίνει αυτές τις υποσχέσεις και είναι διαχρονικά αναξιόπιστο, όταν μάλιστα διαπραγματεύομαι για 10.000 οικογένειες» υποστήριξε ο μητροπολίτης Σιατίστης Παύλος, ο οποίος πρόσθεσε ότι «ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλά για 10.000 θέσεις εργασίας. Αυτοί οι κακοί παπάδες, που τόσα χρόνια καταλαμβάνουν θέσεις, τώρα απελευθερώνονται. Αυτή είναι μια ευθεία προσβολή στους ιερείς. Ποιον κοροϊδεύει;».

«Οι επίσκοποι δεν έχουν δικαίωμα να θυσιάσουν το δικαίωμα που οι κληρικοί της Εκκλησίας της Ελλάδος έχουν κατακτήσει μέσα από έναν αγώνα που ξεκίνησε το 1945» σημείωσε σχετικά με τη μισθοδοσία των κληρικών ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος.

Για «υποτίμηση ενός κλάδου δημοσίων λειτουργών που στοχοθετούνται, ώστε να φαίνεται ότι η δική τους δημοσιοϋπαλληλική σχέση είναι τροχοπέδη για άλλους διορισμούς στο Δημόσιο» κάνει λόγο η Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων επικρίνοντας τη συμφωνία της κυβέρνησης με την Εκκλησία και υποστηρίζοντας ότι αυτή η συμφωνία «δεν αποδεικνύεται ως προϊόν προηγηθείσας διαλογικής συμπεριφοράς».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL