Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.4°C20.1°C
4 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C21.5°C
3 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.0°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.9°C18.9°C
2 BF 45%
Ευθύνες σε Μ. Βορίδη και Μ. Σαλμά για τις αρθροσκοπήσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ευθύνες σε Μ. Βορίδη και Μ. Σαλμά για τις αρθροσκοπήσεις

Υποψίες εμπλοκής του Μάριου Σαλμά στην υπερτιμολόγηση των αρθροσκοπήσεων καταγράφει το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο εστάλη χθες στα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής για τα σκάνδαλα στην Υγεία. Σήμερα συνεδριάζει η Εξεταστική προκειμένου να καταρτίσει το συγκεκριμένο τμήμα του πορίσματος.

"Να επιστραφούν, ακόμα και διά της δικαστικής οδού"

Στις 113 σελίδες του πορίσματος καταγράφεται όλη η μεθόδευση για να υπάρξει υπερτιμολόγηση εις βάρος του Δημοσίου. Η συνολική ζημία για τον ΕΟΠΥΥ, με βάση τις παραδοχές που έχουν γίνει, ανέρχεται σε 337.212 ευρώ, ενώ η ζημία του ΕΟΠΥΥ μόνον όσον αφορά την (συμφερόντων Σαλμά) "αρθροσκόπηση - υπερηχοτομογραφία" ανέρχεται στα 220.919 ευρώ, τα οποία "πρέπει να επιστραφούν στο ακέραιο, ακόμα και διά της δικαστικής οδού".

Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι "χρήζει περαιτέρω έρευνας ο τρόπος κοστολόγησης της διαγνωστικής αρθροπάθειας. Ιδίως χρειάζεται να εξειδικευθούν οι ευθύνες

* των επικεφαλής των εισηγητικών οργάνων,

* του εκδώσαντος την υπουργική απόφαση τότε υπουργού Υγείας Μάκη Βορίδη για την εισαγωγή της κατάφωρα εσφαλμένης ρύθμισης, παρά την αντίθεση δύο διευθύνσεων του υπουργείου σχετικά με το αποζημιούμενο ποσόν,

* του Μάριου Σαλμά για τις ενέργειες επιχειρηματικής εκμετάλλευσης μιας καταφανώς λαθεμένης και επιζήμιας για το δημόσιο συμφέρον κοστολόγησης,

* κάθε τρίτου αναγκαίως συμπράξαντος.

Επίσης θα πρέπει να αναζητηθεί η κίνηση κεφαλαίων, από 12.2.2015, από τις εταιρείες Ιατρόκοσμος και Ιδιωτικό Διαγνωστικό Εργαστήριο Αρθροσκόπηση - Υπερηχοτομογραφία Ε.Ε., η οποία μετονομάστηκε σε Ιδιωτικό Πολυιατρείο Αρθροσκόπηση - Υπερηχοτομογραφία Ε.Ε. προς τρίτα φυσικά πρόσωπα".

Ζητείται μάλιστα "να αναζητηθούν οι τραπεζικοί λογαριασμοί των εν λόγω εταιρειών όπου, στο σκέλος των καταβολών (χρεώσεων), θα πρέπει να διερευνηθεί η αναγραφή ποσών που καταβλήθηκαν σε λογαριασμό ή λογαριασμούς τρίτων που σχετίζονταν με εξετάσεις αρθροσκοπήσεων που έλαβαν χώρα στις εν λόγω εταιρείες".

Υπάρχουν "σοβαρές υπόνοιες μεθόδευσης και συμπαιγνίας. Σε κάθε περίπτωση ζημιωμένο βρέθηκε το Δημόσιο", υπογραμμίζεται στο πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ επισημαίνεται η "ύπαρξη σοβαρών προβλημάτων νομιμότητας τόσο κατά τη λήψη της απόφασης όσο και κατά τα επόμενα στάδια".

"Τεράστια ηθική απαξία"

Για τον Μ. Σαλμά υπογραμμίζεται "η τεράστια ηθική απαξία της συμπεριφοράς του τέως υπουργού κ. Μάριου Σαλμά και σημειώνεται ότι με παρόμοιες πράξεις και παραλείψεις, που σκοπό έχουν την προσπόριση αθέμιτου ή, πάντως, μη δικαιολογημένου οικονομικού οφέλους, υποβαθμίζεται έως καταρρακώσεως το κύρος που οφείλει να διαθέτει ένα μέλος του Ελληνικού Κοινοβουλίου".

"Ο Μ. Σαλμάς, αν και δεν ασκούσε δημόσια εξουσία κατά την επίμαχη περίοδο, ελέγχεται για μια προφανώς αντιδεοντολογική συμπεριφορά με σκοπό την προώθηση της μεθόδου της διαγνωστικής αρθροσκόπησης, ενώ η εν γένει δράση του φανερώνει όχι μόνο αδιαφορία για το γεγονός ότι εκμεταλλεύθηκε με σκοπό το οικονομικό όφελος μια καταφανώς υπερκοστολογημένη ιατρική πράξη, κάνοντας μάλιστα κατάχρηση στην εφαρμογή της, αλλά γεννά και βάσιμες υποψίες ενεργού εμπλοκής του στην όλη διαδικασία κοστολόγησης της διαγνωστικής αρθροσκόπησης, εκμεταλλευόμενος κυρίως την κοινή κομματική ιδιότητα με τους επικεφαλής των γνωμοδοτικών φορέων (ΚΕΣΥ, ΙΣΑ κ.λπ.), την πολύχρονη βουλευτική του ιδιότητα, αλλά και την προγενέστερη παρουσία του ως αναπληρωτή υπουργού στο υπουργείο Υγείας" αναφέρει χαρακτηριστικά το πόρισμα.

Ο Βορίδης αγνόησε τις αντιρρήσεις των υπηρεσιών

Για τον Μ. Βορίδη αναφέρεται πως "ενώ υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ διατυπώνουν εγγράφως σειρά ερωτημάτων, ενστάσεων ή και αντίθετων γνωμών στην επιχειρούμενη αποζημίωση της διαγνωστικής αρθροσκόπησης με 1.500 ευρώ, ήταν η ηγεσία των ανωτέρω φορέων, καθώς και του ΚΕΣΥ, με κορυφαίο τον τότε υπουργό Μ. Βορίδη, που επέμεινε αγνοώντας τις αντιρρήσεις και προβαίνοντας σε σειρά παραλείψεων και παρατυπιών, που προσδιόρισαν το κόστος της εν λόγω μεθόδου σε αστρονομικό ύψος".

Ακόμη ο Μ. Βορίδης "ελέγχεται πρωτίστως για τον πλημμελή έως ανύπαρκτο έλεγχο της απόφασης του ΚΕΣΥ, την παράκαμψη και αγνόηση των αντιρρήσεων που του εξέφρασαν οι διευθύνσεις του υπουργείου Υγείας, την εν γένει έλλειψη διάθεσης περαιτέρω διερεύνησης του θέματος ώστε να προστατευθούν το δημόσιο σύστημα υγείας και τα δημόσια οικονομικά, καθώς και η άγνοια ή υποβάθμιση κρίσιμων θεμάτων, όπως της διαφοράς των ιατρικών πράξεων από τα ΚΕΝ".

Κρίσιμος ρόλος Σκανδαλάκη

Για τον πρώην πρόεδρο του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας Παναγιώτη Σκανδαλάκη (και γνωστό στέλεχος της Ν.Δ.) αναφέρεται ότι "η εξέταση της υπόθεσης δημιουργεί ισχυρότατη εντύπωση ενός κρίσιμου ρόλου του όχι μόνο στη διαμόρφωση ενός σαθρού και σκόπιμα ασαφούς σκεπτικού που δημιούργησε μια επιστημονικά ανυπόστατη σύγχυση μεταξύ διαγνωστικής και επεμβατικής αρθροσκόπησης και, δι’ αυτού, στην κατάφωρη υπερκοστολόγηση της πράξης, αλλά και στη διατήρηση αυτών των στρεβλώσεων έως τη λήξη της θητείας του".

Ο δε πρώην πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Δημήτρης Κοντός "ελέγχεται πρωτίστως για τη σύναψη σύμβασης με ένα ιατρείο (Αρθροσκόπηση - Υπερηχοτομογραφία) το οποίο δεν ενέπιπτε στις νόμιμες προδιαγραφές των «ιδιωτικών διαγνωστικών εργαστηρίων», αγνοώντας επιπροσθέτως όχι μόνο τις αντιρρήσεις του ίδιου του οργανισμού στον οποίο προΐστατο, αλλά και την εν γένει αλληλογραφία των υπηρεσιών που ήδη έθετε εν αμφιβόλω της αποζημίωση μιας ιατρικής πράξης βάσει ΚΕΝ".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL