Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.8°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.7°C17.0°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C17.1°C
3 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.8°C17.5°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.9°C16.9°C
0 BF 62%
Πρόταση τεσσάρων πυλώνων για την ανάπτυξη κοινής δράσης εν όψει των ευρωεκλογών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πρόταση τεσσάρων πυλώνων για την ανάπτυξη κοινής δράσης εν όψει των ευρωεκλογών

Στα μείζονα ζητήματα που απασχολούν τις ευρωπαϊκές κοινωνίες, προτείνοντας τους τέσσερις πυλώνες στους οποίους θα αναπτύξουν την πολιτική τους με ορίζοντα τις ευρωεκλογές του 2019 εστιάζει η τελική διακήρυξη του 2ου Ευρωπαϊκό Φόρουμ που πραγματοποιήθηκε στο Μπιλμπάο με τη συμμετοχή αριστερών, πράσινων και προοδευτικών δυνάμεων. Ο πρώτος πυλώνας αφορά την προώθηση ενός εναλλακτικού αναπτυξιακού μοντέλου, ο δεύτερος πυλώνας την προώθηση πολιτικών ισότητας, ο τρίτος πυλώνας τις πολιτικές ειρήνης και συλλογικής ασφαλείας και ο τέταρτος πυλώνας τη δημοκρατία και τον σεβασμό της λαϊκής κυριαρχίας. Επίσης, οι προοδευτικές δυνάμεις συμφώνησαν στη καθιέρωση του Ευρωπαϊκού Φόρουμ ως χώρου διαλόγου, προώθησης πολιτικών, συνάντησης και ανταλλαγής απόψεων, δίνοντας ραντεβού για το 2019. Ολόκληρο το κείμενο της διακήρυξης:

"Εκατομμύρια Ευρωπαίοι έχουν υποφέρει και εξακολουθούν να υφίστανται τις 'επιθέσεις' ενός στυγνού καπιταλιστικού συστήματος, το οποίο προωθεί εργατικές, κοινωνικές, οικονομικές και θεσμικές αλλαγές που στοχεύουν στην καταστροφή των ιστορικών επιτευγμάτων της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων.

Οι συγκεκριμένες πολιτικές επιβάλλουν μια αυταρχική, απορρυθμισμένη κοινωνία, χωρίς εργασιακά, κοινωνικά ή πολιτικά δικαιώματα. Σε αυτό το πλαίσιο, όσοι από εμάς συγκεντρωθήκαμε στο Μπιλμπάο στις 9, 10 και 11 Νοεμβρίου του 2018, στο δεύτερο Ευρωπαϊκό Φόρουμ των Αριστερών, Πράσινων και Προοδευτικών δυνάμεων, καλούμε τις λαϊκές δυνάμεις από όλη την Ευρώπη να κινητοποιηθούν.

Είμαστε σε εγρήγορση ενάντια στις κοινωνικές ανισότητες που διαχωρίζουν όλο και περισσότερο τις κοινωνίες μας και οι οποίες καθημερινά επιδεινώνονται με τις πολιτικές λιτότητας, με την απώλεια κοινωνικών παροχών και τον ανταγωνισμό μεταξύ των εργαζομένων.

Είμαστε σε εγρήγορση ενάντια στη συσσώρευση πλούτου στα χέρια των λίγων, όταν η ανασφάλεια και η φτώχεια διογκώνονται σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Αντιμετωπίζουμε το περιβάλλον με σεβασμό, γνωρίζοντας την απειλή της καταστροφικής κλιματικής αλλαγής, της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και των κινδύνων για τη βιοποικιλότητα επειδή ο πλανήτης θερμαίνεται και κινδυνεύει να καταστεί ακατοίκητος εάν δεν ληφθούν επειγόντως δεσμευτικές αποφάσεις για να αλλάξει η πορεία των οικονομικών και βιομηχανικών μοντέλων, όπως παρουσιάζεται στην ανησυχητική έκθεση που δημοσίευσε πρόσφατα η IPCC.

Αγωνιζόμαστε ενάντια στις επιθέσεις κατά των δημοκρατικών ελευθεριών και των δικαιωμάτων των γυναικών. Είμαστε σε εγρήγορση για την επαίσχυντη μεταχείριση των μεταναστών. Είμαστε σε εγρήγορση για τον κίνδυνο για την ειρήνη που συνεπάγεται η στρατιωτικοποίηση των διεθνών σχέσεων, καθώς και οι στρατιωτικές δαπάνες που απαιτούνται στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Αγωνιζόμαστε ενάντια στην άνοδο των ακροδεξιών και αντιδραστικών δυνάμεων που γεννούν το μίσος και τον ρατσισμό σε όλη την ήπειρο.

Είμαστε σε εγρήγορση ενάντια στην ενδυνάμωση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας που τροφοδοτείται από διάφορες κυβερνήσεις και πολιτικές δυνάμεις και κατά της οικοδόμησης της 'Ευρώπης - φρούριο', κλειστής για τους μετανάστες που διαφεύγουν από τον πόλεμο και τη φτώχεια.

Το κύριο μήνυμά μας είναι η ανάγκη να είμαστε σε εγρήγορση και να κινητοποιηθούμε για να αντιμετωπίσουμε τις πολιτικές που συντρίβουν τους λαούς της Ευρώπης, οι οποίοι παραμελούνται από τους πλούσιους και ισχυρούς, τους οικονομικούς παράγοντες και τις αγορές, που θίγονται από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές.

Πιστεύουμε ότι έχει έρθει η ώρα οι λαοί της Ευρώπης να πάρουν στα χέρια τους τον έλεγχο του μέλλοντός τους και του κοινού μας πεπρωμένου.

Είναι καιρός να συνδυάσουμε τις δυνάμεις μας και να ανοίξουμε την πόρτα σε μια νέα εποχή, μια πορεία προς ένα νέο οικονομικό, κοινωνικό και οικολογικό μοντέλο, που θα δίνει απάντηση στη χειραφέτηση και τη δημοκρατική πρόοδο, για να αντιμετωπίσουμε τις σημαντικότερες προκλήσεις της ανθρωπότητας.

Είναι καιρός να εργαστούμε και να δράσουμε από κοινού, διότι γνωρίζουμε ότι οι πολίτες της Ευρώπης αντιμετωπίζουν ιστορικές προκλήσεις χωρίς προηγούμενο και ότι καμία από τις δυνάμεις μας δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις χωρίς συμμαχίες.

Πολλές διαφορετικές δυνάμεις συνεργάζονται για να δημιουργήσουν μια άλλη εναλλακτική πρόταση κι ένα μοντέλο ανάπτυξης που απομακρύνεται από αυτόν τον βάναυσο και παρακμιακό καπιταλισμό.

Τη στιγμή κατά την οποία βρισκόμαστε μπροστά σε ένα Brexit με άγνωστες συνέπειες για τους Βρετανούς και τους μη-Βρετανούς ανθρώπους που ζουν και εργάζονται στη Βρετανία, απέναντι στις κρίσιμες εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που πιθανόν θα αλλάξουν την ισορροπία δυνάμεων, είναι ζωτικής σημασίας οι προοδευτικές δυνάμεις να συνεργαστούν πιο ενεργά ώστε οι πολίτες της Ευρώπης να δηλώσουν δυνατά και μαζικά ότι είναι εφικτός ένας άλλος 'πολιτικός δρόμος': ο κοινωνικός διάλογος, η κοινωνική συνοχή, η δημοκρατία, η ειρήνη, ο σεβασμός της ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών και μεταξύ όλων των ανθρώπων, η αειφόρος ανάπτυξη και η οικονομική ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς. Θέλουμε να ωθήσουμε αυτές τις πολιτικές δυνάμεις να συνδυάσουν τις πρωτοβουλίες τους και να αναπτύξουν κοινό βηματισμό.

Με βάση αυτές τις κοινές προκλήσεις και σύμφωνα με το αίτημα του πρώτου Ευρωπαϊκού Φόρουμ Αριστεράς, Πράσινων και Προοδευτικών Δυνάμεων που πραγματοποιήθηκε στη Μασσαλία τον Νοέμβριο του 2017, αποφασίσαμε ότι το παρόν φόρουμ πρέπει να συνεχίσει το έργο μας για τη δημιουργία ενός μόνιμου χώρου σύγκλισης σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Οι δυνάμεις μας εκκινούν από διαφορετική αφετηρία. Είτε έχουν τη ρίζα τους στην ιστορία των αγώνων του εργατικού κινήματος, του αντιφασιστικού, του διεθνοτικού κινήματος, είτε προέρχονται από τα οικολογικά κινήματα, γνωρίζουμε ότι έχουμε πολλά κοινά, παρά τις διάφορες μας.

Δεν αρνούμαστε αυτές τις διαφορές και καθεμία από τις δυνάμεις μας είναι και παραμένει απόλυτα κυρίαρχη στις αποφάσεις της. Ο στόχος είναι οι διαφορές αυτές να μην παρεμβαίνουν την επιδίωξη του κοινού στόχου αυτού του φόρουμ, παρέχοντας ένα πλαίσιο που προσφέρει σε αυτές τις πολιτικές, κοινωνικές και εργατικές δυνάμεις την ευκαιρία να συνεισφέρουν με τις ιδέες τους, να διαμορφώσουν κοινούς άξονες πολιτικής δράσης, να ενθαρρύνουν τους πολίτες να κινητοποιηθούν σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο και να προωθήσουν τη συνεργασία μεταξύ των αριστερών, πράσινων και προοδευτικών δυνάμεων παντού, εντός και του Ευρωκοινοβουλίου.

Προτείνουμε να προετοιμαστεί το τρίτο φόρουμ που θα οργανωθεί ως μέρος των συνδυασμένων δράσεων που συμφωνούμε να αναπτύξουμε το 2019. Υπάρχουν πολλά πιθανά μέτωπα δράσης. Φέτος προτείνουμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να επικεντρωθούμε σε τέσσερις βασικούς άξονες:

1. Την αναδιάταξη του τεράστιου πλούτου που δημιουργήθηκε στην Ευρώπη μέσω ενός νέου μοντέλου κοινωνικής και οικολογικής ανάπτυξης

Η ανισότητα και η φτώχεια συνεχίζουν να αυξάνονται στην Ευρώπη, ενώ οι τράπεζες, ο χρηματοπιστωτικός τομέας και οι πολυεθνικές συνεχίζουν να συγκεντρώνουν περισσότερο πλούτο.

Το ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 17 τρισεκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, η ανισότητα και η φτώχεια αυξάνονται. Από το 2009, η ΕΚΤ έχει εισφέρει περίπου 5 τρισεκατομμύρια ευρώ στην οικονομία της Ε.Ε., ενώ η φοροδιαφυγή ανέρχεται σε σχεδόν 1 τρισεκατομμύριο ευρώ. Τα χρήματα αυτά πρέπει να αξιοποιηθούν προκειμένου να ικανοποιηθούν οι κοινωνικές ανάγκες, να χρηματοδοτηθούν οι δημόσιες υπηρεσίες και το περιβάλλον, καθώς και να αντιμετωπιστεί το δημόσιο χρέος.

Με αυτό τον τρόπο, ως προοδευτικά και αριστερά κινήματα υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα σε μια αξιοπρεπή εργασία για όλους, συμπεριλαμβανομένης της πλήρους απασχόλησης, με ποιοτικές συνθήκες εργασίας, επαρκείς μισθούς, ασφάλεια, κοινωνική προστασία, χωρίς διακρίσεις και με ισότητα ανδρών και γυναικών.

Προτείνουμε ο πλούτος και η εξουσία των χωρών να αξιοποιούνται για να ευνοείται η κοινωνική ανάπτυξη, χωρίς διακρίσεις λόγω φύλου, έκφρασης και σεξουαλικής ή συναισθηματικής ταυτότητας.

Προτείνουμε να θεσπιστούν νέα κριτήρια για το πώς θα δαπανώνται τα χρήματα στην Ευρώπη υπέρ ενός μετασχηματισμού των παραγωγικών δομών και ενός νέου μοντέλου κοινωνικής και οικολογικής ανάπτυξης. Στη βάση αυτή, εκφράσαμε την πρόθεσή μας να ξεκινήσουμε μια συζήτηση σχετικά με τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής οικονομικής και δημοσιονομικής συμφωνίας παρόμοια με εκείνη της αλλαγής του κλίματος.

2. Την προώθηση πολιτικών που ευνοούν την ισότητα των φύλων

Ένας από τους πυλώνες πάνω στους οποίους βασίζεται η ηγεμονία του φιλελευθερισμού είναι η πατριαρχία, η οποία βασίζεται σε ιδεολογικές αξίες που υπονομεύουν τον ρόλο των γυναικών στην κοινωνία, ευνοούν το μισθολογικό χάσμα και τη μη εξάλειψη της σεξιστικής βίας, της εμπορίας γυναικών και ανηλίκων για σεξουαλική εκμετάλλευση. Επιπλέον, πρέπει να τερματίσουμε τις διακρίσεις εις βάρος των ατόμων LGBTQI.

Η έλλειψη αλληλεγγύης και ισότητας δημιουργεί μόνο μεγαλύτερες ανισότητες, διακρίσεις και βιαιοπραγίες που θα επηρεάσουν σε μεγαλύτερο βαθμό αυτούς που έχουν ήδη πέσει θύματα οικονομικής, δημοσιονομικής και πολιτικής κρίσης.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι δεν θα υπάρξει πραγματική δημοκρατία εάν οι γυναίκες δεν ζουν ελεύθερες, χωρίς βία και με ίσα δικαιώματα με τους άνδρες. Για τον λόγο αυτό, η καταπολέμηση της πατριαρχίας είναι θεμελιώδους σημασίας για την οικοδόμηση ενός νέου σχεδίου της κοινωνίας που θέτει την αξία της ζωής των ανθρώπων πάνω από το όφελος των αγορών.

Η δίκαιη κατανομή της παραγωγικής και αναπαραγωγικής εργασίας είναι θεμελιώδης για την αναγνώριση των κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων που εμποδίζουν κάθε είδους εκμετάλλευση των γυναικών.

Καλούμε όλες τις δυνάμεις του φόρουμ να σχεδιάσουμε και να επεξεργαστούμε ένα πρωτόκολλο για την ισότητα των φύλων, το οποίο στοχεύει στην πλήρη ενσωμάτωση των γυναικών στον κόσμο της εργασίας και το οποίο στοχεύει να ξεπεράσει τις ανισότητες και να διασφαλίσει την ισότητα των φύλων σε όλους τους τομείς της ζωής.

3. Ειρήνη και συλλογική ασφάλεια

Η ενίσχυση των στρατιωτικών δαπανών και ο αγώνας των εξοπλισμών σύμφωνα με τους στόχους του ΝΑΤΟ αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για την ειρήνη. Οι αρχές της συλλογικής ασφάλειας, όπως ορίζονται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, απειλούνται. Οι πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ ασκούν επίσης πίεση σε ολόκληρη την Ευρώπη. Το ζήτημα των σχέσεων μεταξύ όλων των ευρωπαϊκών εθνών και των γειτονικών περιφερειών πρέπει να επανεξεταστεί με βάση αυτές τις αρχές.

Προτείνουμε να οργανώσουμε συζητήσεις για τις συγκρούσεις σε όλη την Ευρώπη για να προωθήσουμε την ιδέα ενός πανευρωπαϊκού συνεδρίου για την ειρήνη και τη συλλογική ασφάλεια. Μια πρόταση που θα επιτρέψει τη συγκέντρωση ανθρώπων από όλη την ήπειρο για να απορρίψει την πορεία προς τον πόλεμο, υπέρ ενός ειρηνικού και ασφαλούς κόσμου.

Μια τέτοια εξέλιξη θα επιτρέψει τη σύναψη δεσμευτικών συμφωνιών με ένα ενιαίο πρότυπο για το άσυλο και την προστασία του διεθνούς δικαίου μέσω μιας μεταναστευτικής πολιτικής που θα βασίζεται στην αλληλεγγύη και την ευθύνη, εξασφαλίζοντας ασφαλείς διαδρομές διάσωσης για τη Μεσόγειο. Πρέπει να δημιουργήσουμε απαντήσεις με βάση την αλληλεγγύη, όπως η μεταρρύθμιση του συστήματος του Δουβλίνου. Οι πολιτικές φιλοξενίας παραμένουν θεμελιώδες μέρος οποιασδήποτε δημοκρατικής δράσης που ενισχύει τον επιμερισμό βαρών.

4. Δημοκρατία και σεβασμός της λαϊκής κυριαρχίας

Μια δημοκρατική κοινωνία είναι αυτή που ανταποκρίνεται και προστατεύει τις ανάγκες των πολιτών της, που έχουν την ικανότητα να δρουν για ένα συλλογικό όφελος.

Μια από τις βασικές αδυναμίες της Ε.Ε. είναι η αρχιτεκτονική των συνθηκών της και η λειτουργία τους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θεωρούμε ότι το βασικό σκεπτικό που καθορίζει τη λάθος πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η αδυναμία της δημοκρατίας να λειτουργήσει αποτελεσματικά.

Ο νεοφιλελεύθερος προσανατολισμός των συνθηκών επιβάλλεται χωρίς τη συγκατάθεση του λαού και μερικές φορές ενάντια στη θέλησή του. Για παράδειγμα, η ΕΚΤ λειτουργεί χωρίς δημοκρατικό έλεγχο. Αυτό, σε συνδυασμό με τον ασύμμετρο διακυβερνητισμό, τις πολιτικές υπό την ηγεσία των συντηρητικών πλειοψηφιών και τα κριτήρια ορισμένων ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων αποτελούν επίσης επίθεση κατά της δημοκρατίας.

Αυτό που κυριαρχεί στην Ευρώπη δεν είναι η συνεργασία, αλλά ο ανταγωνισμός και ο αυταρχισμός.

Σήμερα, υπάρχουν ακόμη χώρες που ζητούν φιλελευθερισμό χωρίς δημοκρατία. Οι αντιδραστικές και ακροδεξιές δυνάμεις πρέπει να αντιμετωπίσουν αποφασιστικά και χωρίς κανέναν συμβιβασμό, καθώς ο πλουραλισμός και η δημοκρατία αποτελούν βασικούς πυλώνες των ευρωπαϊκών λαών.

Επιδιώκουμε η Ευρώπη να έχει διαφορετικό μέλλον. Η πρόκληση είναι να συνδυαστεί ο σεβασμός της λαϊκής κυριαρχίας, η συνεργασία μεταξύ των λαών και των εθνών και να συγκεντρωθούν πόροι για την επίτευξη κοινών κοινωνικών και περιβαλλοντικών στόχων. Στόχος μας είναι να αγωνιστούμε για μια Ευρώπη που είναι συνεταιριστική, αλληλέγγυα, ισότιμη, κοινωνικά και δημοκρατικά προηγμένη. Ζητάμε την ενδυνάμωση της λαϊκής κυριαρχίας με την εκπόνηση ενός νέου χάρτη για την κυρίαρχη δημοκρατία στην Ευρώπη".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL